Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 423

доцільно застосовувати гратчастий жолоб(мал. 11.93, б, спочатку на стрічку потрапляють дрібні шматки, а потім - більші) або жолоб з амортизуючими стрічками(мал. 11.93, в).

Для того, щоб вантаж при завантаженні розподілився приблизно на 80 % ширини стрічки конвеєра(так звана розрахункова ширина), ширина вихідного перерізу завантажувального пристрою повинна складати 60-70 % ширини стрічки. У завантажувальних пристроях з примусовим рухом вантаж переміщається під впливом приводних пристроїв, до яких відносяться різні види живильників. Швидкість подання вантажу на стрічку не більше 1 м/с. Вантаж з живильників вільно падає на стрічку, тому для формування вантажопотоку потрібна установка направляючих бортів і т. п. [11].

Штучні вантажі подають за допомогою різних направляючих спусків або укладають на конвеєр вручну, а також за допомогою транспортних роботів-маніпуляторів.

При розвантаженні конвеєра з переднього кінцевого барабана або перевантаженні вантажу з одного конвеєра на інший визначають місце установки екрану в приймальних лотках, що сприймає удари часток вантажу, що падає; для цього будують траєкторію вільного польоту часток насипного вантажу [11; 115].

Воронки і жолоби проектують так, щоб не відбувалося ударів розвантажуваного вантажу об стінки, при цьому передбачаються засоби захисту від швидкого зношування стінок(гумові накладки, шар вантажу, розміщений в спеціальних кишенях-відсіках).

Розвантаження в проміжних пунктах уздовж траси роблять за допомогою плугових зкидачів(мал. 11.94, а, в) або барабанних розвантажувальних візків(мал. 11.94, б). Насипний або штучний вантаж, дійшовши до щита зкидача, переміщається уздовж нього. Зазвичай щит встановлений під кутом 30-40 відносно подовжній осі конвеєра, але за умови, що цей кут буде менше або рівний(90 - а) (тут ат - кут тертя вантажу об щит). У розвантажувальному візку(мал. 11.94, б) встановлені два направляючі барабани, на яких стрічка змінює напрям руху, а насипний вантаж під дією сил інерції скидається із стрічки і потрапляє в труби, що відводять. Довжина візка складає приблизно 5 м [11].

До переваг стрічкових конвеєрів відносять:

значну продуктивність, яка при великих швидкостях руху стрічки конвеєра(6-8 м/с) і ширині стрічки може бути доведена до 20000-30000 тонни/г, що у багато разів перевищує продуктивність інших конвеєрів;

Мал. 11.94. Схеми розвантажувальних пристроїв :

а, в - пересувні плужкові скидаючі пристрої відповідно двосторонні і односторонні; б - барабанний розвантажувальний візок

можливість створення складних і довгих трас горизонтальними і похилими ділянками, а також з вигинами в горизонтальній площині(довжина горизонтальних конвеєрів може складати 3-5 км для однієї машини, а в окремих випадках досягати 14 км);

простоту конструкції і експлуатації;

можливість і автоматизацію управління;

високу надійність навіть при роботі в тяжких умовах.

Не менше 70 % усіх стрічкових конвеєрів є установками з приводом потужністю до 400 кВт і завдовжки до 500 м. У конвеєрів великої довжини і високої продуктивності загальна потужність приводних двигунів досягає 10 000 кВт.

Недоліками стрічкових конвеєрів є: відносно висока вартість стрічки і роликів; труднощі при транспортуванні пилоподібних, гарячих і важких штучних вантажів, а також при кутах нахилу траси, що перевищують 18-20 .

Витрати на переміщення вантажів стрічковими конвеєрами на відстань 5-30 км невеликі і істотно менше, ніж витрати на переміщення вантажів автомобільним транспортом.

Конвеєри пластинчаті. Пластинчатими називають конвеєри, у яких тяговим органом є ланцюг(одна або дві), а вантажонесучим органом - жорсткий металевий або, рідше, дере-