Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / модуль кужда.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
163.44 Кб
Скачать

3. Запровадження механізмів громадської участі

Для закріплення знань про механізми громадської участі найкраще спробувати запровадити їх на практиці у конкретній громаді, а потім скористатися ними для вирішення конкретних місцевих проблем.

Для початку слід спонукати місцеву раду до ухвалення положень про порядок реалізації механізмів участі. Краще, звичайно ж, відразу вести мову про статут громади, однак, як ми вже писали, розроблення та ухвалення статуту може затягнутися, тож можна розпочати з окремих положень: про громадські слухання, про збори громадян за місцем проживання, про місцеві ініціативи.

Для цього слід розробити проекти положень, використовуючи зразки, напрацьовані фахівцями та апробовані на прикладі інших громад. Скористайтеся порадами фахівців для адаптації проектів під конкретну громаду. Для цього не потрібно особливих знань чи досвіду – ця задача цілком під силу людині, яка прагне стати фахівцем у суспільній сфері. Особливо, якщо діяти разом з однодумцями.

Далі потрібно зініціювати та організувати громадські слухання для обговорення проектів згаданих положень. Можна також зініціювати скликання загальних зборів та прийняти на них звернення членів громади до місцевої ради про необхідність ухвалення положень. Насамкінець, слід внести проекти положень на розгляд ради у порядку місцевої ініціативи та довести справу до кінцевого результату – до ухвалення органом місцевого самоврядування відповідних рішень.

Оскільки для реалізації запропонованих вище рекомендацій буде потрібно застосовувати механізми участі за відсутності порядків їх реалізації, визначених місцевим нормативним актом, то доведеться керуватися безпосередньо нормами Закону України “Про місцеве самоврядування” – заодно буде нагода переконатися у тому, наскільки це проблематично.

Вже на цьому етапі цілком можливо суттєво активізувати громадську активність, популяризувати ідею запровадження механізмів участі, зацікавити співгромадян можливістю впливати на стан справ у громаді, а можливо, й знайти вирішення насущних проблем життєдіяльності села, селища, міста.

Корисність залучення громадян до прийняття рішень, що входять до повноважень місцевого самоврядування, полягає у тому, що таке залучення:

• гарантує, що законодавчі вимоги стосовно залучення громадян будуть виконані;

• підтримує та легітимізує напрями розміщення коштів місцевого бюджету;

• забезпечує нові підходи та рішення у складних питаннях, встановлює пріоритети політики органів місцевого самоврядування;

• забезпечує відповідність рішень, ухвалених органами місцевого самоврядування, потребам мешканців міста;

• пропонує депутатам місцевих рад найприйнятніші способи забезпечити публічність процесу ухвалення рішень;

• створює підґрунтя для залучення громадян до ухвалення найважливіших рішень як норми діяльності, а не винятку;

• забезпечує керованість та узгодженість дій всіх підрозділів ОМС щодо методів, які можна використовувати для забезпечення потреб громадян в інформації ;

• підвищує ефективність обміну інформацією між громадянами, бізнесом, громадськими організаціями і владою;

• стимулює залучення волонтерів для підтримки діяльності органів місцевого самоврядування.