Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для дипломів_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

3.3. Правила оформлення малюнків і таблиць

Цифрові дані повинні бути представлені у вигляді таблиць, малюнків, які розміщуються в тексті при перщому згадуванні про них. Кожна таблиця чи малюнок має назву (заголовок). Назва таблиці розміщується над таблицею симетрично до середини рядка, без переносів, крапка в кінці заголовка не ставиться. Таблиці і малюнки потрібно розміщувати так, щоб їх можна було читати і розглядати, не повертаючи роботу, або ж повертати за годинниковою стрілкою.

На всі таблиці і малюнки повинні бути посилання в тексті (можна двома способами):

  • без дужок в тексті. Наприклад: аналіз даних поданий в таблиці 1;

  • в дужках. Наприклад: в табличній формі проведений аналіз даних дослідження (табл.1).

У випадку, коли на малюнок чи таблицю в тексті вже були посилання раніше, додають слово «дивись» (скорочено), напрклад: «див. рис.2».

Складаючи таблицю, необхідно пам'ятати наступне:

  • таблиця оформлюється шрифтом Arial з одиночним інтервалом;

  • розмір шрифту для таблиць – 12;

  • заголовки таблиць, рядків, стовпчиків повинні бути стиснуті, лаконічні, чіткі;

  • стовпчик «№ з/п» в таблицю не включається;

  • однотипні показники вказуються з однаковою точністю;

  • таблиця не повинна мати незаповнених клітинок. Якщо дані відсутні, то на їх місці ставиться тире.

Ілюстрації (малюнки, схеми, графіки, діаграми) позначаються словом «рис.». Малюнки розміщують або зразу за текстом, з посиланням на них, або на наступній сторінці, якщо не дозволяють їх розміри. Розрив малюнків не дозволяється. Якщо малюнки мають великі розміри, то рекомендується розміщувати їх в додатках з посиланнями на них в тексті в порядку розміщення.

3.4. Загальні вимоги до посилань на першоджерела

При використанні ідеї іншого автора або окремих положень, викладених в літературних джерелах і нормативних актах, на них вказуються посилання, які дають змогу відшукати джерело чи перевірити достовірність інформації, вказаної в роботі. Посилання на джерело оформлюються наступним чином: після закінчення цитати в квадратних дужках вказується порядковий номер джерела у списку використаних джерел та номер сторінки, на якій знаходиться дана цитата чи висловлювання. Наприклад: [8: с.15].

3.5. Оформлення списку використаних джерел

В цьому розділі учень наводить літературу та джерела інформації, яку він використав під час виконання дипломної роботи: книжки, статті, постанови, положення, інші джерела.

При переліку використаної літератури треба обов'язково вказувати: назву використовуваного джерела, його автора або колективу авторів, видання, рік виходу з друку, видавництво та кількість сторінок в виданні. Наприклад: Симонович С.В., Евсеев Г.А. Общая информатика. – М.: АСТ-ПРЕСС; Инфоком – Пресс, 1998. – 400с. При цьому пам’ятати, що назва книжки пишеться на мові оригіналу. При використанні цитат у роботі вказується автор та джерело, або в [2] дужках номер джерела:

  • першими наводяться закони України і постанови Верховної Ради, нормативні документи;

  • в алфавітній послідовності наводяться підручники, довідники, брошури.