Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка у схемах і таблицях - копия.docx
Скачиваний:
273
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
3.14 Mб
Скачать

6. Підготовка вчителя до уроку

В.О.Сухомлинський вважав, що вчитель до конкретного уроку готується все життя. Тому у підготовці вчителя до уроку розрізняють попередній і безпосередній етапи.

Підготовка вчителя до уроку

Попередній етап

/ Попередня (загальна) підготовка складається із: ознайомлення з навчальною програмою з конкретного предмета, підручниками, посібниками, методичною літературою, вивчення передового педагогічного досвіду, аналізу власного досвіду, вивчення учнів класу, складання календарного і тематичного планів, підготовки матеріальної бази./

Безпосередній етап

/Безпосередня (конкретна) підготовка до уроку складається із формулювання теми уроку, освітньої (дидактичної), виховної і розвиваючої мети; визначення обсягу і змісту матеріалу уроку, структури уроку (основних етапів), методів, прийомів, форм організації навчальної роботи, розподілу часу на всі етапи уроку; підбору ТЗН і наочних посібників; розв'язання задач і виконання вправ, які пропонуються учням; визначення об'єму, змісту і методики виконання домашнього завдання, позакласної роботи за матеріалами уроку; складання поурочного плану, конспекту уроку/

Календарний план допомагає вчителю зорієнтуватись у часі вивчення предмета протягом року (півріччя), доцільно розділити навчальний матеріал за півріччями і четвертями, скоригувати тривалість (у годинах) вивчення окремих тем.

У поурочному плані мають бути відбиті такі моменти: дата проведення уроку, його порядковий номер за тематичним планом; клас, у якому проводиться урок; тема і мета уроку; тип уроку і основні структурні етапи; зміст уроку, методи і прийоми роботи вчителя і учнів; навчальне обладнання; домашнє завдання.

Початкуючі вчителі повинні писати детальні плани-конспекти уроку. Це допомагає краще осмислити усі його деталі, спрогнозувати не лише свою поведінку, а й реакції учнів,врахувати їхні можливості й інтереси.

Тематичне планування передбачає: визначення типів уроків (чи форм навчання); визначення загального обсягу матеріалу теми, розподіл його за конкретними уроками; підбір (чи виготовлення) наочності, матеріалів для ТЗН.

1..

Тема 9. Контроль у процесі навчання

1. Поняття про контроль у навчальному процесі. Вимоги до контролю

Поняття "контроль" (франц. controle) в дидактиці означає нагляд, спостереження, перевірка успішності учнів. Контроль - ширше поняття, ніж перевірка. Завдання перевірки - виявити знання, вміння та навички учнів і порівняти їх із вимогами, визначеними навчальними програмами. Виставлення певних оцінок учням - її завершальний акт. Засобами ж контролю, окрім перевірки, стає спостереження за учнями під час занять, перевірка зошитів, інших продуктів навчальної діяльності школярів. Якщо у масовій педагогічній практиці часто оцінюються лише знання, уміння та навички, то контроль пов'язаний із спостереженням за рівнем засвоєння вихованцями й таких компонентів змісту шкільної освіти, як досвід творчої діяльності та досвід емоційно-ціннісного ставлення до світу. Навчання є процесом управління навчально-пізнавальною діяльністю учнів, а контроль - обов'язковим засобом отримання зворотної інформації.

Рис.1. Основні принципи контроля знань, умінь та навичок

Головна мета перевірки і оцінки знань, умінь і навичок: забезпечення ефективності навчання, систематизація знань, умінь і навичок, стимулювання навчальної діяльності учнів, формування прагнення до самоосвіти.

Вимоги до контролю, перевірки, оцінки знань, умінь і навичок:

Гласність

Об’єктивність

Містити аргументацію

Відповідати вимогам програми

Систематичність / Усебічність контролю

Ставити оцінку, перевіривши глибину знань

Оптимізація контролю (мінімальні затрати зусиль, часу для отримання відомостей, запобігати переобтяженню учнів, виконанню зайвих завдань)

Єдність вимог вчителів, які працюють у даному класі

Використання різноманітних методів контролю

Бачити перспективу розвитку школяра

Відповідати віковим та індивідуальним особливостям учнів

Тематична спрямованість контрою

Дотримання етичних норм

Доцільність

2..