Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры конкурентоспособность тема 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
45.44 Кб
Скачать

9. Як визначається показник конкурентоспроможності товару

Основним показником КС підприємства на оперативному рівні є інтегральний показник КС продукції:

  • Платоспроможність- перша задача, яка виникає у підприємства, що функціонує в умовах ринку, це елементарне виживання або здатність оплачувати свої рахунки, тобто забезпечення платоспроможності. Ця задача вирішується шляхом прийняття екстрених заходів щодо реалізації вже виробленої продукції, проведенням ряду маркетингових заходів: аналізу ринку, асортименту, цінової політики, методів просування.

  • Прибутковість.

Тактичний та стратегічний рівень управління КС (інтегральний показник фінансово-господарського стану підприємства):

  • Стратегічність управління – розробляється стратегічна концепція для підприємства і кожного підрозділу.

  • Адаптивність системи управління – система управління повинна сприяти реалізації стратегічної концепції компанії.

  • Фінансова та управлінська прозорість – передбачає наявність у підприємста фін структури, фін політики яка відповідає міжнародним принципам і стандартам обліку.

Зростання вартості підприємства:

  • Керованість бізнесу

  • Інвестиційна привабливість

КС продукції є важливим показником КС підприємства тому, що виробництво і збут КС продукції забезпечують наявність грошового потоку.

10. Які етапи вкл. Оцінка ксп. Товарів, що йде на експорт?

Етапи: 1. Аналіз ринку та вибір найбільш конкурентоспроможного товару-зразка для порівняння та визначення рівня конкурентоспроможності даного товару. 2. Визначення набору порівнюваних параметрів обох товарів, 3. Розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності.

Вибір зразка – відповідальний момент аналізу конкур.спроможності. Зразок має належати до тієї ж групи товарів, що і вибір, який аналізується. Він має бути найбільш показовим для даного ринку, як такий, що завоював найбільшу кількість переваг покупців.

Для визначення набору порівнювальних параметрів товару розрізняють «жорсткі і мякі» споживацькі параметри, які складають корисний ефект товару. Жорсткі параметри описують найважливіші функції товару і пов’язані з ними основні характеристики(техн. параметри, відповідність міжнародним і національн. стандартам і нормативам). Мякі- характеризують естетичні властивості товару (дизайн, колір, упаковку).

Розрахунок інтегрального показника для товару заснований на порівнянні його з параметрами існуючого товару, що найбільш відображає потреби споживачів.Головним джерелом відомостей про характер вимог є ринкові дослідження.

11. В чому полягають жорсткі і мякі споживацькі параметри товару?

Для визначення набору порівнювальних параметрів товару розрізняють «жорсткі і мякі» споживацькі параметри, які складають корисний ефект товару. Жорсткі параметри описують найважливіші функції товару і пов’язані з ними основні характеристики(техн. параметри, відповідність міжнародним і національн. стандартам і нормативам). Мякі - характеризують естетичні властивості товару (дизайн, колір, упаковку).