Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕДМОВА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Соціальна інфраструктура

Санаторій "Немирів" (закрите акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок України "Укрпрофоздоровниця") цілорічної дії місткістю 179 стаціонарних місць (2002 р.) підвідомчий Прикарпатському відділенню закритого акціонерного товариства лікувальних закладів проф­спілок України "Укрпрофоздоровниця".

На території санаторію розташовані: два спальних корпуси (№ 5 і № 6), один лікувальний корпус (курортна поліклініка), водогрязелікарня, адмініст­ративний корпус, клуб-їдальня, магазин, бібліотека, кафе-бар.

В лікувальному триповерховому корпусі знаходяться: бювет, клінічна лабо­раторія, урологічний кабінет, душові з роздягальнею, кабінети біохімічної лабо­раторії, лазерної терапії, рентген-кабінети, маніпуляційний кабінет, кабінети рефлексотерапії, масажу, дуодентального зондування, стоматологічний, зубо­протезний, кабінет заступника головного лікаря, УВЧ, кабінети мануальної терапії, фізіотерапії, ЛФК.

Водолікарня санаторію має 22 загальні (об'ємом 200 дм3) і 1 чотирьох-ка-мерну (об'ємом 50 дм3) ванни, а також 3 установки зрошення голови (об'є­мом 5 дм3), 1 кушетку гінекологічного зрошення (об'ємом 5 дм3) та інші проце­дурні кабінети.

Пропускна здатність санаторію дозволяє відпускати за 6 годин біля 200 сірководневих ванн.

Реабілітаційне відділення Немирівськоїміської лікарні (РВНМЛ)

(Міністерство охорони здоров'я) цілорічної дії розташоване в сосновому маси­ві, на відстані 3 км від смт.Немирів в 100 м від санаторію "Немирів". Водолі­карня реабілітаційного відділення Немирівської міської лікарні розташована в одноповерховому кам'яному будинку. Ємність реабілітаційного відділення 60 місць. Водогрязелікарня обладнана кабінетами для прийняття загальних сірководневих, хвойних, солерозвідних ванн та кушетками для відпуску озо­керитних аплікацій. Всього водолікарня нараховує 6 загальних ванн для прий­няття лікувальних процедур та 5 озокеритових кушеток.

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КУРОРТУ

Перспективними для санаторію на майбутнє будуть: покращення сервісу в спальних корпусах (формування одномісних "напівлкжсів" і "люксів"); розширення діагностичної лікувальної бази санаторію; введення нових методів

лікування, в тому числі і нетрадиційних.

Для розширення обсягу лікувальних послуг в санаторії може бути органі­зоване лікування хворих по принципу "Санаторій на дому", який полягає в прийомі на протязі 2 вихідних днів процедур (ванни, підводний душ-масаж, масаж), а також необхідних обстежень (лабораторні аналізи, ЕКГ, УЗД), кон­сультації спеціалістів, дієтичного харчування , відпочинку.

Аналогічні курорти

Атчман, Гарячий Ключ, Ейск, Ключі, Красноугольськ, Менджі, П'яти­горськ, Сергіївські мінводи, Серноводськ, Мацеста (Сочі), Танги, Усть-Качка, Тбілісі, Хилово, Чіміон.

2.6. Шкло історія розвитку

Курорт "Шкло" відомий з давніх часів і є одним з найбільш давніх. Перші спогади про "Шкло" відносяться до 1456 року, про що свідчать літературні джерела ХУ-ХУІ століття. Назва місцевої ріки Шкло, а пізніше і санаторію по­в'язані з наявністю в цьому районі джерел розвантаження сірководневих вод в річки, що призводило до забарвлення води у зелений колір мікрочастинками сір­ки. Запах сірководню у річковій воді також дав привід до назв місцевих річок: Гноєнець, Вонячка, Смердех.

В 1576 році місцевість "Шкло" відвідав польський лікар Войцех Очко і зро­бив перший медичний опис лікувальних властивостей місцевих джерел. Саме з цього часу в "Шкло" приїжджають лікуватися люди. Ця дата власне і вва­жається початком створення курорту. Вже у 1616 році тут була відкрита перша лічниця на базі цілющих торф'яних пелоїдів. А в 1870 році курорт умовно був розділений па дві половини: південну — з мінеральними джерелами і торф'яни­ми пелоїдами до річки Вонячка (назва річки пов'язана з неприємним запахом сір­ководню), яка належала військовому відомству Австро-Угорщини; північну — з сірчистими пелоїдами і мінеральними джерелами — купила приватна особа. В 1938 році будується санаторій для дітей, який працює тільки в літній час. У 1950 році після детального вивчення джерел типу "Нафтуся" був відкри­тий перший бювет цієї лікувальної води. З 1956 року на курорті почали лікуван­ня хворих з урологічними захворюваннями, а також захворюваннями печінки і жовчевивідних шляхів.

Найінтенсивнішого розвитку курорт зазнав у 60-70 роках минулого століт­тя. Зокрема в цей час значно покращився благоустрій військового санаторію "Шкло". Були збудовані нові корпуси, сучасний бювет мінеральної води "Наф­туся", лікувальний корпус, клуб та їдальня на 500 чоловік.