Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2 Навчання та розвиток особистості студе...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
913.41 Кб
Скачать

2.5. Принципи та закономірності навчання у вищій школі

Як і всякий процес, що відбувається у природі та суспільстві, навчання також має свої закономірності.

Закономірності навчання – стійкі педагогічні явища, підґрунтям для яких є повторюваність фактів, навчальних дій, що складає теоретичну основу принципів навчання.

Дидактичні закономірності навчання відображають стійкі залежності між елементами навчання – діяльністю викладача вищої школи, діяльністю студентів та змістом навчання у ВНЗ.

У сучасній педагогіці вищої школи виділяють такі закономірності процесу навчання:

Соціальне замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою. Відбиває стан розвитку державності, економіки та культури, матеріалізується у тій частині національного доходу, яку виділяє держава на забезпечення розвитку освіти. Наявність цієї закономірності допомагає усвідомити, що навчальний процес повинен бути спрямований на розвиток інтелекту особистості, її творчих здібностей, уміння жити і працювати в умовах справжніх ринкових відносин. Із зазначеної закономірності випливає, що в незалежній Україні найкращим чином має жити високоосвічена, висококваліфікована, розумна людина.

Залежність навчання від умов, в яких воно відбувається. Закономірність вказує на навчально-технічну базу вищих навчальних закладів, статус науково-педагогічного колективу, який, відповідно до світових стандартів, здатен здійснювати навчальний процес у вищому навчальному закладі.

До умов, від яких здебільшого залежить якість навчального процесу, можна віднести: побутові умови життя викладача вищого навчального закладу, його фінансова забезпеченість, уміння застосовувати технічні засоби в навчальному процесі.

Взаємозалежність процесів навчання, освіти, виховання, розвитку особистості. Закономірність відображає вміння будувати навчально-виховний процес на засадах гуманізації (доброти, людяності) з урахуванням свідомої дисципліни студента, впливати на формування його позитивних рис словом і власним прикладом; підходити до кожного студента індивідуально з урахуванням його інтересу, зацікавленості щодо отримання знань, розвивати творчі здібності. Складником навчально-виховного процесу, як правило, має бути виховання в студентів національної гордості та гідності, як і необхідності відстоювати свою приналежність до них.

Взаємозв’язок навчальних і реальних пізнавальних властивостей студента. Закономірність вказує на той аспект, що центральною ланкою в навчальному процесі є студент, який має альтернативні можливості для власного вдосконалення своїх задатків і одержання високоякісної вищої освіти.

Єдність процесів викладання і навчання. Закономірність відображає спільну діяльність викладача та студента, під час якої у процесі навчання розвивається не тільки студент, але й викладач удосконалює свої професійні навички.

Взаємозалежність завдань, змісту, методів і форм навчання в навчальному процесі. Закономірність враховує досягнення у розвитку сучасної педагогічної науки, які повинні відбиватися в підручниках з постійним їх оновленням, а методи і форми навчання повинні відображати ефективність розвитку логічного мислення, уміння студента застосовувати теоретичні знання на практиці, проявляти власну ініціативу та нестандартність у прийнятті рішень.