Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб прогр Житлове право 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

Теми рефератів:

  1. Правовий режим житла, яке збудовано самостійно.

  2. Здійснення права на житло через часткову участь осіб у житловому будівництві.

  3. Здійснення права на житло через його будівництво житлово-будівельними кооперативами.

  4. Кредитування індивідуального житлового будівництва.

  5. Зміст терміна "житло" в конституційної, цивільної, житлової, кримінальної галузях права.

Назвати та обґрунтувати вірну відповідь:

1. Приватний житловий фонд складають:

а) всі недержавні житлові приміщення;

б) житлові будинки, квартири, що належать громадянам на праві приватної власності;

в) житлові будинки, квартири, що належать громадянам на праві приватної власності, включаючи житлові будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам;

г) житлові будинки, що належать житлово-будівельним кооперативам.

2. Висота стелі повинна бути не меншою:

а) 2,6 м;

б) 2,8 м;

в) 3 м;

г) 2,5 м.

3. Прибудинкова територія включає:

а) територію під будинком;

б) озеленені території;

в) майданчики для вигулу собак;

г) майданчики для тимчасового зберігання автомобілів.

Вирішити письмово наступні завдання:

1. За договором будівельного підряду, підрядник БМУ №13 збудувало 120-ти квартирний житловий будинок. Замовником будівництва був виконавчий комітет міськради. Будинок був прийнятий в експлуатацію згідно Акту Державної комісії.

Поселившись у квартири згідно виданих ордерів, мешканці звернулися зі скаргою про недоліки будівництва до виконавчого комітету міськради. Зокрема, у квартирі №7 відсутні вхідні двері, у квартирі № 21 повністю відсутнє сантехнічне обладнання, у всіх квартирах 15 (останнього) поверху протікає стеля через недоліки покрівлі, у деяких квартирах побито або повністю відсутнє віконне скло. Мешканці будинку вимагали усунення зазначених недоліків і застосування відповідних штрафних санкцій до підрядника.

У відповіді виконавчого комітету міськради, мешканцям було роз’яснено, що житловий будинок після прийняття в експлуатацію ще рік буде знаходитися на гарантованому строку, тому всі скарги про недоліки в квартирах та дому в цілому слід письмово направляти БМУ № 13, а управління повинно безкоштовно все ці недоліки усунути.

БМУ № 13 приймало заяви мешканців будинку і обіцяло усунути недоліки, але нічого не робило. Коли гарантований строк закінчився керівництво управління пояснило мешканцям, що у зв’язку с тим, що у управління відсутні договірні відносини з мешканцями, то вони не мали юридичної можливості додатково витрачати гроші на усунення недоліків. Вони і зараз не можуть з цієї ж причини відшкодувати мешканцям їх збитки у зв’язку з усуненням ними недоліків.

Ініціативна група мешканців звернулась до юридичної консультації за правовою допомогою.

Завдання. Проаналізуйте ситуацію, та письмово надайте консультацію з посиланням на законодавство.

2. В зв'язку з будівництвом школи міська рада звернулася до суду з вимогою вилучення земельної ділянки, на якій розташовано будинок громадянина Чепурного. За прийнятим рішенням, батько і син Чепурного, у зв'язку із знесенням належного батькові за правом власності житлового будинку, мали бути виселені в надану двокімнатну квартиру багатоквартирного житлового будинку.

З таким рішенням батько та син не погодились і оскаржили рішення, зокрема зазначивши, що новий будинок розташований в іншому кінці міста, у ньому не працює ліфт. Крім цього, вони вимагали відшкодувати вартість насаджень на прилеглій земельній ділянці.

Міська рада своє рішення мотивувала тим, що у м. Кодри індивідуальне житлове будівництво не ведеться через відсутність вільних земельних ділянок, тому вимоги щодо перенесення будинку є безпідставними, а надана для відселення квартира в багатоповерховому житловому будинку відповідає санітарним і технічним нормам.

Контрольні питання. Чи може бути вилучене приватне житло і в яких випадках? Чи мають право Чепурні на компенсацію і яку? Чи змінилося рішення суду, якби Чепурний-молодший був одружений і мав неповнолітніх дітей? Як розв'язати цей спір?

Завдання. Відповідь на всі питання підготувати у письмовому виді.

3. У березні поточного року громадянка Юхименко звернулася до суду із позовом до колишнього чоловіка та його нової дружини Воронович про вселення у новозбудований 5 кімнатний будинок.

Позивачка зазначала, що під час її шлюбу з колишнім чоловіком вона й відповідачі на протязі 6 років звели житловий будинок та підсобні приміщення. Дозвіл на будівництво отримала Воронович. Оскільки відповідачі відмовляються сплатити їй компенсацію за участь у будівництві, позивачка просить вселити її в новозбудований будинок, виділив її дві кімнати, з яких вона зробить кухню, кімнату та окремий вхід до будинку.

Контрольні питання. Які документи необхідно мати для підтвердження законності будівництва житла? Кому належить новозбудований будинок? Чи змінилася б ситуація, якщо б Воронович перебувала у фактичному шлюбі? Які критерії визначатимуть належність будинку до спільної власності подружжя? Яке рішення має ухвалити суд?

Завдання. Відповідь на всі питання підготувати у письмовому виді.