Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рубцеві звуження і непрохідність стравоходу після хімічних речовин .doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
43.01 Кб
Скачать

Лікування.

Характер та обсяг лікування залежить від причини, яка викликала М, від поширеності запального процесу по середостінню та плеврі.

Якщо перфорація стравоходу невеликих розмірів і встановлена рано, до розвитку М, то необхідно виключити харчування і прийом рідини через рот. Парентерально вводяться антибіотики. Санація порожнини рота досягається при допомозі полоскань розчинами антисептиків та антибіотиків. Харчування хворого здійснюється при допомозі постійного назогастрального зонда.

При М, викликаних перфорацією стравоходу значних розмірів, виключається харчування через рот і накладається гастростома, переважніше подвійна з катетеризацією 12 палої кишки та шлунка для годування, декомпресії та евакуації шлункового вмісту. Проводиться дренування середостіння. При гнійних процесах в верхній третині середостіння дренування проводять шляхом шийної медіастинотомії, в нижній третині - через черевну порожнину. При локалізації запального процесу в середній третині середостіння показана позаплевральна медіастенотомія за Насиловим. При втягненні в процес плеври (гнійний плеврит) показане дренування через плевральну порожнину з накладенням дренажу за Бнолау або за допомогою активної аспірації. У випадках відмежування процесу в середостінні з формуванням абсцесу, можлива його санація за допомогою пункцій. При цьому доцільна щоденна санація гнійника антисептичними розчинами з місцевим підведенням антибіотиків. При безуспішності лікування пункціями застосовують дренування. Окрім дренування середостіння проводять масивну антибактеріальну терапію з інтенсивною інфузійною терапією і введенням інгібіторів протеолізу, оксигенотерапію.