Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ_шпоры_2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
372.74 Кб
Скачать
  1. Фінансова звітність. Основні користувачі фінансових звітів. Підготовка інформації для різних користувачів.

Фінансова звітність складається з таких основних компонентів (вони входять до щорічного звіту):

Баланс (Balance Sheet, Statement of Financial Position). Звіт про прибутки і збитки, звіт про фінансові результати (Profit and Loss (PL) Statement of Farnings). Звіт про рух грошових коштів (Cash Flow Statement Income Statement). Форма 1 “Баланс” відображає активи та зобов’язання на встановлену дату. Форма 2 “Звіт про фінансові результати” відображає доходи, витрати і фінансові результати за попередній та звітний періоди. Форма 3 “Звіт про рух грошових коштів” відображає надходження та витрачання коштів у звітному періоді за операційним, інвестиційним та фінансовим напрямком діяльності. Форма 4 “Звіт про власний капітал” відбиває зміни у складі власного капіталу протягом звітного періоду. “Примітки до звітів” – сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію та обґрунтованість статей фінансових звітів, розкривають іншу інформацію.

Форми та порядок складання цих звітів відображаються в П(С) БО №2-8, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999р. №87, а вимоги до змісту інформації у “Примітках до звітів” – у всіх П(С)БО. Основним компонентом фінансової звітності є баланс, який показує реальний фінансовий стан підприємства на конкретну дату та відображає співвідношення між економічними ресурсами підприємства та вимогами на них, є індикатором здатності підприємства виконувати свої зобов’язання. Взаємозв’язок балансу підприємства та основних напрямків діяльності фінансового менеджера.

Призначення основних компонентів фінансової звітності

Компоненти фінансової звітності

Зміст

Використання інформації

Баланс

Наявність економічних ресурсів, які контролює підприємство на дату балансу

Оцінювання структури ресурсів підприємства, їх ліквідності та платоспроможності підприємства, прогнозування майбутніх потреб у позиках, оцінювання та прогнозування змін в економічних ресурсах, які підприємство, ймовірно, контролюватиме в майбутньому

Звіт про фінансові результати

Доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства за звітній період

Оцінювання та прогнозування:

Прибутковості діяльності підприємства

Структури доходів та витрат

Звіт про власний капітал

Зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду

Оцінювання та прогнозування змін у власному капіталі

Звіт про рух грошових коштів

Генерування та використання грошових коштів протягом звітного періоду

Оцінювання руху грошових коштів

Примітки

Обрана облікова політика. Інформація, не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але обов’язкова за П(С)БО. Додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення зрозумілості

Оцінювання та прогнозування:

Облікової політики

Ризиків або невпевненості, які впливають на підприємство, його ресурси та зобов’язання

Діяльності підрозділів підприємства тощо.

Структура міжнародного балансу має такий вигляд:

Актив

Зобов’язання та власний капітал

Розділ 1. Поточні активи

Розділ 1. Поточні зобов’язання

Грошові кошти та їх еквіваленти

Короткотермінові кредити банків

Цінні папери, що легко реалізуються

Векселі до оплати

Дебіторська заборгованість

Кредиторська заборгованість

Товаро – матеріальні запаси

Інші поточні зобов’язання

Інші поточні активи

Розділ 2. Довготермінові інвестиції

Розділ 2. Довготермінові зобов’язання

Довготермінові банківські кредити

Заборгованість по облігаціях

Розділ 3. Постійні активи

Розділ 3. Власний капітал

Матеріальні активи: земля, будівлі, споруди, машини й обладнання та ін.

Статутний фонд

Нематеріальні активи: гудвіл, патенти, торгові знаки.

Накопичений прибуток

Інше

Інше

Усього активів (розділ 1+2+3)

Усього пасивів (розділи 1+2+3)

Взаємозв’язок балансу підприємства та практичних завдань у діяльності фінансового менеджера: Перспективне оцінювання та аналіз фінансової сталості і положення компанії на ринку капіталу; Поточне оцінювання майнового та фінансового стану. Другим документом є звіт про фінансові результати, який визначає фінансовий результат діяльності підприємства за період часу. Звіт показує результативність основної діяльності підприємства та дає інформацію про фактори, які вплинули. Звіт дає можливість пов’язати доходи та витрати за звітній період та врахувати величину чистого прибутку як різницю між цими показниками. Міжнародні стандарти складання звіту про прибутки та збитки передбачають: що у звіті показують економічні категорії витрат, а не їх податковий статус; чистий прибуток – це прибуток після вирахування всіх витрат; з чистого прибутку підприємство виплачує дивіденди акціонерам, а залишки прибутку реінвестуються (він же зветься перерозподіленим прибутком). Звіт про прибутки та збитки може становити інтерес для інвесторів, тому що відображає результати операційної діяльності підприємства за певний період часу. Це звіт, невеликий за розміром, показує суму накопиченого прибутку на початок звітного року за звітний рік, суму дивідендів на звичайні та привілейовані акції і суму накопиченого прибутку. Наступним фінансовим звітом є звіт про рух грошових коштів, який показує джерела і напрямки використання грошей підприємства за певний період часу, а також зміни у структурі грошових коштів підприємства, тобто відображає надходження та використання грошових коштів підприємства в результаті його діяльності за певний період часу (звітній період). Під терміном “грошові кошти” розуміють готівку та грошові еквіваленти (цінні папери).