Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб5плоскі черви.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Методичні поради.

Робота 1. Розглянути і замалювати будову молочно-білої планарії

(Dendrocoelum lacteum), представника ряду Тригіллясті (Tricladida), класу Війчасті черви, або Турбелярії (Turbellaria)

Представники класу Війчасті або Турбелярії (Turbellaria ) – це плоскі черви з ніжним і дуже скоротливим вкритим війками тілом. У переважній більшості це вільні форми, живуть у різних водоймах — морях, річках, ставках, озерах. Деякі ведуть паразитичний спосіб життя. Відомо понад 3000 видів. До класу входить три ряди: Прямокишкові (Rhabdocoelida); Тригіллястокишкові (Tricladida) та Багатогіллястокишкові (Polycladida).

Ряд Тригіллястокишкові (Tricladida).

Досить великі війчасті черви. Рот здебільшого посередині вентрального боку тіла. Кишковий канал з трьох гілок — передньої і двох задніх. Типовим представником цього ряду є біла, або молочна планарія (Dendrocoeleum lacteum).

Хід роботи.

Вивчення молочно-білої планарії проводять на живому матеріалі і на тотальних препаратах. Тотальні препарати виготовляють з червів, які фіксують за Гелеєм. Для виготовлення фіксатора треба до 91 см3 дистильованої води додати 3 см3 міцної азотної кислоти і 6 см3 40%-ного розчину формаліну. Живу планарію кидають у банку з фіксатором, після чого, коли тіло її витяглося, переносять у 96%-ний розчин спирту, промивають у ньому, обезводнюють і вміщують у бальзам.

Щоб розглянути живих планарій, їх виловлюють щіточкою з банки і переносять на годинникове скельце. Розглядають планарію під лупою, підклавши під скельце чорний папір. Рухаються планарії плавно і повільно, їхні рухи, з одного боку, зумовлюються рухом війок, що густо вкривають тіло, з другого боку - скороченням шкірно-м'язового мішка. Далі живу планарію переносять у краплю води на предметне скло, накривають накривним скельцем з восковими ніжками і розглядають під мікроскопом при малому збільшенні (рис. 1).

Спочатку при такому огляді звертають увагу на форму тіла планарії. Воно видовжене, сплющене в дорсо-вентральному напрямку. Довжина досягає 3 см і більше. Передній кінець тупо зрізаний, задній дещо загострений. На головному кінці є вирости у вигляді невеликих лопатей, вони рухомі і відіграють роль щупалець. Позаду від них розташована пара очей у вигляді пігментованих плям. На молочно-білому фоні тіла добре просвічуються три темні головні гілки кишечника - одна передня і дві задні, що мають багато гілочок, які, подібно до головних, закінчуються сліпо. Анального отвору у планарії, як і в усіх плоских червів, немає. Кишкові гілки сходяться в середній частині тіла, де просвічується циліндрична, мускулиста глотка, яка відкривається на черевному боці тіла ротовим отвором. Глотка планарії може випинатися назовні. Планарії - хижаки, вони живляться головним чином дрібними водяними тваринами.

Завдання. Зарисовують контури тіла, очі, загальний вигляд травної системи, відмічаючи сліпе закінчення кишкових стовбурів і їх відгалуження, очні плями.

Рис. 1. Молочна планарія:

1 — очні плями;

2 — глотка;

3 — гілки кишечника

.

Розглянувши кишечник і глотку, сильніше притискують накривне скельце і розглядають під мікроскопом край тіла планарії, на якому містяться війки. При спостереженні живих планарій війки їх перебувають у стані миготливого руху. У шкірі планарії можна також помітити так звані рабдити—блискучі паличкоподібні утворення. Якщо нема живих планарій, будову їх вивчають на тотальних препаратах.

Для розмноження планарії відкладають на підводні предмети яйцеві кокони коричневого кольору, розміром дещо більші за головку шпильки. В кожному коконі по 5 - 6 яєць.

Поперечний зріз планарії вивчають на готовому препараті при малому збільшенні мікроскопа. Стінка тіла складається з епітелію і мускулатури під ним. Епітелій і мускулатура утворюють шкірно-м'язовий мішок, який покриває тіло планарії з усіх боків. Порожнина тіла виповнена рихлою тканиною — паренхімою, в якій містяться всі внутрішні органи. В паренхімі також проходять спинно-черевні мускульні волокна.

Завдання. Зарисовують поперечний зріз через тіло планарії.

У прісних водоймах поряд з Dendrocoelum lacteum зустрічаються й інші планарії з ряду тригіллястих. Вони відрізняються меншими розмірами, дещо іншою формою тіла, темнішим забарвленням. Деякі з них мають кілька очей. У невеликих ставках і калюжах часто зустрічається забарвлена в темний колір Polycoelis nigra та ін..