Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка паш.з..docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
135.29 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

36003, М. Полтава, вул. Остроградського, 2, корп. 2, кім. 222;

тел.: (053-22) 2-94-19; ел. пошта: ukrpsy@ukr.net

ПАШ З.М. СЕДИХ К.В.

Психологічні особливості гендерно-рольової поведінки чоловіків та жінок з різними типами ставлення до сім’ї

Методичні рекомендації

Полтава – 2013

УДК 159.924.7:305-055.1-055.2(049.3)

ББК 88.373я73

П22

Затверджено вченою радою Полтавського

національного педагогічного університету імені

В.Г. Короленка. Протокол № 12 від 30.05.2013р.

Рецензенти:

Самойленко Ірина Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцент «ВДНЗУ» , «УМСА».

Кононова Марина Миколаївна , кандидат психологічних наук, доцент кафедри соціальної та колекційної педагогіки Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка.

Автори-укладачі:

Паш Зореслава Михайлівна, магістрантка кафедри психології психолого–педагогічного факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Седих Кіра Валерієвна , доктор психологічних наук, доцент, завідуючий кафедрою психології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Відповідальна за випуск:

Карапузова Наталія Дмитрівна, кандидат психологічних наук, завідувач і професор кафедри природничих і математичних дисциплін, декан психолого-педагогічного факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Паш З.М. СедихК.В. Психологічні особливості гендерно-рольової поведінки чоловіків та жінок з різними типами ставлення до сім’ї. Методичні рекомендації. - Полтава, 2013. – с.51

Методичні рекомендації присвячені проблемам гендерно-рольової поведінки чоловіків та жінок з різними типами ставлення до сім’ї та можливостям її емпіричного дослідження. Адресується психологам, соціальним працівникам, педагогам, студентам психологічних і педагогічних спеціальностей.

  • Паш З.М., 2013

  • Седих К.В. 2013

  • ПНПУ ім. В.Г. Короленка, 2013

ЗМІСТ

Передмова...........................................................................................................4-6

Розділ 1. Теоретичні аспекти дослідження гендерно-рольової поведінки особистості

1.1Поняття гендеру у вимірі соціально-психологічних досліджень…7-10

1.2 Психологічні традиції розуміння явища гендеру…………………11-17

1.3 Психологічні особливості гендерної поведінки……………………18-22

1.4 Фактори гендерної соціалізації………………………………………23-27

1.5 Характер гендерних ролей у шлюбі чоловіків та жінок……………28-33

Розділ 2. Методичні засади дослідження гендерно-рольової поведінки особистості

2.1. Огляд і обґрунтування вибору методик....................................................34

2.2Методика маскулінності-фемінності(Сандри Бем)……………….........35

2.3 «Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки»…………………….36

Висновки.....................................................................................................37-40

Список використаних джерел………………………………………....41-43

Додатки………………………………………………………………….44-50

Передмова

В наш час все більше постає проблема гендерної поведінки. Саме поняття гендер ввійшло в наукове використання порівняно нещодавно. Термінологічно воно сформувалось в 60-х роках двадцятого століття , але широко стало застосовувати лише на початку 80-х р. Розвитку гендерного підходу в значній мірі сприяли дослідження ,виконані в руслі феміністичної антропології (М Мид., М. Розальдо, И.Ламфере , Ш. Ортнер) що вивели на передові рубежі науки обговорення теми грунтовності концепції біологічного детермінізму соціальної нерівності статей, постановили проблему існуючої в суспільстві різниці в розумінні чоловічих і жіночих ролей , позицій,рис характеру, та їх дискримінаційному характері для жінок. Результатом розвитку радикальної феміністичної теорії стало виникнення в психології в 70-х роках 20-го століття нового напрямку гендерних досліджень – «психології жінок» (Х.Дойч, К. Хорні , М. Кляйн, К. Гіліган, Н.Ходоров, Д. Міллер, а також М.В. Буракова, Л.В. Попова, Г.В. Турецька).Досягненням психологів даного напрямку стало те що вони створили більш позитивний образ фемінності як відображення жіночої психології. Розвиток феміністичної теорії в психології сприяв становленню та розвитку нового наукового напрямку – психології гендерних відмінностей (див. аналіз в працях О.А. Зрдравомислової, Т.Клименкової , С Міллер, С.Рігер, О.Р. Ярської-Смірнової) . Але зараз теорія гендерних досліджень відходить перших робіт зосереджених навколо жінок. В сучасних гендерних дослідженнях вивчається широкий спектр запитань чоловіків та жінок в суспільстві , в сім’ї, в професійній діяльності. В психології поняття гендерної поведінки часто досліджується, але тим не менш різницю між чоловіками та жінками можна розглядати ще довго. Гендерний стереотип, як і інші види соціальних стереотипів – це невід’ємний атрибут повсякденного мислення, самоусвідомлення та взаємодії індивідів у соціальному просторі. А саме на основі гендерних стереотипів формується гендерно-рольова поведінка.

Актуальність теми роботи обумовлюється тим, що результати дослідження розширюють уявлення про явище гендерної поведінки,та факторів що сприяють її становленню в процесі соціалізації особистості.

Об’єкт дослідження :феномен гендерної ідентичності .

Предмет:психологічні особливості гендерно-рольової поведінки чоловіків та жінок з різними типами ставлення до сім’ї.

Мета:теоретично обгрунтувати психологічні особливості гендерно-рольової поведінки особистості, емпірично дослідити зв’язок між гендерною ідентичністю чоловіків жінок на та ставленням їх до сім’ї.

Гіпотеза: Гендерно-рольова ідентичность чоловіків та жінок впливає на тип ставлення до сім’ї.

Відповідно до мети ми визначено завданнядослідження:

  • охарактеризувати поняття «гендер», «гендерна поведінка»,

  • розглянути теоретичні підходи ,щодо пояснення особливостей становлення гендерної поведінки.

  • проаналізувати феноменологічні аспекти гендерної поведінки;

  • описати етапи гендерної соціалізації

  • зробити огляд та описати методики дослідження психологічних особливостей гендерно-рольової поведінки.

  • Емпірично дослідити вплив гендерно-рольової ідентичності чоловіків та жінок на тип ставлення до сім’ї .

Методи дослідження: Для розв’язання поставлених завдань використовувались методи теоретичного аналізу проблеми(аналіз ,синтез, узагальнення тощо),методи емпіричного дослідження ,методи кількісної та якісної обробки даних.

Емпірична база дослідження: дослідження проводилось серед студентів чотирьох факультетів Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка,загальна кількість респондентів склала 102 особи.

Наукова новизна та теоретична значущість роботи полягає у поглибленні знань про особливості гендерно-рольової поведінки чоловіків та жінок, як важливу частину соціалізації та життя кожної особистості, невід’ємність впливу гендерної соціалізації на подальше життя, та в особливості розвиток сімейних стосунків. Вказано що стереотипи які ми сприймаємо та присвоюємо пов’язані з уявленнями про світ та структуру сім’ї. Теоретична значущість дослідження полягає в аналізі факторів які зумовлюють створення в особистості певного типу поведінки, та прийняття на себе певної ролі в сім’ї. Обгрунтуємо роль гендерної поведінки в створенні типу відносин в шлюбі.

Практична значущість дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані в навчально-виховній роботі викладачами, адміністрацією вишів, практичними психологами при роботі з подружжям, для виявлення та корекції проблем пов’язаних з невірним розподілом ролей чи простою несхожістю в уявленнях про шлюб у сім’ях.

РОЗДІЛ 1