Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры конкурентоспособность тема 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
45.44 Кб
Скачать

7. Як визначається коефіцієнт рентабельності ринку

Іншим важливим економічним фактором, який визначає інтенсивність конкуренції, є коефіцієнт рентабельності ринку (Рр), який визначається відношенням сукупного прибутку, який одержаний підприємствами на даному ринку (П), до загального обсягу продаж (Ор):

Ринок з високоюрентабельністюхарактеризуєтьсяперевищеннямпопиту над пропозицією. Цяобставинадозволяєреалізуватицілі, які стоять перед підприємствами, відноснобезконфліктнимиприйомами й методами і які не зачіпаютьінтересівконкурентів. Іззменшеннямприбутковостібізнесуситуаціязмінюється на протилежну.Длязручностіпроведенняпорівняльногоаналізуінтенсивностіконкуренції на різних ринках (сегментах ринку) і оцінкиїхпривабливості (з точки зоруконкурентноїактивності) може бути кориснимоперуванняузагальненою характеристикою інтенсивностіконкуренції. Крімбазипорівняння, вона даєможливістьуточнитирезультатианалізуокремихелементів конкурентного середовищапідприємства і більшпослідовнопідійти до формуванняспеціальногоаналітичногозвітуАналізуючирівень та інтенсивністьконкуренції на світових ринках, необхідновраховуватипроцесирегіоналізації та глобалізації. В результатіформуваннярегіональнихринківвизначаютьсяїхнігеографічнімежі. Цеможепозначитися на таких факторах, як асорти-мент продукції, вартістьтранспортнихвитраттощо. I, навпаки, гло-балізаціясприяєрозширеннюгеографічних меж світовихринків і зменшеннюможливостіїхньоїмонополізації.

8. Якими принципами слід керуватись при визначенні конкурентоспроможності товару

Для визначення конкурентоспроможності товару керуються такими принципами:

-          протилежність цілей і засобів суб’єктів ринку.Принцип протилежності цілей і засобів при управлінні конкурентоспроможністю товару означає, що конкурентоспроможність товару як економічну категорію слід розглядати у двоїстому аспекті, тобто необхідно враховувати інтереси обох суб’єктів ринкових відносин (споживачів і виробників), цілі яких взаємопов’язані, але протилежні: для виробників важливими є параметри, які впливають на рівень витрат, а для споживача — параметри, які впливають на споживчі якості продукції (товару). Ці відносини можна виразити у матриці протилежності цілей і засобів у процесі товарно-грошового обміну між суб’єктами ринкових відносин Кожний споживач при виборі конкретного товару, намагається досягти оптимального співвідношення між рівнем споживчих властивостей і витратами на її придбання і використання, тобто отримати максимум споживацького ефекту на одиницю витрат. З точки зорувиробникакорисність товару визначаєтьсявитратно-ціновими факторами. А тому у довгостроковійперспективі метою дій будь-якоговиробника є досягненнямаксимальноїрізниціміжціноюреалізації товару і власнимивитратами на йоговиробництво.

-          урахування особливостей різних сегментів ринку.Принцип урахуванняособливостейрізнихсегментів ринкуґрунтується на багатійпрактиціринковихвідносин, яка показала, щоспо-живачіпо-різномуреагують на один і той самий товар і з одними й тими самими властивостями. Кожнийспоживачоцінюєрівеньконкурентоспроможності товару відповідновласнихуподобань і фінансовихможливостей. Однаксукупний попит певноїгруписпоживачівконцентрується, як правило, навколодеякогорівняякості і ціни товару. А тому виробник, випускаючипродукцію з характеристиками, близькими до популярних, може за допомогоювідносно невеликого асортиментузадовольнитипопитисуттєвоїчастиниспоживачів. Вважаєтьсяоптимальним сегмент ринку, до якогоналежить 20% споживачів, якікупуютьприблизно 80% товару.

-         квазістабільність ринкової кон’юнктури в період проведення досліджень.Принцип квазістабільностіринковоїкон’юнктуриполягає в тому щоконкурентоспроможність товару — цепоняттявідносне, яке прив’язане не тільки до конкретного ринкового сегмента, а й до певного моменту часу. При незмінностіякісних і вартісниххаракте-ристик товару йогоконкурентоспроможністьможезмінюватися у досить широкому діапазоніпротягомнетривалогоперіоду.Щоб уникнути внутрішньої неузгодженості основних параметрів оцінки конкурентоспроможності товару, необхідно розглядати такий період, протягом якого повинні бути незмінними психологічні аспекти сприйняття корисності товару суб’єктами ринкових відносин, виробничі можливості виробників і купівельна спроможність споживачів, ринкові позиції конкурентів тощо.

-          переважно раціональна поведінка суб’єктів ринку. Принцип переважно раціональної поведінки суб’єктів ринку заснований на припущенні того, що поведінка кожного суб’єкта ринкових відносин (споживача або виробника) розглядається як серія взаємопов’язаних раціональних дій із заздалегідь визначеною метою.Сутність цих дій полягає в тому, що суб’єкт вибирає раціональні цілі тільки відповідно до його природних і розумних соціальних потреб і старанно розраховує оптимальний шлях до задоволення потреб. Кожнийвиробникнамагаєтьсявикористативсірезерви, щободержатимаксимальнувіддачувіднаявних у йогорозпорядженніресурсів. Кожнийспоживачнамагаєтьсяодержати за свої гроші максимум з точки зорукількості і якості товару.Більшачастинаспоживацького простору характеризуєтьсяраціональнимпопитом, тобто попитом, якийзумовленийякостями, притаманнимиданому товару.