Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціалісти методичка 2003 ворд.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
765.44 Кб
Скачать

2 Організація виконання та захисту дипломних робіт

2.1 Етапи виконання дипломної роботи

Організаційний процес написання дипломної роботи складається з наступних етапів: підготовчого, основного та заключного.

  1. Підготовчий етап починається з вибору студентом викладача та теми дипломної роботи. На цьому етапі студент отримує індивідуальне завдання від керівника дипломної роботи на переддипломну практику за обраною темою роботи щодо збору фактичних матеріалів, проведення необхідних спостережень, досліджень тощо. Даний етап включає освоєння програми переддипломної практики і завершується складанням та захистом звіту про її проходження.

Теми дипломних робіт розробляє випускова кафедра з урахуванням специфіки спеціальностей та спеціалізації, за якими здійснюється підготовка фахівців, вимог галузевих стандартів вищої освіти (ОКХ, ОПП, засобів діагностики) для відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня; власного досвіду керівництва дипломними роботами; наукових досліджень та професійних інтересів професорсько-викладацького складу кафедри, замовлень і рекомендацій виробничих підприємств, науково-дослідних інститутів, галузевих міністерств і відомств тощо. Окремі теми дипломних робіт можуть бути запропоновані студентами з відповідним обґрунтуванням доцільності їх розробки. Як правило, вони пов’язані з науково-дослідною роботою студента (НДРС) на кафедрі або його професійною діяльністю (для заочників).

Теми дипломних робіт повинні бути актуальними, відповідати сучасному рівню науки, техніки і технологій, спрямовані на вирішення регіональних і національних потреб та проблем розвитку певної галузі економічної діяльності. Назва теми повинна бути, за можливості, короткою, чітко і конкретно відображати мету та основний зміст роботи. При оформленні роботи слід звернути увагу, щоб формулювання теми було однаковим у розпорядженні про закріплення тем і керівників за студентами, завданні на дипломну роботу, титульному аркуші пояснювальної записки, наочному матеріалі. Перелік типових тем наведено в Додатку Н.

У назві дипломної роботи, яка зазначається у бланку завдання, наказі про закріплення теми, протоколі ДЕК, заліковій книжці студента та в додатку до диплома не дозволяється використовувати скорочення (абревіатури), крім загальноприйнятих.

Формування тематики виконання дипломних робіт завершується за 2,5 місяці до початку переддипломної практики. Вона розглядається й ухвалюється на засіданні випускової кафедри.

Вибір теми дипломної роботи завершується поданням заяви на ім’я декана факультету за погодженням з керівником роботи (Додаток А). Корекція або зміна теми дипломної роботи допускається, як виняток, за узгодженням з керівником не пізніше, ніж за 2,5 місяці до захисту роботи.

Типовий перелік тем дипломних робіт наведено в Додатку Н

  1. Основний етап включає опрацювання наукової літератури, теоретичних джерел з теми дослідження, проведення аналізу діяльності об’єкту дослідження, розробку рекомендацій щодо підвищення ефективності його функціонування.

  2. На заключному етапі проводиться оформлення роботи, підготовка наочного матеріалу та доповіді на захист, отримання відгуку керівника та рецензії на дипломну роботу, візи завідувача випускової кафедри про допуск до захисту. На цьому етапі студент обов’язково проходить попередній захист дипломної роботи на кафедрі та подає відповідним чином оформлену готову роботу до Кабінету дипломного проектування за тиждень до її захисту на засіданні ДЕК.

Більш детальний графік виконання дипломної роботи на ведемо в Додатку Г.