Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры конкурентоспособность тема 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
45.44 Кб
Скачать
  1. Визначте основні фактори конкурентного середовища підприємства

фактори:

– держава та її політика в галузі регулювання конкуренції;

– підприємства, які вступають на ринок і які загострюють конку-рентну боротьбу;

– споживачі продукції, які чинять тиск на підприємства галузі;

– поставщики сировини, матеріалів, комплектуючих виробів нагалузевий ринок;

– виробники товарів-замінників, які займають частину галузево-го ринку;

– безпосередньо підприємства виробники (продавці) продукції.

Без аналізу цих факторів, які формують систему конкурентно-го середовищі підприємства, неможлива практична робота на ринку

4. Характеристика державної політики у галузі регулювання конкуренції.

Під час оцінюваннядержавноїполітики, яка регулює конкуренцію, виділяютьсятакіїїосновніелементи:

1. Антимонопольнаполітика, яка визначає засоби і методиконтр-олю і обмеженняіснуючихприродних і державнихмонополій; умовикваліфікаціїдомінуючогоположення на ринку і відповіднісанкції дер-жави (аж до примусовогорозукрупненняпідприємств-моно полістів); порядок контролю за злиттям і поглинаннямпідприємств, а також за ходом приватизації з метою запобіганняпоявіновихмонопольних структур; межі державного втручання у зовнішнюторгівлю; умови прямого контролю за цінами і заробітною платою (в екстренихви-падках); системизаохоченнястворення і функціонування конкуру-ючихвиробництв і підприємств; квотування і ліцензуванняпевнихвидівдіяльності; заходи щодостимулювання малого бізнесу шляхом наданняподатковихпільг, дотацій та пільговихкредитів; спрощення умов організаціїбізнесу в галузі.

2. Фінансоваполітикастимулюванняконкуренції, яка включає:регулюванняобсягів та умов наданнякредитів, депозитні ставки, систему оподаткування, динаміку і розміридоходівсуб’єктів ринку, нормирентабельностівиробництва і реалізаціїпродукції.

3. Регулюванняекспорту та імпортупродукціїнаосновіліцензу-вання і квотування, змінимитноїполітики.

4. Участь держави у виробництві й реалізаціїпродукції за рахунокпідтриманняпевнихчастокдержавноївласності в галузевихпідпри-ємствах, державнихкапітальнихвкладень, державнихзамовлень та ін.

5. Державнастандартизаціяпродукції, технологій, умов безпеки та екологічностівиробництва, охоронанавколишньогосередовища.

6. Регулюваннявидобуткукориснихкопалин, цін на сировину, ма-теріали, енергію, воду, землю.

7. Патентно-ліцензійнаполітика, яка законодавчозакріплюєви-ключні права на відкриття, винаходи, ноу-хау тощо.

8. Соціальнийзахистспоживачів за допомогоюзаконодавчозакрі-плених прав споживачів.

5. Визначення характеру впливуспоживачівпродукції на інтенсивністьконкуренції. Сила впливурізнихгрупспоживачів на інтен-сивністьконкуренціїможе бути значною за наявності таких умов:

1. Споживачікупуютьбільшучастинупродукції, яка виробленапідприємством, і за рахунокцьогочинятьтиск на ньогопідзагрозоюзменшенняобсягів закупок.

2. Купованапродукція становить значнучастину бюджету спо-живача, щоробитьйогобільшчутливим до зміницін, якості та іншихкомерційних характеристик виробів.

Високаступіньстандартизаціїпродукціїзумовлюєситуацію, в якійіснує великий вибірвиробників одного й того самого (аналоМодуль І. Теоретичніосновиупоавлінняміжнародноюконкурентоспроможністю.

гічного) товару, тобтовідсутнісуттєвіперешкоди для переключенняспоживача на іншоговиробникапевного товару.

4. Споживачіявляють собою низькорентабельнівиробництваабоскладаються з фізичнихосіб, якімаютьневеликі доходи. Невеликийприбуток є причиною малих закупок. Вона формуєвисокучутливість до зміницін, підвищуєеластичністьпопиту і обмежуєвиробників у підвищенніцін.

5. Високийступіньвертикальноїінтеграціївиробництва у спожи-вача. Якщокупованийспоживачем товар паралельновиробляється самим споживачем (наприклад, виробництво деталей на автоскла-дальномупідприємстві і паралельна поставка цих самих виробівзіспеціалізованихзаводів), то останній має можливістьчинититиск на виробникапідзагрозоюприпинення закупок і переходу на самоза-безпечення.

6. Купованапродукція не впливаєсуттєво на якістькінцевої про-дукції, яку виробляєспоживач. У цьомувипадкуспоживаччутливі-ший до ціни і намагається не допускатиїїпідвищення.

7. Споживач має обширнуінформацію про продукцію, яка виро-бляється в галузі. Найбільшповнаінформація про вироблену в галузіпродукціюзбільшуєможливийвибір і за рахунокцьогосприяєзаго-стреннюконкуренції в галузі.

8. Високийступіньорганізаціїспоживачів: наявністьспілокспо-живачів, спеціальноїпреси, законів про права споживачівтощо. Ці та іншіумови, якіпосилюютьпозиціюспоживача і загострюють кон-куренцію на товарному ринку, не є абсолютними. Споживачіведутьборотьбу за змінуобставин, якіпороджуютьціумови.

6. Впливпостачальниківпродукції на інтенсивністьконкуренції.Постачальникивпливають на конкурентнуборотьбу в галузі, голо-вним чином, за допомогоюдвохзасобів — ціни і якостітоварів і по-слуг. При цьомусуттєвопідвищитиінтенсивністьконкуренціїмо-жуть такіумови:

1. Невеликакількістьпостачальників, якіможутьвизначитипо-літику поставок, вибиратинайбільшвигідніпропозиціїщодо поста-вок, відмовляти (в необхіднихвипадках) небажанимклієнтам.

2. Галузьспоживаєнезначнучастинупродукції, яка виробляєть-сяпостачальниками, а тому змінацін на данупродукціюнесуттєвовпливаєна собівартість і цінувиробів.

3. Поставлена продукціявідіграєважливу роль укінцевомувиро-бі, якийвипускаєтьсяспоживачем. Цяобставиназмінюєзалежністьспоживачавідпоставника.

4. Відсутністьефективнихзамінниківвиробленої і поставленоїпродукціїзменшуєможливістьвибору і знижуєрівеньвимог до ха-рактеристикпоставленихвиробів.

5. Високадиференційованістьпродукції, яка поставляється, є наслідкомвисокогорівняспеціалізаціїпостачальників на випускуконкретнихвиробів, щоускладнює для споживачапошукіншихпо-стачальниківаналогічноїпродукції.

6. Низькийрівеньвертикальноїінтеграціївиробництва у спожи-вача, при якомуспоживач не в змозівиробляти на своїх потужностяхпродукцію, яка закуповується і, внаслідок, повністюзалежитьвідпо-ставокззовні.