Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР-7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Практична робота № 7

Тема: Створення та використання стилів. Робота з шаблонами

Мета: Освоїти технології використання та створення стилів, копіювання стилів в інший документ, використання бібліотеки стилів та застосування автоформату. Навчитись створювати документи на основі існуючих шаблонів, а також створювати власні шаблони.

Теоретичні відомості Використання і створення стилів

Стиль — це сукупність параметрів форматування, що дає змогу однією дією застосувати всі параметри форматування одночасно до кількох виділених фрагментів. Таким чином, стилі економлять час при форматуванні документа.

У редакторі Word є два типи стилів: абзаців і символів (знаків). Останній дає змогу встановлювати параметри форматування символів. Стиль абзацу містить параметри форматування абзацу і сим­волів всередині цього абзацу.

Список усіх стилів, що містяться в документі, можна переглянути за допомогою команди Формат – Стиль. За цією командою відкриється діалогове вікно "Стиль".

У списку "Стили" цього вікна відображаються назви всіх сти­лів, а в зонах "Абзац" і "Знаки" зразки форматування абзаців і символів при використанні виділеного стилю. У полі "Список" можна вибрати список або всіх стилів, або стилів поточного доку­мента, або спеціальних стилів. Залежно від вибору в зоні "Стили" відображатиметься відповідний список стилів. У нижній частині вікна "Стиль" розміщені кнопки для створення, редагування та видалення стилів.

Щоб застосувати стиль до виділених абзаців, достатньо вибрати його за ім'ям у списку "Стиль " зліва на панелі інструментів "Форма­тирование". Можна також виконати команду Формат – Стиль", у вікні "Стиль " вибрати зі списку потрібний стиль і натиснути кноп­ку "Применить".

Створити новий стиль у вікні "Стиль " можна за допомогою кноп­ки Создать, що відкриває діалогове вікно "Создание стиля". У ньо­му встановлюються такі параметри:

  • "Имя" – у це поле вводять назву створюваного стилю;

  • "Стиль" – у цьому списку визначають тип стилю (абзацу чи знака);

  • "Основан на стиле" встановлюють базовий стиль, на основі якого буде створено новий стиль;

  • "Стиль следующего абзаца" – вибирають стиль, який буде застосовано для наступного абзацу.

Далі за допомогою кнопки "Формат" визначають всі параметри створюваного стилю ("Шрифт", "Абзац", "Граница", "Язык" та ін.). Кнопка "Клавиша" задає комбінацію клавіш для швидкого застосування певного стилю. За допомогою прапорця "Добавить в шаблон" можна додати створений стиль до шаблону поточного документа. При встановленні прапорця "Обновлять автоматически " стиль абза­цу автоматично перевизначатиметься після застосування в будь-яко­му абзаці з даним стилем додаткового форматування.

Для редагування (зміни) вибраного стилю застосовують кнопку "Изменить" у вікні "Стиль ". Вона відкриває діалогове вікно "Изменение стиля ", аналогічне описаному вікну "Создание стиля". У вікні "Изменение стиля " потрібно натиснути кнопку "Формат" і змінити відповідні параметри ("Шрифт", "Абзац", "Граница", "Язык" тощо).

Для видалення стилю використовують кнопку "Удалить".