Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організаційна культура Заоч. 4 курс ЕП, ФК. 20...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

1. Програма навчальної дисципліни «організаційна культура»

1.1 Тематичний план навчальної дисципліни

Назва модуля, змістового модуля, теми

Модуль І. Концепція організаційної культури

Змістовий модуль 1

Тема 1. Концепція організаційної культури

Тема 2. Типологія організаційних культур

Тема 3. Формування та розвиток організаційної культури

Модуль ІІ. Діагностика та оцінка організаційної культури

Змістовий модуль 2

Тема 4. ОСАІ як інструмент оцінки організаційної культури

Теми 5. Вплив культури на організаційну ефективність

Тема 6. Національна культура

Модуль ІІІ

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ)

Підсумковий контроль: ПМК.

Зміст навчальної дисципліни «Організаційна культура» Модуль і. Концепція організаційної культури

Змістовий модуль 1

Тема 1. Концепція організаційної культури

Поняття організаційної культури. Організація як соціокультурна система. Культура як фактор конкурентної переваги. Види культури. Сутність поняття «організаційна культура». Відмінність понять «організаційна культура» і «організаційний клімат». Значення організаційної культури.

Основні елементи та структура організаційної культури. Основні елементи організаційної культурі (цінності, норми, артефакти) та їх загальна характеристика. Мова, символи, легенди, герої, девізи, церемонії як елементи організаційної культури. Менеджмент і культура. Структура організаційної культури. Рівні організаційної культури за Шеїном (поверховий, підповерховий, глибинний). Об’єктивна та суб’єктивна організаційна культура. Домінуюча культура, субкультури, контркультури. Сила культури. Фактори впливу на організаційну культуру.

Зміст організаційної культури. Характеристики організаційної культури (за О’Рейли та ін., Харрісом і Мораном, Роббінсом, Хофстеде). Модель змісту організаційної культури Сате. Функції організаційної культури.

Тема 2. Типологія організаційних культур

Класифікація і основні типи організаційних культур. Значення класифікації організаційних культур. Влада, роль, завдання та людина як виміри культури за типологіями Харрісона, Хенді, Шейна. Типологія Акоффа. Типологія Бурке.

Адаптивні та неадаптивні організаційні культури. Завнішнє середовище й культура. Адаптивність культури. Порівняльна характеристика адаптивних та неадаптивних культур. Типи культур (адаптивна, орієнтована на результат, кланова, бюрократична).

Модель конкуруючих цінностей. Типологія культур відповідно до моделі «Рамкової конструкції конкуруючих цінностей» Камерона та Куінна. Ієрархічна, кланова, адхократична та ринкова культури та їх характеристика. Рамкова конструкція конкуруючих цінностей як інструмент діагностики організаційної культури, лідерства, ефективності і організаційної теорії, менеджменту загальної якості (TQM), управління людськими ресурсами. Життєвий цикл організації та організаційна культура.