Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробнича практика01.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
407.55 Кб
Скачать

1.3 Організація охорони праці (структура охорони праці, штат, хто за що відповідає, нормативні документи, якими регламентується робота в області охорони праці)

Система охорони праці на підприємстві - це сукупність взаємо­зв'язаних соціально-економічних, науково-технічних методів і за­собів, що забезпечують безпеку і збереження здоров'я і працезда­тності працюючих.

Основною задачею СУОП є впорядкування працездатності сис­тематизації здійснюваної на підприємстві профілактичної роботи з охорони праці, підвищення її ефективності і цілеспрямованості за рахунок раціональних використань всіх технічних, органічних, організаційних, економічних і соціальних можливостей.

Організація охорони праці:

1. Опрацьовує ефективну цілісну систему управління ОП і сприяє удосконаленню діяльності в цьому напрямку кожного підрозділу і посадової особи.

2. Складає комплексні заходи по досягненню встановлених нор­мативів безпеки, гігієни праці, та виробничих середовищ.

3. Проводить увідний інструктаж з ОП.

4. Організовує:

а) безпеку працюючих правилами, нормативними актами і стан­дартом з ОП;

б) паспортизацію цехів, щодо відповідальності її ОП;

в) облік і аналіз нещасних випадків, захворювань, аварій та інше;

г) розробка перспективних і поточних планів роботи підприємс­тва, що створює безпечні і нешкідливі умови праці;

д) підвищення кваліфікації і перевірки знань посадових осіб з пи­тань ОП розглядає листи, заяви та скарги з питань охорони праці.

Структура охорони праці на даному підприємстві:

1. Генеральний директор - здійснює загальне командування і координати робіт по охороні праці на підприємстві.

2. Замісник директора - здійснює контроль за розробкою своє­часним переглядом і внесенням змін в інструкції, їх на щиту,

на робочих містах, своєчасним виповненням планових міроприємстр по охороні праці. Бере участь в розслідуванні аварій, нещасних випадках, розглядає матеріали за порушенням правил техніки безпеки і приймає міри по їх усуненню.

3. Головний інженер - здійснює технічне управління і інжене­рно-технічне забезпечення системи управління охорони праці в підпорядкованих підрозділах.

4. Начальник відділу охорони праці - здійснює загальний конт­роль за функціонуванням системи управління охорони праці, ор­ганізаційно-методичне керівництво, координацію детальності всіх структурних підрозділів по здійсненню здорових і безпечних умов праці на підприємстві.

5. Начальник Ж.Д. транспорту, начальник АТЦ — організовує роботу складського хазяйства і забезпечує безпечні умови збере­ження матеріальних ресурсів і готової продукції, виконанні зава­нтажувально - розвантажувальних робіт, забезпечує підрозділів підприємства сировиною, матеріалами, запчастинами та облад­нанням для їх стабільної роботи.

6. Замісник головного інженера по капітальному будівництву - забезпечує відповідність вимогам будівних норм і правил, стан­дартів, попарної безпеки і виробничої санітарії при виконанні ро­біт по будуванню господарським способом і контролює відповід­ність цих норм монтажних робіт по реконструкції і технічному переозброєнню в діючих цехах і структурних підрозділах підпри­ємства і його території.

7. Начальник відділу кадрів - здійснює роботу по підбору розс­тановки і виховуванню кадрів. Організовує їхню професіональну підготовку і перепідготовку, а також підвищення кваліфікації ро­бітників і спеціалістів, передбачає в навчальних - тематичних планах програм питань по охороні праці з врахуванням сучасних турбувань по забезпеченні безпеки праці і підприємства.

8. Головний механік, замісник головного механіка - організовує безпечне технічне обслуговування і ремонт обладнання техноло­гічних трубопроводів, комунікацій, арматури і вантажо-під'ємних машин.

9. Головний метролог, заступник головного метролога роботу по метрологічному забезпеченню в області безпеки розробці, ви­робництві, випробовуванні і використанні підприємством.

10. Начальник ТЕЦ, замісник начальника ТЕЦ - здійснює техні­чним станом і безпекою експлуатації підконтрольного газопрово­дом, сосудів, вантажопід'ємних машин.

12. Начальник зміни - здійснює технічне керівництво і забезпе­чує безпекою, безаварійною експлуатацією і малим ремонтом об­ладнання, автоматичним управлінням технологічними трубопро­в