Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рома !!!!!! .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Глава 11. Навантажувально-розвантажувальні засоби 455

великої різниці в перерізах труби і розвантажувача. Міняється і напрям струменя суміші. В результаті частки вантажу, втрачаючи кінетичну енергію, осідають на дно камери 4. Повітря, звільнившись від основної маси зважених в нім часток вантажу, поступає по трубопроводу в пиловловлювач 6, в якому він проходить через фільтр і в очищеному виді через вакуум-насос 7 і патрубок 5 випускається в атмосферу. Що осів в камері 4 вантаж виводиться назовні через отвір, сполучений з шлюзовим затвором 5, і поступає у бункер або на інші транспортні засоби. Пил з пиловловлювача також вивантажують за допомогою шлюзового затвора 5. Шлюзові затвори в процесі вивантаження вантажу оберігають систему від просочування в неї атмосферного повітря. Якщо таке просочування станеться, міра розрідження в системі знизиться, і її дія може припинитися.

Мал. 11.114. Пневмотранспортні установки : а - всмоктуюча(вакуумна); б - нагнітальна; в - комбінована(всмоктуючо-нагнітаюча)

Транспортні і завантажувально-розвантажувальні засоби 456

Всмоктуюча пневматична установка за наявності розгалуженого трубопроводу(див. мал. 11.114, я), дозволяє забирати вантаж одночасно в декількох точках(наприклад, з трюму баржі і вагону) і направляти його в один пункт вивантаження. Через неможливість реалізації в цих установках великих перепадів тиску вони застосовуються в основному для переміщення легкосипучих, пилоподібних і дрібнозернистих вантажів на невеликі відстані.

У нагнітальній пневматичній установці(мал. 11.114, б) компресор 11 створює в системі тиск до 0,5-0,6 МПа. Стисле повітря через повітрозабірник(ресивер) 10 з вологовідділювачем поступає в трубопровід 3, в який через камерний або гвинтовий живильник 9 поступає вантаж. Вантажоповітряна суміш, що утворилася, по трубопроводу 3 поступає в циклон-розвантажувач 4, де осідають частки вантажу. Повітря, звільнившись від основної маси вантажу, поступає у фільтр би і викидається в атмосферу по патрубках 5. Розвантаження фільтру 6 і циклона-розвантажувача 4 відбувається через шлюзові затвори 5.

На мал. 11.115 як приклад показана нагнітальна установка, що служить для подання вантажів з приймального бункера, розташованого на рівні землі, у високі бункери.


Нагнітальні установки забезпечують захоплення вантажу в одному місці з одночасним поданням його в декілька пунктів по розгалуженому трубопроводу. У зв'язку з можливістю створення в системі великих перепадів тиску на початку і кінці трубопроводу нагнітальні установки використовуються для переміщення абразивних і кускових вантажів на значні відстані.

Рис. 11.115 Нагнітально-пневмотранспортна установка

Глава 11. Завантажувально-розвантажувальні засобу 457

Вантаж вводиться в нагнітальний трубопровід гвинтовим живильником, піднімається в струмені повітря вгору і по розгалуженому трубопроводу вивантажується у бункери, що повідомляються між собою, а повітря через фільтр випускається в атмосферу. З бункера вантаж через затвори за допомогою аераційного жолоба вантажиться в автомобілі.

Комбінована пневматична установка є комбінацією всмоктуючій і нагнітальній установок(мал. 11.114, в). Нагнітальна і всмоктуюча лінії в цій установці розділені насосом 7. По всмоктуючому трубопроводу 3 через сопло 1 вантажоповітряна суміш поступає в циклон-розвантажувач 4. Звідси повітря з пилоподібними частками вантажу, що залишилися в нім, слідує у фільтр 6. З фільтру він засмоктується пневмонасосом 7 і поступає в ресивер 10.

За допомогою живильника 5 вантаж з розвантажувача 4 і фільтру 6 поступає в магістраль 12, куди нагнітається стисле повітря з ресивера 10. Нагнітальна магістраль може закінчуватися відкритими трубопроводами, з яких суміш вантажу з повітрям викидається на склад або спрямовується у свій розвантажувач 4, звідки повітря подається на очищення від пилу у фільтри 6.

Змішана система придатна для транспортування вантажу на значні відстані з декількох пунктів завантаження в декілька пунктів розвантаження.

У всмоктуючій системі огорожа вантажу не представляє утруднень, оскільки зовнішнє повітря, потрапляючи в трубопровід, захоплює за собою матеріал. Проте відділенню часток вантажу від повітря в пункті розвантаження перешкоджає тиск зовнішнього повітря, тому розвантажувальні пристрої у всмоктуючій установці пневмотранспорта складніші, ніж в нагнітальній.

У установках нагнітальної системи стисле повітря, що знаходиться в трубопроводі, перешкоджає введенню часток вантажу, а ось видаляти матеріал в пункті розвантаження дуже просто, оскільки тиск повітря довкілля менше тиску усередині трубопроводу. У зв'язку з цим в нагнітальній системі опиняються складнішими завантажувальні пристрої.

У змішаній системі використовують переваги обох схем, тому в ній завантажувальні і розвантажувальні пристрої порівняно прості.

Залежно від кількості трубопроводів(часто говорять матеріало- провід або вантажопровід) пневмоустановки бувають прості однотрубні - з одним матеріалопроводом і розгалужені - з двома і більше матеріалопроводом. У розгалужених

Транспортні і завантажувально- розвантажувальні засоби 458

пневмоустановках по матеріалопроводах можна одночасно транспортувати різні вантажі з декількох точок з різними продуктивностями. Недолік розгалужених пневмоустановок - вплив зміни навантаження в одному з матеріалопроводів на стабільність роботи інших матеріалопроводів.

Пневмотранспортні установки можуть бути із замкнутим і розімкненим циклом повітря. По-перше, усе повітря або частина його повертається після повітродувної машини в завантажувальний пристрій і знову використовується для транспортування; по-друге, повітря повітродувною машиною повністю викидається в атмосферу.

Звичайна продуктивність пневмотранспортних установок -декілька десятків тонн в годину, в деяких випадках для установок нагнітального і комбінованого типу може бути доведена до 700 тонн/г. Дальність безперевантажувального транспортування до 2 км, а висота підйому до 300 м.

В якості повітродувного устаткування, що служить для освіти в трубопроводі перепаду тиску в нагнітальних системах застосовують компресори, повітродувки і вентилятори, а у вакуумних(всмоктуючих) - вакуум-насоси і вентилятори.

Труби установок сталеві, відносно невеликого діаметру, укладаються під будь-яким кутом до горизонту з необхідними поворотами в плані і по висоті.

До переваг установок пневмотранспорту відносяться:

герметичність системи, що особливо важливо при транспортуванні цементу і інших вантажів, що порошать;

відсутність втрат переміщуваних вантажів і оберігання їх від впливу зовнішнього середовища;

можливість переміщення вантажів по складній трасі з горизонтальними, похилими і вертикальними ділянками, що підвищує пристусовування до складних виробничих умов роботи;

компактність установки(зосередженість основного машинного устаткування в одному місці) гарантує простоту при контролі за її роботою і зменшує експлуатаційні витрати на її обслуговування;

переміщення вантажів з декількох місць в одно або з одного місця в декілька, а також поєднання переміщення вантажу з технологічними процесами(наприклад, охолодженням і сушкою);

повна механізація завантаження і розвантаження і можливість автоматизації процесу транспортування;

забезпечення високих санітарно-гігієнічних умов в робочих приміщеннях(особливо характерно для всмоктуючих установок).