Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для дипломів_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

3. Оформлення роботи

3.1. Загальні вимоги

Оформлення дипломної роботи є важливим елементом її виконання та є одним із факторів при оцінюванні роботи. При оформленні роботи потрібно дотримуватися відповідних вимог до виконання роботи: параметрів паперу, друкування тексту, оформлення сруктурних елементів: таблиць, графіків, ілюстрацій, формул, цитат, а також правил нумерації та брошурування роботи.

Дипломна робота виконується машинописним способом на одній стороні стандартного аркуша білого паперу формату А4 (210х297мм).

Текст роботи слід розміщувати, залишаючи такі поля: ліве – 30 мм, праве 10 мм, зверху 20 мм, знизу 15 мм. Щільність тексту повинна бути однаковою. Текст друкується українською мовою.

При наборі тексту використовують такі параметри:

  • тип шрифту – «Times New Roman»;

  • розмір шрифту – 14;

  • колір шрифту – чорний;

  • міжрядковий інтервал – полуторний;

  • вирівнювання – по ширині;

  • відступ першого рядка (абзац) – 1,25 см;

Текст набирається на комп’ютері, записується на перезаписуваний носій інформації (RW-диск), і при захисті учень представляє надруковану теоретичну частину роботи, практичну частину роботи та носій інформації (RW-диск) з дипломною роботою в цілому.

Загальний обсяг роботи складає 20-30 аркушів. При написанні роботи, котра має важливі і складні питання, необхідні для подальшого вивчення з дозволу викладача спеціальної технології, об’єм роботи може бути збільшений по особистому проханню учня.

Аркуш «Зміст» являє собою план дипломної роботи із зазначенням початкових сторінок, на яких викладений кожен елемент роботи, не нумеруються у змісті «Вступ», «Висновок», «Список використаної літератури» та «Додатки», але сторінки, на яких вони розміщені вказуються.

Розділи і параграфи повинні мати заголовки. При їх оформленні потрібно дотримуватися таких правил:

  • заголовки розділів друкують великими літерами, параграфів – малими напівжирним типом шрифту, з вирівнюванням по центру;

  • заголовки розділу і параграфа не розділяють текстом;

  • в заголовках не допускаються переноси;

  • крапка в кінці заголовка не ставиться;

  • заголовок являє собою одне речення;

  • між заголовками розділів і параграфів пропускається один рядок;

  • між заголовками розділів, параграфів та текстом пропускається

3-4 рядки;

Заголовки вступу, висновку, списку використаної літератури оформлюються так, як і заголовки розділів.

З нового аркуша починають вступ, усі розділи, висновок, список використаної літератури. Не можна розміщувати заголовок в кінці однієї сторінки, а текст починати з наступної.

3.2. Нумерація

Нумерація сторінок починається з титульного аркуша. Номери сторінок розміщуються в правому верхньому куті. Номер на титульній сторінці та додатках не ставиться. Нумерація реалізується арабськими цифрами, без повторів, пропусків чи літерних складових. Нумерація заголовків розділів дипломної роботи проставляються римськими цифрами. Заголовки параграфів нумеруються окремо в межах кожного розділу арабськими цифрами.

Нумерація таблиць у кваліфікаційній роботі – наскрізна і позначається також арабськими цифрами без знака «№». Номер таблиці (Таблиця 1, Таблиця 2…) розміщують над заголовками таблиць, вирівнюючи по правому полю.

Таблиця 1

Порівняльна характристика графічних редакторів

Ознака

Графічні редактори

CorelDraw

Photoshop

Т ип графіки

Векторна

Растрова

Малюнки також мають наскрізну нумерацію арабськими цифрами без знака «№». Наприклад, в тексті: (рис.1). Номер малюнка розміщують в одному рядку з його заголовком через крапку.