Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОЕ.лаб.2.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
902.18 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Теоретичні основи електротехніки методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

для студентів напряму 6.050701

”Електротехніка та електротехнології’’

денної та заочної форм навчання

Частина 2

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

електротехніки

Протокол № 11

від 22.04.10 р.

Київ НУХТ 2010

Теоретичні основи електротехніки: Метод. вказівки до викон.

лаборатор. робіт для студ. спец. 6.090600 ” Електротехнічні системи електроспоживання’’ ден. та заоч. форм навчання/ Уклад.: В.П. Шуліка,

О.В. Журавков.– К.: НУХТ, 2004.– с.

Укладачі: В.П. Шуліка, кандидат техн. наук

О.В. Журавков,

О.Г. Мазуренко, д-р техн. наук

Відповідальний за випуск О.Г. Мазуренко, д-р техн. наук, проф.

Організація та порядок виконання лабораторних робіт

Мета лабораторних занять  зміцнити теоретичні знання, одержані в процесі вивчення теоретичних основ електротехніки, набути практичних на- вичок у роботі з електричним обладнанням, електровимірювальними прила- дами, а також з читання та складання електричних схем. У процесі виконання лабораторних робіт студенти набувають навичок проведення експерименту, спостереження та реєстрації різних електричних процесів, опрацювання та аналізу експериментальних результатів.

Лабораторні роботи виконуються відповідно до затвердженого на кафедрі графіка робіт. Перед виконанням лабораторних робіт студенти повинні вив- чити правила техніки безпеки, порядок організації і виконання лабораторних робіт і суворо їх виконувати.

Техніка безпеки під час виконання лабораторних робіт

Лабораторні роботи з дослідження електричних кіл дозволяється вико-нувати на лабораторних установках бригаді, яка складається не менш як із двох чоловік. У разі невиконання правил техніки безпеки ці установки можуть стати джерелами ураження електричним струмом. Електричний струм, що проходить через тіло людини, викликає опік шкіри, тяжкі ураження

3

ураження нервової, серцевої та дихальної систем, а за величини його понад 0,05 А спричиняє смерть.

Для безпечної роботи в лабораторії і попередження псування електрооб-ладнання та електровимірювальних приладів студенти повинні знати та суворо виконувати такі правила:

1. Перед початком виконання лабораторних робіт студенти повинні пройти інструктаж з техніки безпеки і розписатися у відповідному журналі.

2. Перед виконанням лабораторної роботи потрібно переконатися, що ко-мутаційна апаратура (рубильники, автоматичні вимикачі) вимкнена, з’єдну-вальні проводи мають справну ізоляцію та металеві наконечники, а елементи регулювання лабораторних трансформаторів та джерел живлення виставлені в положення «нуль». Вимірювальні прилади треба розташовувати так, щоб було зручно вести спостереження.

3. Категорично забороняється торкатися неізольованих проводів, з’єдну-вальних затискачів та інших частин електричного кола, які перебувають під напругою.

4. Збирання електричної схеми, а також будь-які перемикання, потрібно виконувати за вимкнених джерел живлення. Під час збирання кола необхідно забезпечувати високу щільність контактів усіх з’єднань. Після закінчення зби-рання схеми всі зайві проводи, прилади та інше обладнання повинні бути приб-рані з робочого місця.

5. Категорично забороняється вмикати установку (лабораторний стенд) без перевірки схеми викладачем. Помилки під час збирання схеми можуть призвес-ти до короткого замикання, псування обладнання та вимірювальних приладів, нещасних випадків. У разі порушення цього пункту правил студенти несуть мАтеріальну відповідальність за псування обладнання та приладів.

6. За будь-яких відхилень від нормальної роботи навчальної дослідної ус-тановки (зашкалювання електровимірювальних приладів, значне нагрівання ре-остатів, сторонній шум працюючих машин тощо) необхідно швидко вимкнути

4

установку і звернутися до викладача.

7. Якщо під час роботи зникне напруга в мережі, треба негайно вимкнути лабораторний стенд і поставити повзунки автотрансформаторів, реостатів, по-тенціометрів у положення, що відповідає мінімальній напрузі.

8. Забороняється залишати діючу установку без нагляду. Розбирання схеми проводять тільки з дозволу викладача та після вимкнення її з джерела живлен-ня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]