Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1,(1)САПОЖНИКОВ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

1.6. Впровадження європейських освітніх стандартів у навчально-виховний процес вищих навчальних закладів України та способи їх адаптації

Складниками навчального процесу вищих навчальних закладів зазвичай є такі:

  1. визначення форм організації навчально-виховного процесу;

  2. підготовка відповідного навчально-методичного забезпечення;

  3. запис студентів на вивчення дисципліни;

  4. служби академічних консультантів (тьюторів)1 .

Організація навчального процесу на факультетах вищих навчальних закладів України здійснюється за трьома формами навчальних планів з кожної спеціальності, а саме:

  • за базовим навчальним планом, спільним для всіх спеціальностей, яким послуговуються для визначення загальної трудомісткості роботи кожного студента;

  • індивідуальними робочими планами, які визначають спеціалізацію студента;

  • робочими планами – для формування графіка навчального процесу і розрахунків навчального навантаження викладачів на навчальний рік.

За ступенем обов'язковості і послідовності засвоєння змісту освітньої програми, навчальні дисципліни у робочому плані розподілено на три групи:

1) дисципліни, які пропонуються для обов’язкового і виключно послідовного вивчення;

2) дисципліни, які пропонуються для обов’язкового, але не послідовного вивчення;

3) дисципліни, які пропонуються для вивчення за вибір студента.

Навчання за кредитно-модульною системою здійснюється за “нелінійною” (асинхронною) схемою, яка уможливлює виділення нового циклу дисциплін для студентів, атестованих за всіма дисциплінами індивідуального навчального плану і таких, що бажають спеціалізуватися в певній галузі знань для виконання випускної (дипломної) роботи, а також для більш поглибленої підготовки з іноземної мови чи інших дисциплін.

Форми навчання залишаються здебільшого традиційними:

  • аудиторні заняття (лекції, семінарські, практичні, лабораторні заняття, групові консультації, майстер-класи);

  • позааудиторні заняття (індивідуальні консультації, самостійна робота, робота в науковій бібліотеці, навчальні й виробничі практики);

  • контроль знань (модульний контроль, контрольні роботи, тестування (письмове чи комп'ютерне) за розділами курсу, звіт за курсовими роботами, колоквіуми);

  • поточна і підсумкова атестації (підсумкові тестування з дисциплін, екзамен (письмовий чи усний), захист випускної роботи, міждисциплінарний екзамен, державний екзамен).

Незважаючи на те, що навантаження в навчальному плані для різних дисциплін може різнитися, для студентів молодших курсів 1/3 часу потрібно відводити на аудиторну роботу, а 2/3 – на позааудиторну. Для студентів старших курсів, зокрема випускних, не менше 3/4 часу відводиться на самостійну роботу.

Методичне забезпечення кожної спеціальності передбачає підготовку: навчальних програм з кожної дисципліни з урахуванням кредитних одиниць, матеріалів для аудиторної (тексти лекцій, плани семінарських занять, мультимедійний супровід занять) та самостійної роботи (набори текстів домашніх завдань, матеріали для самоконтролю, теми рефератів і курсових робіт, матеріали в електронній бібліотеці університету), робіт, призначених для контролю знань студентів (письмові контрольні завдання, письмові та електронні тексти, екзаменаційні біле­ти), матеріалів для проведення практик (укладання договорів з устано­вами, де планується проведення практики, формування планів і програм проведення навчальних практик, складання форм звітної документації)1.

Викладачам вищих навчальних закладів доцільно впроваджувати концентровані форми викладу матеріалу в поєднанні з активною самостійною роботою студентів і регулярними консультаціями викла­дачів, що спонукатиме студентів до систематичної роботи впродовж навчального року.

Коментуючи наступний компонент навчального процесу, зазначимо, що запис студентів на вивчення дисциплін відбувається в де­канаті. Першокурсники до початку занять отримують у тьютора варіант індивідуального на­вчального плану, до якого вони можуть внести свої коректи­ви, відтак подати його в деканат до 10 вересня поточного року. По­дальші зміни індивідуального навчального плану впродовж року не допускаються.

Студенти другого і старших курсів власноруч складають індивідуальний навчальний план у період з 20 червня по 5 липня і після внесення коректив тьютора подають його в деканат до 10 ве­ресня нового навчального року.

Навчально-методичне управління вищого навчального закладу визначає мінімальну кількість студентів, необхід­ну для введення дисципліни, і мак­симальну кількість студентів у групі (потоці) для кожного викладача. У разі, якщо мінімальну кількість студентів не набрано, дисципліна не вводиться і не вноситься до навчального плану, у разі ж перебільшення максимальної кількості набирається ще одна група (потік)2.

Студент має право записатися не більше як на 60 кредитних одиниць на один рік (30 кредитних одиниць на півріччя). За успішного виконання індивідуального навчального плану його термін у подальшому може бути скорочено. У разі неподання в зазначений термін індивідуального робочого плану студенту пропонується типовий робочий план відповідного курсу.

За сукупністю індивідуальних планів поданих студентами, деканат розробляє робочий навчальний план і складає розклад занять.

Академічний консультант (тьютор) допомагає студентові у виборі й реалізації освітньої траєкторії на факультеті. Тьютора призначають наказом по університету за умови наявності у нього вищої освіти і належної підготовки для цієї роботи. Він представляє академічні інтереси студентів і є членом навчально-методичної ради факультету. До його обов'язків відносять проведення групових та індивідуальних консультацій щодо складання індивідуальних і робочих планів на рік, організація академічних консультацій викладачами для студентів на регулярній основі. Він повинен контролювати своєчасну підготовку і наявність на кафедрах методичних матеріалів, потрібних для навчання з відповідної спеціальності, виконання плану і своєчасність проведення модульного і поточного контролю з усіх дисциплін, брати участь у роботі комісій під час здійснення ректоратом контрольних перевірок. Тьютор зобов'язаний підвищувати свою кваліфікацію кожні три роки1.

Юридичною основою організації навчального процесу на факультеті є угода про навчання, що укладається між студентом і вищим навчальним закладом, та академічна довідка.

Оскільки в системі вищої освіти України існують певні відмінності від європейських освітніх стандартів, вважаємо доцільним їх назвати:

  1. Система ступеневої підготовки фахівців (Болонська декларація не передбачає освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”; бакалавр, за європейськими зразками – це фахівець з повною вищою освітою).

  2. Система організації навчального процесу (організація на­вчального процесу в Європі ґрунтується на основі кредитно-модульної системи).

Система навчального навантаження ґрунтується на євро­пейській кредитно-трансферній системі (ЕСТS) (система обліку навчального навантаження є однако­вою для всіх європейських країн).

Для нівелювання цих відмінностей необхідно вико­нати такі завдання:

1. Впровадити кредитно-модульну систему. Кредитно-модульна система запроваджується з метою подальшої гуманізації і демократизації навчального процесу; організації найбільш раціонального та ефективного засвоєння певних знань шляхом максимального впровадження індивідуальних, індивідуально-групових форм навчання; стимулювання студентів до систематичної навчальної праці через вільний вибір навчальних дисциплін для самостійного вивчення, створення найсприятливіших умов для якомога повнішого засвоєння студентами навчального матеріалу, організації модульного контролю і перетворення його на дієвий механізм управлінського процесу.

Очікуваними соціальними, економічними та іншими наслід­ками впровадження кредитно-модульної системи організації на­вчального процесу можуть бути1:

  • інтенсифікація навчального процесу та підвищення якості підготовки фахівців;

  • систематичність засвоєння навчального матеріалу;

  • усталеність зворотного зв'язку з кожним студентом на визначених етапах навчання;

  • забезпеченість контролю та своєчасного коригування навчально-виховного процесу;

  • підвищення рівня мотивації учасників навчально-виховного процесу, зменшення кількості пропусків навчальних занять;

  • психологічне розвантаження студентів наприкінці семестру;

  • підвищення відповідальності студентів за результати навчальної діяльності;

  • максимальне забезпечення потреб особистості у виборі освітнього рівня та кваліфікації;

  • підвищення рівня адаптації особистості до зміни вимог ринку праці;

  • скорочення непродуктивного навчального часу (за рахунок ліквідації екзаменаційних сесій);

  • економія матеріальних ресурсів (опалення, електроенергія) тощо.

2. Скорегувати перелік спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах, на основі вивчення тенденцій розвитку потреб національного та світового ринків праці.

3. Здій­снювати ступеневу систему підготовки фахівців на двох рівнях: бакалавр (3-4 роки) – освітньо-кваліфікаційний рівень з повною вищою освітою; магістр двох типів: магістр прикладного напряму за відповідною спеціальністю бакалавра (1 рік); магістр науки (2 роки).

4. Удосконалити освітньо-професійну про­граму підготовки бакалаврів і магістрів з метою укрупнення дисциплін (не більше, ніж 6 за семестр).

  1. Запровадити стандартизований додаток до диплому європейського зразка.

  2. Організацію навчального процесу вибудовувати, спираючись на положення системи (ЕСТS).

? Запитання та завдання для самоконтролю

  1. За якими формами навчальних планів сьогодні здійснюється організація навчального процесу у вищих навчальних закладах України?

  2. Охарактеризуйте основні компоненти організації навчального процесу у вищих навчальних закладах.

  3. У який спосіб здійснюється розподіл дисциплін у робочому плані вищого навчального закладу?

  4. У чому полягає сутність методичного забезпечення кожної дисципліни?

  5. З’ясуйте відмінності системи вищої освіти Украї­ни від європейських освітніх стандартів. Висловіть власну думку.

  6. Виконання яких завдань може сприяти вирішенню проблеми невідповідності системи вищої освіти Украї­ни європейським освітнім стандартам? Запропонуйте власний підхід до вирішення проблеми.

  7. Якими можуть бути наслідки впровадження кредитно-модульної системи організації на­вчального процесу? Проаналізуйте їх.

  8. Розкрийте сутність викладеного у статті (Архімандрит Віктор, В.В. Бедь), М.Г. Артьомова Компетентнісний підхід у системі вищої освіти як пріоритет її модернізації у ВУЗі (30.04.2010) [Електронний ресурс]. – Режим доступу до сайту: http://www.uuba.org.ua/golovne/kompetentnisniy-pidhid-v-sistemi-vischoyi-osviti-yak-prioritet-yiyi-modernizatsiyi-u-vischomu-navchalnomu-zakl.html) процесу модернізації вищої освіти на компетентнісній основі.