Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
что-то огречке.rtf
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2015
Размер:
1.07 Mб
Скачать
    1. Підготовка насіння до сівби

Щоб виростити високий урожай гречки, необхідно добре підготувати її насіння. Велике, добре виповнене насіння, як правило, дає рівномірні, дружні сходи, а з них розвиваються міцні, високопродуктивні рослини. Сходи з дрібного, невиповненого насіння з’являються слабкими, та й врожаї, звичайно, одержують низькі. Тому для сівби треба використовувати тільки сортове насіння гречки першого класу посівного стандарту.

Позитивна роль ваговитого насіння у формуванні врожаю гречки визначається тим, що в ньому міститься значно більше поживних речовин. Таке насіння забезпечує краще живлення проростків і цим закладає основу для формування добре розвинутих рослин та високого врожаю.

Певне значення в одержанні доброякісного насіння має місце його вирощування. За даними Всесоюзного науково-дослідного інституту рослинництва, насіння, вирощене у південних районах і зібране у суху погоду, має вищу схожість, ніж насіння, вирощене у північних і зібране в умовах підвищеної вологості.

Післязбиральна обробка насіння (фаза спокою) перед засипанням на зберігання включає очистку і сортування Ваговите насіння відділяється на очисних машинах ЗАВ-10 30000, ЗВС-20, СВУ-5А, К-547А, блоках-трієрах типів ЗАВ-1, БТ, ЗВТ-А, столах сортувальних пневматичних СПС-5, ПСС – 2,5, сортувальних колонках ОПС-2 та інших.

Зберігають насіння при вологості 14–16% у сухих, добре провітрюваних приміщеннях насипом, шаром висотою 0,75–1 м або в мішках штабелями до 8 рядів.

Щоб запобігти ураженню хворобами, насіння протруюють препаратами ТМТД або фентіураном з розрахунку 2 кг одного з препаратів на 1 т насіння, для зволоження якого додають також 5–10 л води.

Доброму розвитку рослин і збільшенню врожаю сприяє передпосівна обробка насіння мікродобривами. Завдяки цьому збільшується вміст сухих речовин у рослинах, підвищується стійкість проти несприятливих умов зовнішнього середовища і хвороб, зростає урожайність.

Для обробки насіння гречки мікроелементами використовують (г/ц насіння): сірчанокислий марганець (50–100), сірчанокислий цинк (50), молібденовокислий амоній (50), мідний купорос (50–100), буру (200–300) або борну кислоту (100–200), полі мікродобрива (40–50).

Щоб підвищити стійкість рослин проти низьких температур і полягання, насіння за 2–3 дні до сівби обробляють 15%-ним розчином препарату тур (1,5 кг/га за діючою речовиною) з витратою робочої рідини 10 л/т насіння. Цю обробку можна поєднати з протруєнням.

    1. Сівба

Гречка теплолюбна культура, яка не витримує тривалих заморозків, її насіння, висіяне рано навесні у погано прогрітий ґрунт, часто загниває, пліснявіє, втрачає схожість. Внаслідок цього з'являються недружні зріджені сходи, які пригнічуються бур’янами.

На підставі численних наукових даних і багаторічного виробничого досвіду дійшли висновку, що сіяти гречку треба після стійкого прогрівання ґрунту на глибині 8–10 см до +10…+12°, коли мине загроза весняних заморозків. При цьому тривалість сівби має становити не більше 5 днів.

В умовах Одеської області в роки з ранньою весною це припадає приблизно на другу початок третьої декади квітня, а за пізньої весни на першу декаду травня. оптимальними строками сівби гречки є третя декада квітня, а при запізненій весні перша половина травня.

Але встановленими календарними строками можна керуватися не завжди. Тому на Сумській сільськогосподарській станції розроблено новий спосіб визначення оптимальних строків сівби гречки за рівнем температурного режиму ґрунту для кожного року з врахуванням погодних умов весною. Як свідчать дані цієї станції, рівень температурного режиму ґрунту для гречки становить +10° на глибині 40 см.

Гречку сіють звичайним рядковим способом з міжряддями 15 см та широкорядне з міжряддями 45 см. Широкорядні одно – і двострічкові посіви забезпечують більший урожай, ніж звичайні рядкові посіви.

У широкорядних посівах на рослинах формується більше квіток, оскільки для них створюються кращі умови живлення. Крім того, тут значно менше проявляється вплив посухи. Однак у багатьох районах республіки при пізній сівбі, особливо в червні, цей спосіб не має переваг перед звичайним рядковим.

Норми висіву насіння залежать від ґрунтово-кліматичних умов, строку та способу сівби гречки, чистоти полів, забезпеченості ґрунту поживними речовинами та водою. В середньому вона становить 3–4,5 млн. схожих насінин на 1 га для звичайного рядкового посіву і 2–2,5 – для широкорядного посіву, тобто біля 65–80 кг/га.

Посівний агрегат доцільно укомплектовувати легкими котками для ущільнення ґрунту під час сівби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]