Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з експлуатації нова.doc
Скачиваний:
226
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
14.37 Mб
Скачать

2. Експлуатація п’ятивалкового млина

Перед початком роботи необхідно легко розтиснути вальці, включити млин і, впевнившись, що він працює нормально, відрегулювати зазор до мінімуму між вальцями І і ІІ, не допускаючи їх перекосу. Відрегулювавши установочними гвинтами з обох сторін машини положення клинів, заповнюють повністю бункер масою, подають воду і починають регулювати інші вальці. При правильно відрегульованих вальцях маса повинна йти по них повністю рівним шаром. Якщо вальці І і ІІ забагато притиснуті і погано подають масу, їх потрібно злегка розвести. Якщо шар нерівномірний, значить, вальці перекошені і їх положення треба виправити поворотом відповідних штурвалів або вентилів. Якщо маса накопичується при переході з одного вальця на інший і сповзає по сторонах, значить зазор між вальцями малий і його потрібно збільшити. Якщо вище розташований валок нерівномірно покритий масою, а нижче за нього покритий нею нормально, то зазор між цими валками великий і його потрібно зменшувати. Верхній валець регулюють так, щоб провальцьована маса знімалася з нього ножем у вигляді рівного і однорідного шару. Положення ножа відносно поверхні вальця регулюється двома гвинтами таким чином, щоб він був притиснутий до вальця щільно і рівно по всій довжині. Чим сильніше стиснуті вальці, тим краще буде подрібнений продукт, але продуктивність млина при цьому зменшиться.

В механізмах вальців рекомендується наступний тиск (в МПа): І і ІІ – 15; ІІІ і ІV – 18; V – 22.

Після регулювання і перевірки роботи млина при різних режимах степінь подрібнення отриманої маси контролює лабораторія. Показники тиску на манометрах гідравлічної системи регулювання, температуру охолоджуючої води, степінь подрібнення і продуктивність записують в таблицю. В подальшому нею користуються при наладці машини, щоб отримувати масу потрібної степені подрібнення.

Також в млині передбачена можливість автоматичного регулювання заданого температурного режиму вальцювання: встановлені задаючи термометри й електромагнітні клапани, які врізаються в патрубки для подачі води у вальці.

При витиранні продукту на вальцях створюється статичний струм високого потенціалу. Тому млини повинні перевірятися на справність заземлення в 2 рази частіше, ніж інше обладнання з електроприводом.

3. Основні формули для розрахунку валкового млина

Основними параметрами, які характеризують роботу валкових млинів – це кут захвату α, частота обертання валків, їх продуктивність та необхідна потужність.

Для захвату кусків матеріалу валками повинно виконуватись умова: , деφ – коефіцієнт тертя матеріалу о валок, рівний 0,37 для пшениці, жито та ячменю, 0,33 – для бобів, 0,28 – для проса.

  1. Гранична частота обертання валків n (об/хв) визначають за формулою:

(2)

де φ – коефіцієнт тертя; ρ – об’ємна маса подрібненого матеріалу, кг/м2; dп – початковий діаметр подрібненого матеріалу, м; D – діаметр валка, м.

2. Гранична колова швидкість обертання валків ω (м/с)

, (3)

3. Продуктивність валкової дробарки G (кг/год)

, (3)

де D – діаметр валків, м; b – ширина зазору між валками, м; l – довжина валків, м; n – частота обертання валків, об/хв.; ρ – об’ємна маса подрібненого матеріалу, кг/м3; ψ – коефіцієнт, який враховує нерівномірність обертання валків ψ = 0,5 – 0,7.

Якщо валки обертаються з різною частотою, то їх продуктивність визначають по середній частоті обертання.

4. Потужність валкового млина (кВт):

, (4)

де D – діаметр валків, м; l – довжина валків, м; n – частота обертання валків, об/хв.; dп – початковий діаметр подрібненого матеріалу, м.

Розмір часток на подрібнення повинно бути в 20 – 25 разів менше діаметра гладких валків і в 10 – 12 разів менше діаметра рифлених валків; для дробарок з зубчатими валками (при подрібненні плодів та овочів) відношення D/dп = 2 – 5.

Приклад розрахунку. Визначити частоту і швидкість обертання валків валкової дробарки, якщо діаметр валків D = 0,25 м, об ємна маса подрібненого проса ρ = 900 кг/м3, коефіцієнт тертя матеріалу о валок φ = 0,28, початковий розмір зерен dп = 3,5 мм.

  1. Частота обертання валків

об/хв.

  1. Колова швидкість обертання валків

м/с

що відповідає допустимій коловій швидкості обертання валків ω = 2,5 – 5 м/с.

  1. Продуктивність валкової дробарки:

кг/год

4. Потужність валкового млина:

кВт