Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / модуль кужда.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
163.44 Кб
Скачать

3. Стратегічні зміни

Стратегічні зміни у адміністративно-територіальному устрої, їх характер та спосіб впровадження є вагомими факторами впливу на процес реформування місцевого самоврядування, а також у процес управління змінами в органах місцевого самоврядування.

Так, 12 червня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій громад областей. В результаті в країні створено 1469 територіальних громад (в т.ч. 31 територіальна громада на непідконтрольній території в межах Донецької та Луганської областей).

Схвалені документи (з пакету нормативно-правових актів, необхідних для реалізації завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади) закріплюють в правовому полі (у сукупності з іншими законами, які будуть прийняті найближчим часом в рамках реформи) територіальної основи, яка дає змогу, нарешті, забезпечити в Україні повсюдність юрисдикції органів місцевого самоврядування в межах території кожної з утворених спроможних територіальних громад.

Мешканці громади обираючи місцеву владу – сільських, селищних, міських голів, депутатів відповідних місцевих рад, тим самим наділяють їх повноваженнями вирішувати питання місцевого значення в інтересах громади. Новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня розширює спектр питань, які може вирішити обрана місцева влада і тим самим забезпечить повсюдність місцевого самоврядування. Наприклад, стосовно Тернопільської області, то тут створено 18 міських громад, 16 селищних громад та 21 сільську громаду (https://decentralization.gov.ua/newgromada).

Загалом, управління стратегічними змінами являє собою цілеспрямоване формування перетворень, спрямованих на подолання протиріч між функціонуванням та розвитком об’єкта управління в довгостроковій перспективі або запобігання цим протиріччям.

В умовах динамічного зовнішнього середовища для підтримки стратегічної стійкості перед органами місцевого самоврядування постає необхідність забезпечення сталого розвитку, рушійною силою якого виступають стратегічні зміни. При цьому фокус стратегічних змін не обмежується тільки забезпеченням процесів стійкого (у т. ч. стабільного та інноваційного) або антикризового розвитку. Стратегічні зміни залежно від часового критерію ефективності можуть спрямовуватись на підтримку адаптивного функціонування (короткостроковий аспект), безпосередньо розвиток (середньостроковий аспект) та своєчасну трансформацію всіх сфер життєдіяльності (довгостроковий аспект).

Залежно від стану основних чинників, що визначають доцільність і глибину якісних перетворень у публічному управлінні, розрізняють п’ять видів стратегічних змін:

– зміна підходів до управління публічною організацією (може реалізовуватись через модернізацію органів публічної влади, децентралізацію);

– зміни пріоритетних напрямів діяльності органу публічної влади;

–  зміни у співпраці центральних і регіональних органів публічної влади та регіональній політиці;

– зміни пріоритетів, стратегічних цілей та напрямів розвитку територій, ініційовані органами публічної влади;

– зміни у сферах діяльності адміністративно-територіальної одиниці – міста, селища, села, об’єднаної територіальної громади, а також перетворення у системі брендингу органу місцевого самоврядування.

Зміни в публічній організації, обумовлені обраною стратегією поділяються на:

– часткові зміни передбачають окремі зміни в будь-яких сферах діяльності публічної організації. Наприклад, зміна переліку наданих адміністративних послуг;

– локальні зміни відбуваються лише у певній сфері діяльності публічної організації (наприклад, у сфері формування бюджету);

– радикальні зміни в публічній організації, визначені новими умовами функціонування та обраної стратегії, передбачають більш швидкі фундаментальні зміни в системі управління публічною організацією.

За територіальною ознакою, зміни поділяють на:

радикальні зміни пов’язані з глибокими структурними перетвореннями галузей економіки на території певного органу місцевого самоврядування;

помірні перетворення, що мають місце тоді, коли орган місцевого самоврядування упроваджує стратегічні зміни лише частково.

За тривалістю дії зміни бувають:

– поточні зміни – це зміни тактики, політики та напрямів діяльності публічної організації;

– стратегічні зміни – це зміни стратегії розвитку органу публічної влади чи стратегії регіонального розвитку.

Залежно від поставлених завдань та сформованої ситуації зміни бувають:

– планові зміни – зміни, які проектуються і впроваджуються у певному порядку, в конкретний час, вони відповідають прогнозованим майбутнім подіям. Планові зміни майже завжди мають перевагу над ситуаційними, оскільки надають час для підготовки;

– ситуаційні зміни – зміни, які є незапланованими і вимагають негайного реагуванням органом публічної влади на події, які відбуваються.

Ієрархія публічної влади визначає ієрархію стратегічних цілей та ієрархію рівнів розроблення стратегій, яка має бути орієнтована на досягнення окреслених цілей. Це є суттєвою особливістю побудови стратегічного управління змінами в публічному управлінні, що визначається як багаторівнева структура.

Рівні розроблення стратегій визначаються залежно від об’єкта управління, для якого вони розробляються. У загальному вигляді ієрархічна структура стратегій складається з рівнів, кількість яких залежить від особливостей адміністративно-територіального устрою країни.

В Україні на державному рівні розробляється стратегія розвитку країни – стратегія верхнього (першого) рівня та стратегії інших рівнів, побудованих на її основі. Для нижчого рівня структури стратегія вищого рівня є метою, тоді як для вищого рівня вона є засобом. Вона розробляється на центральному рівні найвищими органами публічної влади і є першочерговим документом, що визначає напрям розвитку країни. У ній відбиваються перспективи і пріоритети розвитку регіонів і галузей економіки, механізми заохочення до участі у здійсненні майбутніх змін усіх зацікавлених сторін в рамках масштабів потенціалу господарства країни.

Стратегія регіонального розвитку розробляється шляхом співпраці центральних і регіональних органів публічної влади та відбиває інтегрований підхід до формування і втілення державної регіональної політики, відповідно, з урахуванням впливу світових тенденцій просторового розвитку.

Стратегія розвитку регіону розробляється на регіональному рівні органами публічної влади і розкриває пріоритети, стратегічні цілі та напрями розвитку території.

Стратегія розвитку міста/селища/села/об’єднаної територіальної громади розробляється на місцевому рівні відповідними органами публічної влади задля реалізації майбутніх змін усіх сфер життя адміністративно-територіальної одиниці.

Стратегія розвитку органу публічної влади розробляється відповідальними посадовими особами і відбиває пріоритетні напрями діяльності відповідно до загальнонаціональних інтересів.

На практиці управління стратегічними змінами повинно складатися з таких елементів:

– оцінювання рівня стратегічного управління;

– діагностика ефективності минулого досвіду планування та упровадження змін;

– аналіз основних проблем управління майбутніми змінами з точки зору керівництва органу публічної влади.

Окрім того, на сьогодні на шляху всебічного запровадження у практику публічного управління здійснення стратегічних змін, існують бар’єри, які можна узагальнити таким чином:

– відсутність компетентних фахівців із управління стратегічними змінами;

– недосконалість нормативно-правової бази;

− нестабільність макроекономічної ситуації;

– недостатність усвідомлення необхідності запровадження управління стратегічними змінами;

– відсутність фінансових ресурсів на реалізацію стратегічних змін.