Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
667.14 Кб
Скачать

2.3. Офіційно-діловий стиль

Призначення офіційно-ділового стилю (ОДС) - обслуговувати суспільні відносини людей: органів влади і населення, установ, підприємств та інших організацій усередині держави, а також міжнародні відносини і зв’язки в політичному, економічному та культурному аспектах. Звідси й випливає основне призначення текстів ОДС – встановлювати, регламентувати, засвідчувати, констатувати; їх формують наступні позамовні чинники: а) точність, логічна злагодженість та послідовність думок; б) однозначність та об’єктивність суджень, визначень і висновків. У цьому стилі неприпустимі зображувальні та емоційні елементи мовлення. Найважливішою мовленнєвою ознакою ОДС є стандарт, тобто вживання мовних кліше, що є особливо характерним для лексико-фразеологічного та синтаксичного рівнів.

ОДС поділяється на два підстилі, які істотно відрізняються один від одного: офіційно-документальний і побутово-діловий.

Офіційно-документальний підстиль, в свою чергу, має різновиди: стиль ( у вузькому розумінні) дипломатичних документів (договори й угоди між державами, комюніке, дипломатичні ноти), стиль юридичних текстів (закони, укази, положення, постанови, статути). Цей підстиль у великій кількості використовує спеціальні слова: договір, комюніке, консульство, дипломатичне представництво, повірений у справах, паритетний; позивач, відповідач, алібі, доказ, приватне визначення, слідство, звинувачення, амністія; причому відсоток іншомовних слів у цій термінології невеликий. Тексти офіційно-документального підстилю містять багато книжної лексики, серед якої чимало абстрактних слів, зокрема віддієслівних іменників на –ання, -ення; вживаються складні синтаксичні конструкції з великою кількістю однорідних членів, дієприкметникових та дієприслівникових зворотів, використовується синтаксичний паралелізм та симетрія. Наприклад, уривок із Закону України „Про охорону праці”:

„Місцеві державні адміністрації і Ради народних депутатів у межах відповідної території:

  • забезпечують реалізацію державної політики в галузі охорони праці;

  • формують за участю профспілок програми заходів з питань безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, що мають міжгалузеве значення;

  • організують при необхідності регіональні аварійно-рятувальні формування;

  • здійснюють контроль за додержанням нормативних актів про охорону праці;

  • створюють при необхідності фонди охорони праці” (ГУ, 24.11.92).

Побутово-діловий підстиль (ПДП)обслуговує адміністративно-господарську, виробничу сферу діяльності. Жанри цього підстилю відрязняються значною різноманітністю (накази, доручення, звіти, акти, пояснювальні записки, заяви, резолюції, довідки, анкети, оголошення, запрошення). Все це має назву ділові папери, а їхній стиль називають діловим мовленням (іноді вживають термін канцелярський стиль).

Лексика ПДП є вже більш конкретною, хоча й має характер книжності, офіційності. Однак вона позбавлена образності, емоційності - тут панує стандарт, шаблон мовленнєвих засобів, які полегшують складання та використання ділових паперів, економлять мовленнєві засоби, усувають інформаційну надмірність. В цьому розумінні ПДП є більш консервативним, ніж офіційно-документальний

Хоча ОДС найбільш консервативний і стабільний, ніж усі інші стилі, проте з плином часу він також структурно змінюється: позбавляється колишньої витіюватості, ускладненості важких, незграбних конструкцій, архаїчних слів та словосполучень і стає більш простим, чітким і доступним.