Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Волошин Іван .docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
158.48 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНЛОГІЙ

Кафедра біохімії та екологічного контролю

Курсова робота

з дисципліни «Екологія харчових виробництв»

на тему: «Утилізація відходів цукрового виробництва »

Студента IV курсу 3 групи

Напрямку підготовки 6.040106 “Екологія,

охорона навколишнього середовища та

збалансоване природокористування”

Волошин І.П.

Керівник: доцент, к.т.н. Ничик О.В.

Національна шкала ___________

Кількість балів ___ Оцінка: ECTS ___

Члени комісії : ________ _____________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________ _____________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________ _____________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Київ

2014 Рік

Анотація.

У даній роботі сформульовано основні екологічні проблеми підприємств цукрової промисловості, які впливають на погіршення стану навколишнього середовища. Запропоновано сучасні способи утилізації відходів цукрових підприємств.

Курсова робота складається із вступу, 3 розділів, висновків, списку літератури. Робота викладена на 42 сторінках, містить 5 таблиць і 1рисунок, використано 11 літературних джерел. Графічна частина складається з 1 креслення на форматі А3.

Ключові слова: цукор, дифузійний сік, меляса, жом, переробка, технологія.

Аннотация.

В данной работе сформулированы основные экологические проблемы предприятий сахарной промышленности , которые влияют на ухудшение состояния окружающей среды . Предложено современные способы утилизации отходов сахарных предприятий .

Курсовая работа состоит из введения , 3 глав, заключения , списка литературы . Работа изложена на 42 страницах , содержит 5 таблиц и 1рисунок , использовано 11 литературных источников . Графическая часть состоит из 1 чертежи на формате А3 .

Ключевые слова : сахар , диффузный сок , патока , жом , переработка , технология .

Samary.

In this paper we formulate the main environmental problems the sugar industry , which affect the degradation of the environment . Offer advanced methods of disposal of waste in the sugar business .

Coursework consists of an introduction, three chapters, conclusion, bibliography . The work is described on page 42 , contains 5 tables and 1risunok , used 11 literature sources . The graphical part consists of 1 drawings on A3 format .

Keywords : sugar , diffuse juice , molasses, bagasse , processing technology .

Зміст.

Вступ…………………………………………………………………………7

РОЗДІЛ 1. ХАРАКТЕРИСТИКА СИРОВИНИ ТА ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ……………………………………………………………………….9

    1. Хімічний склад цукрових буряків…………………………………….9

    2. Технологічні показники якості цукрових буряків………………….13

    3. Показники якості…………………………………………………..….14

    4. Показники безпеки………………………………………………..…..17

РОЗДІЛ 2. ВИРОБНИЦТВО ЦУКРУ…………………………………......19

2.1. Технологія виробництва……………………………………………....19

2.2. Опис апаратурно-технологічної схеми………………………….…....30

РОЗДІЛ 3. ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ……..32

3.1. Відходи цукрового виробництва…………………………………..…32

3.2. Переробка жому……………………………………………………….33

3.3.Переробка меляси……………………………………. ………………..36

Висновки…………………………………………………………………....41

Список використаної літератури……………………………………….....41

Вступ.

Цукрова галузь одна з найстаріших і найважливіших галузей харчової промисловості в Україні. Перші цукроварні збудовано 1824р.  у с. Трощині  (тоді — Канівського повіту) й у с. Микишині на Чернігівщині.

Серед галузей агропромислового комплексу України бурякоцукрове виробництво посідає особливо важливе місце, оскільки має стратегічне значення у забезпеченні споживчого ринку та стабільності роботи підприємств харчової промисловості. Разом з тим, цукрова промисловість належить до найбільш матеріаломістких галузей економіки, в яких об’єм сировини і допоміжних матеріалів у декілька разів перевищує вихід готової продукції.

На даний момент екологічна ситуація в Україні є кризовою, основними причинами якої є: низька екологічність технологій, економічна незацікавленість підприємств у проведенні екологізації виробництва, низький рівень екологічної освіти та культури, відсутність державної підтримки в проведенні заходів екологізації виробництва та вирощуванні екологічно чистих продуктів .

Крім того, для виробничої діяльності підприємств цієї галузі характерним є значне забруднення повітря, водних ресурсів, виснаження земель. Цукрова промисловість обґрунтовано включена до переліку видів діяльності, які є екологічно небезпечними.

Таким чином, наразі особливої актуальності набувають дослідження щодо пошуку ефективних шляхів підвищення екологічної безпеки бурякоцукрового виробництва. Цілком очевидно, що на сьогоднішній день екологізація виробництва повинна пов’язуватись не стільки з вирішенням проблем видалення і нейтралізації відходів, скільки з попередженням їх

виникнення, що докорінно змінює роль очисних споруд – з кінцевої ланки технологічного процесу вони перетворюються в проміжну, мета якої – підготовка раніше невикористовуваних відходів (твердих, рідких і газоподібних) до виробничого споживання. Водночас екологічне вдосконалення технології повинно бути націлене на економію первинної сировини, що надходить на виробництво. Таким чином, увага науковців повинна бути в першу чергу спрямована на розроблення раціональних та екологічно безпечних схем підготовки та очищення води, зменшення негативного впливу скидів на навколишнє природне середовище.

РОЗДІЛ 1. ХАРАКТЕРИСТИКА СИРОВИНИ ТА ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ.

Сировиною для отримання цукру є рослини-цукроноси, що містять цукрозу. До найбільш поширених цукроносів належать: цукрові буряки, цукрова тростина, цукрове сорго, цукрова кукурудза, цукровий клен, цукрова пальма, ріжкове дерево.

Цукрові буряки — основна в нашій країні сировина для цукрового виробництва. За ботанічними ознаками вони належать до ро­дини маренових.

Переважна більшість вирощених бурякових коренів надходить на цукрові заводи для виробництва цукру, а деяка частина заклада­ється в кагати для їх подальшої висадки та отримання бурякового насіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]