Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕДМОВА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Історія розвитку

Початком історичного розвитку селища Східниця як курорту можна вва­жати весну 1956 року, коли пенсіонер Омелян Стоцький знайшов у л сі неподалік в'їзду до Східниці джерельце, з якого і почався відлік титанічної бо­ротьби Омеляна Олександровича Стоцького за визнання східницьких джерел мінеральними водами. Це був могутній поштовх у розвитку гідромінеральної бази східницьких цілющих вод і у становленні Східниці, як здравш ці державного значення.

З 1960 року Східницькими мінеральними водами займається з невеликими перервами Львівська геологічна експедиція. Так, в 1961 році в районі ряду О ід-ницьких мінеральних джерел №1,2,3 та інших вже було пробурено і апро­бовано три пошукові гідрогеологічні свердловини.

В 1954-68 роках з метою пошуків мінеральних вод типу "Нафтуся" для курорту Трускавець і питних вод для водопостачання південної групи міст Львівської області (Дрогобич, Стрий, Трускавець та інших) Львівською екс­педицією проведена на 4-х листах п'ятидесятитисячна гідрогеологічна зйомка, в процесі якої і було виявлено дуже крупне в межах західних областей України Стрийське родовище прісних вод і в районі Мражниці, Борислава і Східниці біля 30 джерел мінеральних вод з нафтоподібним і сірководневим запахом, який дозволяв стверджувати, що ці джерела, аналоги трускавецької "Наф-тусі". Для задоволення постійно зростаючих потреб Трускавецького курорту в 1972-73 р. Львівською експедицією по геологічному завданню тресту "Київгео-логія" були проведені пошуки вод в мальовничому районі невисоких Карпатсь­ких гір — селищі Східниця.

В цей період було пробурено і детально апробовано 19 гідрогеологічних свердловин з участю Одеського інституту курортології. Було зроблено близько 800 хімічних, спектральних, радіогідрогеологічних, бактеріологічних та інших видів аналізів.

Одеським інститутом курортології вивчалася фізіологічна дія мінеральних вод на жовчоутворюючу функцію печінки, видільну функцію нирок, секре­торну функцію шлунка.

В 1974-75 роках було проведено детальну розвідку Східницької "І Іафі усі" із затвердженням запасів в ДКЗ в IV кварталі 1975 року. В результаті прове­дених досліджень запаси мінеральних вод типу "Нафтуся" Східиицького родо­вища оцінені по промислових категоріях в кількості 71,1м3/добу. Дев'ятого січня 1976 року Східницю офіційно визнано на той час Всесоюзним курортом.

Львівський обласний відділ охорони здоров'я наказом за №894 від 20 серп­ня 1979 року з метою поліпшення якості лікування урологічних хворих від­криває у Східницькій селищній лікарні реабілітаційне відділення — як базу для подальшого вивчення місцевих мінеральних вод. З 1 жовтня 1970 рску у

Східниця стає до ладу лікувальний пансіонат "Карпати" Львівського ВО "По­лонина". Розпочинається будівництво пансіонату "Гуцулка". Одеський НДІ курортології представляє звіт "Комплексне дослідження біологічної дії під­земних вод селища Східниця".

Диплом першовідкривача Східницькйх джерел (а їх 38) за №10 від З листопада 1977 року Міністерство геології СРСР видало Омеляну Олександ­ровичу Стоцькому.