Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОЕ.лаб.2.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
902.18 Кб
Скачать

Опрацювання результатів експерименту

1. Використовуючи результати вимірювань, зведені в табл. 10.1, розрахува-ти вказані в ній параметри ІЗК. Значення і визначати за формулами (10.2) і (10.20).

2. За результатами вимірювань (табл.10.2) розрахувати вказані в ній величи-ни за послідовного з’єднання елементів та побудувати на комплексній площині векторні діаграми струмів і напруг за узгодженого і зустрічного вмикання ІЗК.

16

3. Розрахувати значення вказаних у табл.10.3 величин за паралельного з’єд-нання котушок. Побудувати векторні діаграми струмів і напруг для узгоджено-го та зустрічного вмикань ІЗК. Розрахувати баланс потужностей.

Методичні вказівки

1. Явище взаємної індукції

Взаємною індукцією називається явище наведення ЕРС на одній із ділянок електричного кола внаслідок зміни струму на іншій. Потокозчеплення взаєм- ної індукції і визначають за формулами

( 10.1)

де відповідно струми в котушках 1 і 2 ; кількість витків у котуш-ках 1 і 2; взаємна індуктивність котушок; потокозчеплення і маг-нітний потік котушки 1, зумовлені струмом котушки 2; потокозчеп-лення і магнітний потік котушки 2, зумовлені струмом котушки 1.

М R1,L1

u u1 u2 і1

R1,L1 R2,L2 і М

і

і2

R2,L2

а б

Рис. 10.4.

За постійної магнітної проникності середовища, в якому створюється маг-

нітне поле, величина взаємної індуктивності залежить тільки від кількості вит-ків, конструкції і взаємного розташування обох котушок. На електричних схе-мах індуктивний зв’язок позначається так, як це показано на рис.10.4. Початок котушок позначається точкою.

У разі зміни струму в одній котушці в іншій наводиться ЕРС взаємної індук-

17

ції.

За гармонічних струмів комплекси діючих ЕРС взаємної індукції

(10.2)

Враховуючи, що ЕРС взаємної індукції на ділянці кола може додаватися або відніматися, взаємну індуктивність можна розглядати як величину додатню або від’ємну. За узгодженого вмикання котушок, коли потік взаємної індукції збігається за напрямком з потоком самоіндукції, М  0. За зустрічного вмикання, коли потоки взаємної індукції і самоіндукції спрямовані назустріч один одному, М 0.

Зв’язок між двома котушками з власними L1 і L2 і взаємною М індуктив-

ностями характеризується коефіцієнтом зв’язку

( 10.3)

Тоді

( 10.4)

Крім того, завжди дотримується співвідношення

(10.5)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]