Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб прогр Житлове право 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

Тема 9. Позасудовий та судовий захист житлових прав громадян.

Практичне заняття – 2 год.

Самостійна робота – 2 год.

Ключові слова: права людини, житло, житлові права, об’єктивне право, суб’єктивне право, право на житло, власник житла, правила проживання, відповідальність,  позов, способи захисту, право на судовий захист, право на позасудовий захист, член сім’ї, виселення, діти, права дитини.

Теми рефератів:

  1. Зміст та правова характеристика негаторного позову.

  2. Особливості адміністративно-правового способу захисту житлових прав громадян.

  3. Особливості володіння, користування і розпорядження житлом, що є спільною власністю.

  4. Правові підстави та порядок витребування житла з чужого незаконного володіння.

  5. Правові підстави та порядок виселення з жилого приміщення.

  6. Відповідальність у житловому праві.

  7. Виселення, за умови надання іншого благоустроєного житлового приміщення.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Опрацювати та законспектувати:

  • Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків»

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2008, N 46, ст.323 ) { Із змінами, внесеними згідно із Законом N 3716-VI ( 3716-17 ) від 08.09.2011, ВВР, 2012, N 19-20, ст.167 }

  • Закон України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" від 2 червня 2005 року N 2623-IV ( 2623-15

  • Постанову Пленуму Верховного Суду України N 7 від 30.05.97., « Про посилення судового захисту прав та свобод людини і громадянина»

2. Ознайомитись з наказом МОН № 1004 від 13 листопада 2007 року Про затвердження Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу.

Вирішити письмово наступні завдання:

1. На початку 2008 року гр-ка Кужель отримала у банку ВАТ АБ «Укргазбанк» кредит у сумі 200000,00 дол. США строком - до червня 2028 г. Кредитним договором передбачалось, що щомісячні платежі: повернення кредиту, відсотки за користування кредитом, комісійні платежі та можливі штрафні санкції Кужель буде сплачувати також у доларах США по курсу НБУ, що був визначений на день отримання кредиту.

Кредит призначався для купівлі в м. Дніпропетровську приватного дома та його реконструкцію. В якості забезпечення погашення кредиту під заставу були передані банку будинок, якій купувався Кужель та автомобіль що належав її чоловіку. У будинку проживали та були зареєстровані Кужель, її чоловік та їх двоє малолітніх дітей /4 та 8 років/.

У зв’язку з кризою, яка почалася у 2008 році Кужель та її чоловік бізнес утратили. Виникла проблема з погашенням кредиту. Муж її покинув і в 2010 р. Кужель шлюб з ним розірвала. Вона та діти залишилися проживати в будинку який знаходився в заставі.

Банк з позовом до Кужель, звернувся до суду з проханням стягнути з Кужель заборгованість в сумі 180000,00 грн.

Кужель звернулась до юридичної консультації з такими питаннями:

  • чи є у суду правові підстави задовольняти позов банку у зв’язку тим, що на її думку кредитний договір є недійсним тому, що договором передбачено надання кредиту на покупку дому та його реконструкцію, повернення кредиту та відсотків по ньому в іноземній валюті, тоді як за законодавством України розрахунковою одиницею на території України є гривня.

  • чи може вона подати зустрічний позов про визнання кредитного договору недійсним з цих підстав?

  • чи є судова практика вирішення таких справ судами і які рішення приймали суди?

  • якщо суд задовольнить позов банку, чи має право виконавча служба висилити її з малолітніми дітьми з будинку, якій знаходиться в заставі?

Завдання: письмово треба визначитись чи є правові підстави у суду задовольнити позов банку? Чи має право Кужель звертатись до суду з зустрічним позовом про визнання кредитного договору недійсним і, чи є для цього правові підстави? Ознайомтесь з судовою практикою з цього питання. У разі задоволення судом позову, чи має право виконавча служба висилити Кужель з дітьми? А якщо банк відмове в задоволенні позову банку чи існують інші правові підстави повернення банком боргу?

2. Громадянин Сірко придбав у громадянина Томенко трикімнатну квартиру, але через місяць звернувся із заявою про розірвання договору, зауваживши, що продавець приховав від нього,

що в квартирі зареєстровані мати Томенко, яка проживає в селі, син, який перебуває на заробітках, а також те, що квартира потребує ремонту. Томенко проти позову заперечував, посилаючись на те, що Сірко рік квартирував, а тому знав про інших осіб, їх права на цю квартиру, а також те, що квартира потребує ремонту.

Завдання: письмово надати відповідь на наступні питання:

1. Які обов’язки має громадянинТоменко?

2. Які права на житло мають тимчасово відсутні мешканці квартири?

3. Який позов має скласти Сірко і чи є правові підстави для розірвання договору судом?

3. Громадянин Новак мешкав в однокімнатній приватизованій квартирі у м. Павлоград. За вироком суду від 16 січня 2010 р. він був засуджений до п’яти років позбавлення волі та конфіскації майна.

Адвокат у зверненні до суду зазначив, що постановою від 20 квітня 1011 р. Апеляційний суд Дніпропетровської області змінив вирок, призначивши міру покарання у вигляді трьох років виправних робіт без позбавлення волі, і з вироку місцевого суду м. Львова, за яким було засуджено Новака, виключено вказівку про конфіскацію квартири.

За час перебування під вартою на квартиру було звернуто стягнення, і після її реалізації з прилюдних торгів видано ордер сім’ї громадянки Баранової.

Новак подав до суду позов про визнання ордера недійсним і виселення сім’ї Баранової.

Завдання: письмово відповісти на питання:

1. Упродовж якого строку зберігається право на житло в разі тимчасової відсутності громадян?

2. Чи підлягають задоволенню вимоги Новака, чи йому має бути виділене нове житло?

3. Спираючись на які норми права Новак може захистити свої права? Складіть проект позовної заяви.