Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1,(1)САПОЖНИКОВ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

Вивчення продуктів діяльності

Вивчення продуктів діяльності – система дослідницьких процедур, спрямованих на збір, систематизацію, аналіз і тлумачення продуктів діяльності людини.

Означена система поєднує в собі кілька дослідницьких та аналітичних процедур, розрізнити які можна за особливістю предмета пізнання. Наведемо окремі з них.

Аналіз особистих документів (листів, фотографій, щоденників, автобіографій, особових справ, конспектів лекцій студентів, творчих та курсових робіт тощо). Результатом є цінний матеріал для психодіагностики, дослідження життєвого шляху особистості студента ВНЗ, її ставлення до навчання, для визначення рівня засвоєння професійних знань, сформованості умінь та навичок.

Аналіз офіційних матеріалів групової, колективної та масової комунікації (записи розмов, дискусій, нарад, устави, накази, оголошення, розпорядження, закони, правила, газети, радіо-, телепередачі, реклама). Застосовується для вивчення соціальних процесів, явищ та їх впливу на індивідуальне буття особистості студента, стану навчально-виховної роботи у вищому навчальному закладі.

Аналіз продуктів діяльності. Являє собою систему дослідження і тлумачення змістових результатів діяльності людини – творчих, професійних, поведінкових, суспільних, самоорієнтованих та ін. Вивчення продуктів діяльності як метод психолого-педагогічного дослідження широко застосовується у дослідницькій, прикладній діяльності педагогів та психологів. Може бути основним у дослідженні, але здебільшого виконує допоміжну роль.

Метод часто слугує засобом вивчення документації вищого навчального закладу та студентських робіт (плани, звіти, конспекти, стенограми, творчі, курсові, кваліфікаційні роботи бакалавра, дипломні роботи, щоденники, твори, малюнки). Ефективність його залежить від уміння дослідника знаходити в документах ВНЗ та матеріалах діяльності студентів головне, типове, характерне, глибоко аналізувати їх, виокремлювати з-поміж іншого реальні факти й дії викладачів і студентів.

Соціологічні методи дослідження

Широкого застосування в педагогіці вищої школи набули соціологічні методи дослідження: анкетування, рейтинг, узагальнення незалежних характеристик.

Анкетування (від фр. enquête, букв. – розслідування)метод збирання фактів на основі письмового самозвіту досліджуваних за спеціально складеною програмою.

Метод застосовують з метою одержання інформації про типовість певних явищ навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах. У психології, педагогіці, соціології анкетне опитування проводять для з’ясування даних біографічного характеру, поглядів, ціннісних орієнтацій, соціальних установок та особистісних рис опитуваних. Наприклад, Є.І. Рогов екпериментальним шляхом виділяє і ранжує п’ятнадцять професійно важливих якостей педагога (зовнішня привабливість, висока моральність, високий інтелект, доброта, спостережливість, загальна культура, товариськість, пластичність поведінки, організованість, компетентність, сила волі, прагнення до творчості, вимогливість, емоційність, енергійність)1. Залежно від характеру інформації та способів її одержання розрізняють такі типи анкетного опитування:

  • суцільне (залучаються великі групи населення) та вибіркове (бере участь конкретна група учасників);

  • усне (за типом інтерв’ю) та письмове (робота з бланковими анкетами);

  • індивідуальне та групове;

  • очне (за умови безпосередньої взаємодії) та заочне (поштою, телефоном та ін.).

Анкета – це набір запитань, кожне з яких логічно пов’язане з головним завданням дослідження. У ній мовою запитань вибудовуються основні гіпотези дослідження. Анкета має забезпечувати одержання правдивих відповідей і стосовно опитуваного, і тієї проблеми, що становить предмет дослідження.

За формою анкети поділяються на: відкриті, закриті, напіввідкриті, полярні.

Відкритіанкети, інструкція яких не обмежує способу відповіді на запитання. (Напишіть професійні якості викладача вищої школи, які Ви вважаєте конче необхідними).

Закриті – анкети, що містять варіанти відповідей, з яких потрібно вибрати одну. (Чи згодні Ви із твердженням, що професія викладача вищої школи є однією з найкращих? а) безумовно, згоден; б) згоден; в) можливо, згоден; г) не згоден).

Напіввідкритіанкети, які передбачають не тільки можливість скористатися однією з наведених відповідей, але й запропонувати свою.

Полярні – анкети, які пропонують стандартизований набір якостей особистості, ступінь виразності яких може бути оцінений за 4-5 бальною шкалою. (Проаналізуйте уважно досвід роботи викладачів вашого вищого навчального закладу і дайте оцінку рівню розвитку у них педагогічних якостей за такими балами: “5” – означена якість притаманна викладачеві вищою мірою; “4” – помітно виражена; “3” – мало виражена; “2” – не виражена; “0” – не вдалося її виявити. Антипод кожної якості оцінюється негативною оцінкою.

Полярна анкета може мати такий вигляд:

Якості, що оцінюються

Ступінь виразності

5 4 3 2 0 -2 -3 -4 -5

Якості, що

оцінюються

Активний Пасивний

Принциповий Безпринципний

Щедрий Скупий

За змістом запитання анкети поділяють на: прямі, коли зміст запитань і об’єкт інтересу збігаються (Чому Ви обрали професію викладача вищого навчального закладу?); непрямі, коли зміст запитань і об’єкт інтересу дослідника не збігаються (З ким із Ваших колег ви б хотіли більш інтенсивно спілкуватися?).

Формуючи анкети, слід дотримуватися таких вимог: питання повинно щонайточніше характеризувати явище, а очікувані відповіді на них – давати достовірну інформацію; вони можуть бути як прямими, так і непрямими, як закритими, так і відкритими; у їх формулюванні не повинно бути підказок, а також двозначного розуміння їх змісту; необхідно передбачити достатньо місця для відповідей; включення контрольних комбінацій: прямих, опосередкованих запитань, особистих, безособистих запитань; використання попередньої перевірки ступеня розуміння запитань шляхом залучення невеликої кількості студентів і за необхідності – внесення корекцій до змісту анкети.

Надійність даних анкетного опитування перевіряють повторним опитуванням із дотриманням тієї ж процедури і з залученям тих самих осіб (у такій спосіб визначається стійкість інформації), а крім того, здійснюють контроль даних анкетного опитування іншими методами (опитуванням третіх осіб, спостереженням, аналізом доступних документів).

Перевага анкетування в тому, що воно є порівняно економним методом збирання даних, дозволяє аналізувати, обробляти дані за допомогою статистики. Особливо ефективним воно є під час масових опитувань.

Метод рейтингу – оцінка діяльності чи її окремих аспектів компетентними експертами, здатними виконувати творчі завдання, позитивно ставитися до процесу експертизи, виявляти наукову об’єктивність, аналітичність, широту і конструктивність мислення, самокритичність, мати власну думку і вміти обстоювати її.

Метод узагальнених незалежних характеристик – процедура узагальнення відомостей про студентів, одержаних за допомогою інших методів, зіставлення цих відомостей, їх осмислення.