Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Осно x.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
9.43 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТЕХНОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ БНАУ

НОМІНАЦІЯ

ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ

ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ СТУДЕНТІВ

ВНЗ І-ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ

ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТІЙ

БІЛА ЦЕРКВА

2012

Укладач: Чужа Вікторія Миколаївна, викладач економічних дисциплін

Технолого- економічного коледжу БНАУ, спеціаліст вищої категорії.

Рецензенти: Худякова Лідія Костянтинівна, викладач економічних дисциплін Технолого-економічного коледжу БНАУ, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.

Харчишина Ольга Миколаївна, завідувач економічним відділенням, викладач економічних дисциплін Технолого-економічного коледжу БНАУ, спеціаліст вищої категорії.

Навчальний посібник містить матеріали для теоретичної підготовки навчальної дисципліни «Основи охорони праці».

Рекомендується для викладачів та студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації економічних спеціальностей.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………………4

Навчальна програма дисципліни, орієнтовний тематичний план……………………..5

Тема1. Вступ. Загальні питання охорони праці…………………………………………

Тема 2. Правові та організаційні основи охорони праці……………………………………

Тема 3. Державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський за охороною праці……………………………………………………………………………….

Тема 4. Організація охорони праці на підприємстві……………………………………….

Тема 5. Навчання з питань охорони праці………………………………………………….

Тема 6. Профілактика травматизму та професійних захворювань………………………..

Тема 7. Основи фізіології та гігієни праці…………………………………………………..

Тема 7.1. Повітря робочої зони ……………………………………………………………...

Тема 7.2. Освітлення виробничих приміщень………………………………………………

Тема 7.3. Вібрація……………………………………………………………………………..

Тема 7.4. Шум, ультразвук та інфразвук…………………………………………………….

Тема 7.5. Електромагнітні поля та випромінювання радіочастотного діапазону………..

Тема 7.6. Випромінювання оптичного діапазону…………………………………………..

Тема 7.7. Іонізуюче випромінювання………………………………………………………..

Тема 7.8. Санітарно-гігієнічні вимоги до планування і розміщення виробничих і допоміжних приміщень……………………………………………………………………….

Тема 8. Основи виробничої безпеки

Тема 8.1. Загальні вимоги безпеки…………………………………………………………...

Тема 8.2. Електробезпека……………………………………………………………………..

Тема 9. Основи пожежної профілактики на виробничих об’єктах………………………

Практичне заняття № 1. Проведення і перевірка знань з питань охорони праці в організації……………………………………………………………………………………..

Практичне заняття № 2. Розслідування нещасних випадків та аналіз виробничого травматизму…………………………………………………………………………………..

Практичне заняття № 3. Перевірочний розрахунок природного освітлення виробничого приміщення……………………………………………………………………………………

Практичне заняття № 4. Вибір і розрахунок заземлювальних пристроїв…………………

Практичне заняття № 5. Вибір типів та визначення необхідної кількості первинних засобів пожежогасіння………………………………………………………………………..

Матриця правильних відповідей до тестів……………………………………………….

Залікові питання з навчальної дисципліни……………………………………………..

Глосарій .…………………………………………………………………………………….

Література……………………………………………………………………………………

ВСТУП

З часу виникнення людської цивілізації кожна людина дбала про власну безпеку та безпеку своїх близьких так само, як і людству доводилося дбати про безпеку свого існування. Людська цивілізація досягає все більшої могутності, а проблема безпеки її існування стає все більш актуальною, особливо з розвитком науково-технічного прогресу. Тому особливої актульності набуває вивчення такої дисципліни, як «Основи охорони праці», яка навчає людей безпечним методам життя та праці.

Основи охорони праці – комплексна дисципліна, яка базується як на загальнонаукових (фізика, хімія, математика, медицина), так і на загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах (опір матеріалів, електротехніка, технологія і обладнання виробництва тощо). Вона тісно пов’язана з навчальними дисциплінами «Безпека життєдіяльності», «Наукова організація праці», «Ергономіка», «Інженерна психологія», «Технічна естетика» та інші. Охорона праці сприяє підвищенню продуктивності праці, збереженню здоров’я, зменшення впливу несприятливих факторів, запобіганню професійним захворюванням, професійному травматизму, аваріям тощо.

Загальними цілями дисципліни «Основи охорони праці» є:

  • формування у майбутніх спеціалістів необхідного в їх професійній діяльності рівня знань та умінь, які б відповідали сучасним державним стандартам освіти;

  • оволодіння студентами методами та засобами створення безпечних умов праці з урахуванням специфічних особливостей виробництв за профілем спеціальностей;

  • вміння професійно орієнтуватися в питаннях організації виробничого процесу, що відповідає всім нормам і правилам безпеки.

Методологічною основою курсу «Основи охорони праці» є науковий аналіз умов праці, технологічних процесів, виробничого обладнання, робочих місць, трудових операцій, організації виробництва, навколишнього середовища з метою виявлення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, виникнення можливих аварійних ситуацій. На підставі такого аналізу розробляються заходи щодо усунення небезпечних і шкідливих виробничих факторів, створення здорових і безпечних умов праці.

В посібнику висвітлена законодавча та нормативно-правова база, зокрема в темах «Правові та організаційні основи охорони праці», «Державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці», «Організація охорони праці на підприємстві».

Пропонований навчальний посібник розроблено відповідно до типової навчальної програми нормативної дисципліни «Основи охорони праці» затвердженої Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України. В посібнику містяться практичні заняття відповідно до навчальної програми, містяться перелік використаних літературних джерел, є тести до кожної теми, матриця правильних відповідей до тестів, а також глосарій.

Отже навчальний посібник розрахований перш за все на вивчення курсу студентами економічних спеціальностей, проте може бути використаний і при підготовці фахівців будь-якого профілю.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ПОГОДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО

Заступник Голови – голова Заступник Міністерства освіти і комісії з проведення ліквідації науки, молоді та спорту України

Держгірпромнагляду

Дунас С.В. Жебровський Б.М.

«16» 03. 2011. «18» 03.2011.

ТИПОВА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

НОРМАТИВНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ»

ДЛЯ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

для всіх спеціальностей і напрямів підготовки

за освітньо-кваліфікаційними рівнями

«молодший спеціаліст» та «бакалавр»

Київ

2011

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Дана Типова навчальна програма розроблена відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010 р. № 969/922/216 «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2010 р. за № 1057/18352 і визначає зміст і обсяги навчання та форми контролю знань з нормативної дисципліни «Основи охорони праці».

В структурно-логічній схемі навчання нормативна дисципліна «Основи охорони праці» вивчається на етапі підготовки фахівців освітньо- кваліфікаційних рівнів «молодший спеціаліст» і «бакалавр» після вивчення ними дисципліни «Безпека життєдіяльності» та основних дисциплін професійно-орієнтованого циклу, коли майбутні фахівці мають достатнє уявлення щодо умов їхньої майбутньої професійної діяльності. Це забезпечує можливість викладання дисципліни «Основи охорони праці» з урахуванням професійної орієнтації студентів.

Типова навчальна програма дисципліни «Основи охорони праці» передбачає вивчення загальних питань охорони праці з урахуванням особливостей підготовки молодших спеціалістів та бакалаврів за відповідними напрямами підготовки та майбутньої професійної діяльності випускників.

Обсяг навчального часу для вивчення дисципліни «Основи охорони праці» у навчальних планах підготовки молодших спеціалістів та бакалаврів визначений державними вимогами зазначеного вище спільного наказу і не повинен бути меншим 54 академічних годин.

Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Основи охорони праці» окреслює лише загальні контури щодо структури цієї дисципліни, змісту окремих тем, основних загальнокультурних та професійних компетенцій випускників.