Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика Курс лекцій.- К. Атіка.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
17.27 Mб
Скачать

Література

Волобуев А. Ф. Проблеми методики рослідування розкрадань май­на в сфері підприємництва.-Х., 2000.

Джакиев Е. Г., Нурмагометов К. Т. Криминалистика в борьбе с хи-щениями / В сферо сельскохозяйственного производства.- Алма-Ата, 1990.

Криминалистика: Расследование преступлений в сфере зкономи-кп / Под рсд. В. Д. Грабовского, А. Ф. Лубина.- Н. Новгород, 1995.

Лубни А. Ф. Криминалистическая характеристика преступлений в сфере экономики: понятие, формирование, использование.- Н. Нов­город, 1991.

Мельник П. В. и др. Расследование преступлений в сфере экономи­ки.- К, 1998.

Мадогоев А. А., Цветков С. И. Организация и криминалистическая методика расследования экономических преступлений: Учебн. посо­бие.- М., 1990.

Науменко М.Д., Новиков С. И. Расследование хищений на предпри­ятиях общественного питания и торговли.- К., 1991.

Расследование преступлений в сфере экономики: Руководство для следователей / Под ред. И. Н. Кожевникова.- М., 1999.

Сатуев Р. С. и др. Экономическая преступность в финансово-кре­дитной сфере.- М., 2000.

Сидоров В. Е. Начальный этап расследования хищений. Организа­ция, взаимодействие, тактика.- М., 1992.

Скригонюк М. І. Криміналістика: Підручник.- К.: Атіка, 2007.

Стрельцов Е. Л. Экономическая преступность в Украине: Курс лекций.- Одесса, 1999.

Яии П. С. Экономические и служебные преступления.- М., 1997.

Тема 22 методика розслідування контрабанди

1. Криміналістична характеристика контрабанди

Методика розслідування контрабанди - це система науко­вих положень, технічних прийомів, методичних правил і реко­мендацій, що застосовуються під час розкриття і розслідування цього злочину.

Контрабанда - переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від мит­ного контролю, вчинене у великих розмірах (якщо вартість товарів контрабанди у тисячу та більше разів перевищує неопо­датковуваний мінімум доходів громадян), а також незаконне переміщення історичних і культурних цінностей, отруйних, сильиодійних, радіоактивних чи вибухових речовин, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної зброї та боєприпасів до неї), а так само контрабанда стратегічно важливих сировинних това­рів, щодо яких законодавством установлено відповідні правила вивезення за межі України.

Контрабанда сировини, зокрема стратегічної, наркотиків, культурних цінностей, валюти, зброї, боєприпасів і т. ін. ста­новить загрозу як економічній, так і суспільній безпеці Ук­раїни.

Криміналістична характеристика контрабанди становить со­бою систему взаємозалежних узагальнених даних про найбільш характерні ознаки способу, механізму, обстановки протиправ­них дій та їхніх наслідків, об'єкти, що взаємодіють у процесі здійснення контрабанди, особливості особистості винного, час і місце, типові матеріальні та ідеальні сліди, а також інші аспекти цього злочину, відомості про які мають практичне значення для вирішення завдань боротьби з контрабандою.

В основі елементів криміналістичної характеристики кон­трабанди лежать об'єктивні процеси здійснення і приховання цього злочину, що визначають закономірності відображення його ознак у реальній дійсності.

Найбільш типовими елементами криміналістичної характе­ристики контрабанди є:

1) узагальнені дані про спосіб незаконного переміщення то- варів через митний кордон України (по-іншому - спосіб учи- нення контрабанди);

  1. узагальнені дані про предмет злочинного посягання;

  2. відомості про типові особистісні характеристики злочинців;

  3. типові сліди контрабанди;

5) типові відомості про обстановку вчинення контрабанди. > Спосіб незаконного переміщення товарів через митний

кордон України - один із елементів криміналістичної характе­ристики контрабанди. До найбільш типових способів учинення контрабанди слідча практика відносить такі.

Переміщення предметів через митний кордон України з при­ховуванням від митного контролю, тобто:

  • з використанням тайників та інших засобів, що утрудню­ють виявлення предметів;

  • через надання одним предметам вигляду інших;

  • подання митному органу як підстави для переміщення предметів підроблених документів, документів, одержаних не­законним способом, або документів, що містять неправдиві да­ні, а також документів, що є підставою для переміщення інших предметів.

Практиці відомі такі способи приховування предметів кон­трабанди, зокрема з використанням тайників:

а) заповнення предметами контрабанди порожнин транс­портних засобів, ємностей багажу;

6) розміщення предметів злочинного посягання за внутріш- ню обшивку салонів тощо вагонів, літаків, вертольотів;

в) заховування в шинах коліс і між колісьми автомобілів;

г) маскування у тюки вовни та бавовни, у порожнечі, спеці- ально створені під час складування лісоматеріалів, металопро- кату і контейнерів;

д) розміщення в природні порожнини людини. Переміщення предметів через митний кордон України поза

митним контролем, тобто переміщення предметів через митний контроль поза місцем розташування митниці, поза часом здійс­нення митного оформлення або з незаконним звільненням від митного контролю.

Завідомо неправдиве використання документів або засобів ідентифікації, тобто надання митному органу документів: підроблених, недійсних, отриманих незаконним способом, що містять недостовірні дані чи такі, що відносяться до інших това­рів і транспортних засобів, а також використання підробленого чи належного іншому товарові чи об'єкту засобу ідентифікації.

Недекларування і недостовірне декларування товарів і транс­портних засобів, що переміщуються через митний кордон Украї­ни - незаявленпя за установленою формою достовірних відо­мостей або заявленпя недостовірних даних про товари, транс­портні засоби та їхній митний режим.

Перевезення предметів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від такого конт­ролю, а так само предметів, щодо яких надано пільги з митного обкладення і використаних без дозволу митних органів Укра­їни в інших цілях, ніж ті, у зв'язку з якими було надано такі пільги.

При цьому варто враховувати, що митному огляду не підля­гає особистий багаж Президента України і членів його родини, які з ним перетинають кордон; особистий багаж депутатів укра­їнського парламенту і членів уряду, якщо вони перетинають митний кордон у зв'язку з виконанням своїх депутатських чи службових обов'язків; іноземні військові кораблі, бойові та вій­ськово-транспортні повітряні судна, а також військова техніка, що рухаються своїм ходом.

Відповідно до Митного кодексу України встановлено відпо­відні митні пільги для дипломатичних представництв інших держав, для працівників їхнього адміністративно-технічного персоналу, для іноземних дипломатичних, консульських кур'єрів, а також представників і членів делегацій інших держав чи міжнародних організацій тощо.

Отже, кваліфікація дій за ст. 201 КК України залежить від характеру застосованого способу переміщення (протиправний він чи ні), а не від наявності в особи, яка переміщає товари, пра­ва па звільнення від відповідних форм митного контролю.

> Подальший елемент криміналістичної характеристики контрабанди - предмет злочинного посягання.

Ним можуть бути будь-які товари, тобто речі, цінності, пере­міщувані у великому розмірі через митний кордон України, а також ті об'єкти, які згідно з чинними нормативно-правовими актами підлягають митному контролю, митному чи ідентифіка­ційному декларуванню.

Окрім цього, кримінальну відповідальність установлено і за переміщення через митний кордон будь-якої кількості предме­тів, передбачених спеціальним переліком.

До цього переліку входять:

  1. Наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги або прекурсори (передбачено ст. 305 КК України).

  2. Сильнодійні, отруйні, радіоактивні чи вибухові речовини, зброя та боєприпаси (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї).

  3. Ядерна, хімічна, біологічна та інші види зброї масового знищення, матеріали та устатковання, що можуть бути вико­ристані для створення такої зброї.

  4. Стратегічно важливі сировинні товари, щодо яких законо­давством установлено відповідні правила вивезення за межі України.

5. Історичні та культурні цінності.

> Відомості про типові особистісні характеристики злочинців - подальший основний елемент криміналістичної характеристики контрабанди. її суб'єктом може бути будь-яка особа (громадянин України, іноземець чи особа без громадян­ства; посадова чи приватна особа), яка досягла 16-річного віку.

Слідчою практикою виявлено два основні типи контрабан­дистів: «ситуативний» і «злісний».

«Ситуативний» контрабандист характеризується тимчасо­вими відхиленнями в загальній позитивній установці особис­тості. Він учиняє злочин внаслідок ситуації, що створилася, під дією спокуси одержати матеріальні блага або має на меті зроби­ти комусь послугу.

«Злісний» контрабандист становить більшу суспільну небез­пеку, оскільки вирізняється яскраво вираженою протиправною орієнтацією корисливого характеру. Він діє тільки з прямим умислом, за ретельно розробленим планом, глибоко аналізує і враховує об'єктивні й суб'єктивні чинники та умови на кордоні, переслідуючи мету одержати від контрабанди максимальний прибуток.

Аналіз слідчої практики показує, що більш як 75% злісних контрабандистів вчиняли злочин у складі організованих груп і протягом досить значного часу. Ці контрабандисти беруть участь у корупції органів влади і управління, правоохоронних органів. На шляху до збагачення і досягнення бажаних резуль­татів вони не зупиняються ні перед якими перепонами.

> Контрабанда складається з її підготування (вибору предме­та посягання, способу злочину, каналу переміщення товарів і т. д.) і приховання незаконного переміщення товарів через митний кордон України. На всіх її стадіях залишаються типові сліди, насамперед матеріальні, що з'явилися на товарі, на транспорт­ному засобі, на документах, устаткуванні, і сам товар тощо. Ви­никають і ідеальні сліди у свідомості очевидців завдяки спри­йняттю ними обставин здійснення контрабанди.

> До структури криміналістичної характеристики контра­банди входять типові відомості про обстановку її вчинення та виявлення, а саме:

- про канали незаконного переміщення товарів чи інших предметів через кордон України;

- про типову обстановку виявлення злочину;

- про можливі зв'язки контрабандиста або контрабанди з іншими злочинами (наприклад, зловживання своїми службо­вими повноваженнями посадової особи держави, з якої контра­бандний товар імпортувався чи куди експортувався).

Ці елементи криміналістичної характеристики зазвичай без­посередньо стосуються завдань, що вирішуються в ході прова­дження у будь-якій кримінальній справі про контрабанду.

Установлюючи конкретний факт контрабанди, працівник відділу дізнання чи слідчий вивчає та оцінює сліди і зібрану у справі інформацію.

Аналізуючи отримані дані, він співвідносить їх із сукупністю елементів криміналістичної характеристики контрабанди й оці­нює повноту і значимість зібраних доказів.

Так, відомості, що характеризують деякі типи контрабандис­тів, сліди, залишені ними в конкретних кримінальних ситуаціях, дозволяють на початковому етапі розслідування визначити коло осіб, серед яких необхідно шукати злочинця, а якщо контрабан­диста виявлено, правильно вибрати тактику проведення слідчих дій, вирішити інші завдання розслідування контрабанди.