Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб прогр Житлове право 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

Тема 7. Отримання права на житло шляхом його найму.

Практичне заняття – 2 год.

Самостійна робота – 2 год.

Ключові слова: договір найму житла, форма, предмет, сторони, строк договору, правонаступництво, тимчасові мешканці, ремонт житла, плата за житло, права сторін договору, переважні права, піднайм житла, заміна наймача, розірвання договору, правові наслідки.

Теми рефератів:

1. Загальні положення найму житла

2. Приватний найм житла

3. Соціальний найм житла

4. Особливості договору найму службових житлових приміщень

5. Особливості договору найму житла у гуртожитках

6. Договір безоплатного користування житлом

7. Право користування житлом членів сім'ї, які не є співвласниками житлового приміщення

8. Право користування жилим помешканням на підставі спадкового розпорядження

Завдання для самостійної роботи:

1. Опрацювати та законспектувати Закони України:

- Про житловий фонд соціального призначення , ( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2006, N 19-20, ст.159 ),

- Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків ( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2008, N 46, ст.323 )

- Закон 4995-VI від 21.06.2012 "Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012 - 2015 роки"

  1. Вирішити письмово наступні завдання:

  1. Конотопський міськвиконком звернувся до суду з позовом до громадянина Романько про розірвання договору найму житлового приміщення і виселення. Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що 20 січня 2008 року за взаємною згодою між наймодавцем Юхновським і наймачем Романько був укладений договір найму житлового приміщення (однієї кімнати площею 18,3 кв.м.).

У зв’язку зі смертю власника будинку – Юхновського, який спадкоємців не мав, рішенням суду спадщина (у тому числі будинок) була визнана відумерлою і перейшла у власність територіальної громади.

Рішенням міськвиконкому від 28 лютого минулого року будинок був переданий до житлового фонду міської ради.

Відповідач у судовому засіданні пояснював, що він уклав з колишнім власником спірного будинку Юхновським договір найму житлового приміщення без зазначення строку, а тому договір, на його думку, зберігає силу, незважаючи на смерть Юхновського.

Завдання. Письмово підготувати відзив на позовну заяву Конотопського міськвиконкому.

  1. Громадянка Козак подала до суду позов про визнання права на кімнату у квартирі, наймачем якої є її свекруха, і вселення. Позовні вимоги Козак обґрунтувала тим, що вселилася у спірну квартиру в зв’язку з укладенням шлюбу з сином відповідачки. Після розірвання шлюбу їй стали перешкоджати користуватися житловою площею, змінили замки і у квартиру не впускають, тому вона просила задовольнити позовні вимоги.

Заперечуючи проти позову, свекруха посилалася на те, що згоди на постійне проживання невістки у квартирі вона не давала, у квартирі остання не була зареєстрована і тому права на проживання в ній не набула.

Завдання. Вирішить спір. Чи є правові підстави у Козак отримати кімнату у квартирі свекрухи? Чи є правові підстави у свекрухи вимагати у суду відмови у задоволенні позову Козак?

  1. Між громадянами Маркіної та Оробинської у минулому році було укладено договір найму житлового приміщення. За умовами договору Оробинська займала окрему кімнату у трьохкімнатній квартирі, де проживала одинока Маркіна. Через півроку Маркіна померла.

Чи набула Оробінська самостійного права на житло якщо вона проживала у державній квартирі? Чи зміниться ситуація якщо Оробінська проживала у раніше приватизованій Маркіної квартирі?

Завдання. Відповідь на питання підготувати у письмовому вигляді з посиланням на законодавство України.

  1. У серпні 2012 р. Аршавська звернулась до суду з позовом до Тарнавського про визнання права власності на частину квартири і визначення порядку користування останньою. Позивачка зазначила, що в липні минулого року померла її бабуся Мороз – член ЖБК «Космос», залишивши їй за заповітом 50 відсотків (1/2 частки) паю на квартиру в будинку цього кооперативу.

Посилаючись на те, що чоловік останньої – відповідач по справі, після внесення 15 відсотків суми пайових внесків, що не були виплачені спадкодавицею за життя, не визначає за нею, позивачкою, права власності на частину жилого приміщення в зазначеній квартирі, позивачка просила визнати за нею право.

Завдання. Як слід вирішити справу? Відповідь підготувати письмово з зазначенням законодавства, що регулюють ці відносини.

  1. До юриста звернувся гр-н Яремко і розповів, що він знімає квартиру, уклавши договір терміном на 11 місяців без його реєстрації з гр-кою Радченко. Його підприємство може оплачувати частину суми оренди, але потрібен договір, завірений ЖЕКом (так каже юрист підприємства), хоча він знає, що згідно Цивільного Кодексу договір до року не реєструється.

Завдання. Як бути? Який відсоток суми має платити Радченко, як податок? Відповідь підготувати письмово з зазначенням законодавства, що регулюють ці відносини.