Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВНІ_ТИПИ_ЗАДА_Ч_2008[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Забезпечення підприємства робочою силою

Визначити плановану чисельність працюючих, якщо відомо, що планується збільшити випуск продукції до А млн. грн., а продуктивність праці – на В%. Обсяг продукції у звітному році склав С млн. грн.. при середньорічній чисельності Д осіб.

Обігові кошти підприємста

1. Визначити необхідний приріст нормативу власних обігових коштів підприємства при наступних умовах: обсяг реалізованої продукції у звітному році склав А тис. грн.. при нормативі обігових коштів Б тис. грн..; в розрахунковому році випуск продукції збільшується на С% при зменшенні тривалості обігу обігових коштів на Д днів.

2. Визначити норматив обігових коштів в незавершеному виробництві, в запасах готової продукції, та також загальний, якщо собівартість виробу А грн., тривалість виробничого циклу Б днів, річний план випуску продукції С тис. шт.., коефіцієнт зростання витрат Д, тривалість зберігання готової продукції на складі Х дні.

3. Визначити норматив обігових коштів у виробничих запасах на квартал, якщо:

квартальні витрати предметів праці – А тис. грн.; середній інтервал поставки –Б дн.; страховий запас – С%; транспортний запас – Д дні; час прийомки та розвантаження – Х день.

Визначити норматив обігових коштів у незавершеному виробництві, якщо виробнича собівартість виробу за плановою калькуляцією А грн., в т.ч. витрати на сировину Б грн., тривалість виробничого циклу – Т робочих днів, а річний план випуску продукції – Х шт.

4. У звітному році фактичний запас палива складав А днів, або на Б% перевищував нормативний запас. В розрахунковому році нормативний запас зменшиться на Т дн. у зв’язку із зміненнями в умовах постачання. Витрати на паливо за планованим річним кошторисом складають Х тис. грн.

Визначити розрахунковий норматив обігових коштів у запасах палива.

5. На яку суму можна збільшити підприємству квартальний план реалізації продукції, якщо в результаті впровадження нової технології тривалість обігу зменшилася на Т дні. План реалізації був встановлений на РП млн. грн.. Середній залишок обігових коштів - Ф тис. грн..

6. Визначити вартість вивільнених обігових коштів, якщо вартість реалізованої продукції – РП млрд. грн.., величина обігових коштів – Ф млрд. грн.., тривалість обігу зменшується на Х днів.

Виробнича програма та виробнича потужність

1. Визначити виробничу потужність виробничої ланки, яка працює у А зміни по 8 год. Х робочих днів у році, з них Б днів із зменшеною тривалістю на 1 год. На ремонт обладнання планується С% номінального фонду часу. На ланці встановлено Д фрезерних станків, норма часу на деталь Т хвилин, середній коефіцієнт виконання норм К.

2. Виробнича потужність підприємства на початок розрахункового періоду складає А тис. грн.. За рахунок реконструкції підприємства планується ввести нові потужності з 1 липня на Б тис. грн.. Середньорічний вивід потужностей внаслідок зносу планується на суму В тис. грн.

Визначити можливий обсяг випуску продукції, якщо коефіцієнт використання середньорічної вартості планується на рівні К.

3. Виробнича потужність підприємства на початок розрахункового періоду складає Х тис. грн. За рахунок оргтехзаходів на підприємстві планується середньорічний приріст потужностей на суму В тис. грн. Вибуття виробничих потужностей внаслідок зносу намічається на суму Д тис. грн. з 15 серпня. Розрахунковий коефіцієнт використання середньорічної потужності складає К.

Визначити можливий обсяг випуску продукції.