Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры конкурентоспособность тема 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
45.44 Кб
Скачать

12. Як визначається конкурспроможність фірми?

Ксп. Фірми- характеристика, що виражає рівень розвитку даної фірми від конкурентів по рівню задоволення своїми товарами потреб людей.

Визначається за формулою: КСф=КСвиробу * Рівень управління маркетингом, що визначається швидкістю реагування на зміну попиту та вихід на ринок з новим товаром (в порівнянні з конкрентами)

13. Зякихчинникывскладаєтьсякрмерційна характеристика товару?

Конкурентоспроможність товару органічнопов’язана з йогоспоживчоюцінністю, яка виявляється у порівнянні з товарами конкурентів. На практицізазвичайвиділяють три головнихнапрямиоцінюванняконкурентнихвластивостейвиробу:

– технічнадосконалість;

– ціновапривабливість;

– умовиреалізації та поставки.

Технічну досконалість виробу вимірюють за допомогою оцінки його технічного рівня відносно до зразка.

Цінова привабливість товару вимірюється на основі зіставлення фактурних цін товарів і цін споживання. Цінова привабливість може бути уточнена також і в порівнянні якості, упаковки, марки, умов обслуговування та ін.

При зіставленні умов реалізації і поставки товару необхідно бра-ти до уваги умови авансування, знижку до ціни, умови платежу і по-ставки, строки поставки, гарантії та ін.

Усі ці властивості виробу складають комерційну характеристику конкуруючих товарів .

14. Ключові характеристики стану підприємства.1. Платоспроможність2. Прибутковість 3. Стратегічність управління4. Адаптивність системи управління5. Фінансова та управлінська прозорість6. Керованість бізнесу7. Інвестиційна привабливість

15. Назвіть основні принципи концепції забезпечення кс підприємства

1) основним показником КС підприємства на оперативному рівні є інте-гральний показник КС продукції;

2) на тактичному рівні КС підприємства забезпечується його загальним фінансово-господарським станом і характеризується комплексним показни-ком його стану;

3) на стратегічному рівні КС підприємства характеризується інвести-ційною привабливістю, критерієм якої є зростання вартості бізнесу;

4) на міжнародному рівні КС підприємства визначається кількістю реа-лізованої продукції на світовому ринку;

5) завдання забезпечення КС підприємства включає забезпечення КС продукції і власне КС підприємства;

6) слід виділяти різні критерії КС підприємства залежно від горизонту планування і управління на підприємстві.

16.Критерії та показникиплатоспроможностіпідприємства.

Метод переваг. Оцінкаконкурентоспроможностіпідприємстваявляє собою порівнянняйого характеристик, властивостейчи марок товарів, щопорівнюються з аналогічним показниками пріоритетнихконкурентів (такими, якізаймаютьнайкращіпозиції на даному ринку) з метою визначення тих, якістворюютьперевагипідприємства над конкурентами в будь-якійгалузідіяльності. При цьомуслідрозуміти, щоіснуютьзовнішні і внутрішніконкурентніпереваги.

Зовнішняконкурентнаперевагабазується на відміннихякостях товару, щостворюєцінність для покупця за рахунокзменшенняйоговитратчипідвищенняефективностійогодіяльності. Вона збільшує "ринкову силу" підприємства так, щоможепримуситиринокприйнятибільшвисокуціну продажу порівняно з конкурентами.

Внутрішняконкурентнаперевага–цеперевагапідприємствастосовновитратчиуправління, яка створюєцінність для товаровиробника, дозволяєзнизитисобівартістьбільшоюмірою, ніжпріоритетний конкурент.

Структурний та функціональнийметоди.Згіднозіструктурнимпідходомоцінити становище можна за рівнеммонополізаціїгалузі, тобто за концентрацієювиробництва і капіталу, і бар'єрів для компаній, щовходять на галузевийринок. Іншимпідходом до визначеннякритеріюефективноїконкуренції є функціональний. Згідно з цим методом найбільшконкурентоспроможними є підприємства, де найкращеорганізованівиробництво та збут товару, ефективнеправлінняфінансами.

Матричніметодиоцінюванняконкурентоспроможностіфірм, якіґрунтуються на розглядіпроцесівконкуренції в динаміці. Теоретичною базою цихметодів є концепціяжиттєвого циклу товару і технології. Згідно з цієюконцепцією будь-який товар читехнологія з моменту появи на ринку і до зникнення проходить певністадіїжиттєвого циклу, якийохоплюєетапивпровадження, зростання, насичення і спаду. На кожному етапівиробникможереалізувати товар чи продукт цієїтехнології в тих чиіншихмасштабах, щооб'єктивнопозначається на частці ринку та динаміці продажу. До матричнихметодівналежить і SWOT - аналіз (по першим буквам: сила, сильністорони; слабкість, слабкісторони; можливість). Ціль - виявленняприваблюючихнапрямківмаркетинговихзусиль, на якихможливодосягтиконкурентнихпереваг та загроз, якіпогрожуютьфірмі.

Метод інтегральноїоцінки.Інтегральнийпоказникрівняконкурентоспроможностіпідприємствамістить два елементи: критерій, щопоказуєступіньзадоволення потреб споживача, і критерійефективностівиробництва.

17. Чинники, які сприяють міжнародній конкурентоспроможності підприємства: платоспроможність, прибутковість, стратегічність управління, адаптивність системи управління, фінансова та управлінська прозорість, керованість бізнесу, інвестиційна привабливість.

В рішальними чинниками високої конкурентоспроможності фірми є:

  • перевага її товарів над товарами конкурентів

  • нижчі витрати

  • переваги у рівні управління маркетингом (швидкість реагування над змінами попиту)