Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТіА viprobuvannya_dvz метод.2.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
6.54 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Вінницький державний аграрний університет

Кафедра : “ Трактори , автомобілі

і технічний сервіс

машин ”

ВИПРОБУВАННЯ АВТОТРАКТОРНИХ

ДИЗЕЛЬНИХ ДВИГУНІВ

ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Трактори і автомобілі” для студентів факультету механізації сільського господарства

Спеціальність 6.100 102

Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва

Вінниця 2009

УДК__________

В методичних вказівках до курсу “Трактори і автомобілі”, розділ “Теорія тракторів і автомобілів” подано матеріал з питань методики проведення лабораторних робіт для випробування автотракторних двигунів внутрішнього згоряння (на прикладі дизельного двигуна Д-240) з застосуванням лабораторного обладнання (гальмівного - обкатувального стенда КИ-5542, дизеля Д-240, димоміра ДО-1 і іншого контрольно-вимірювального обладнання).

Укладачі: завідувач кафедри, д.т.н. Анісімов В.Ф., старший викладач

П’ясецький А.А.

Рецензенти: к.т.н., доцент, завідувач кафедри „Автомобілі і транспортний менеджмент ”ВНТУ Біліченко В.В., д.т.н., професор, завідувач кафедри „Експлуатація машинно - тракторного парку та ремонт машин” ВДАУ Гарькавий А.Д

Рекомендовано науково-методичною радою ВДАУ

Протокол № ___ від „__”__________2009 року

Навчальне видання

Методичні вказівки для виконання лабораторних робіт з дисципліни „Трактори і автомобілі”, спеціальність: 6.100 102

“Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва

Зав. відділом Романов А.М.

Редактор_________

Підписано до друку_______ Формат_______ Папір_______ Друк №_______

Друк різографічний. Ум. друк. Аркушів_______ Обл.вид.арк._______

Тираж_______пр. Зам. № _______

Віддруковано в РВВ ВДАУ, м Вінниця, вул.Сонячна 3

Лабораторна робота №1 експлуатація обкатувально – гальмового стенда ки - 5542 госнити.

Мета роботи: використовуючи обладнання і методичну літературу вивчити призначення обкатувально - гальмового стенда КИ – 5542 і продемонструвати його роботу.

Обладнання: стенд КИ-5542, комплект інструментів.

Призначення стенда. Гальмовий обкатувальний стенд КИ-5542 призначений для випробування автотракторних двигунів внутрішнього згоряння з метою визначення їх технічних, економічних і екологічних показників роботи в умовах ремонтних спеціалізованих майстерень або в лабораторних умовах.

Загальна будова, принцип роботи стенда. Стенд КИ-5542 складається з таких основних складових частин: динамометра електричного 10, реостата 1, електрошкафа 12, пульта керування, установочних стояків, поздовжніх і поперечних плит 8,7, баку для палива 3, вагового пристрою 6 (рис.1.1). Динамометр електричний. До складу динамометра входить балансирна електромашина 10, силовимірювальний механізм 13, вал карданний і огорожа, змонтована на картері зчеплення маховика.

Балансирна машина використовується в якості приводу під час запуску двигуна і його „холодного” обкатування, а також гальма при „гарячому” обкатуванні двигуна з навантаженням. Балансирна електромашина з фазовим ротором, обладнана двома опорними цапфами, закріпленими до загальної плити, що дозволяє корпусу машини повертатись на деякий кут в обидві сторони відносно вала ротора. При роботі електромашини, крутний момент ротора створює реактивний момент на її статорі, який прагне повертати корпус електромашини в протилежному напрямку.

Так як реактивний момент на статорі дорівнює крутному моменту ротора, то за реактивним моментом визначаються гальмівний момент

(або момент сил тертя) при обкатуванні двигуна за шкалою силовимірювального механізму 13.

3

Електромашина працює на стенді в двох режимах: електродвигуна і генератора. Режим електродвигуна роботи електромашини використовується при „холодному” обкатуванні двигуна. Режим генератора - при „гарячому” обкатуванні двигуна під навантаженням.

Вал ротора електромашини з'єднується з випробовуваним двигуном за допомогою карданного вала, який дозволяє встановлювати двигун відносно електромашини з допустимим зміщенням в межах +/- 5 мм.

Силовимірювальний механізм маятникового типу призначений для вимірювання гальмівного моменту при обкатуванні двигуна під навантаженням, або моменту сил тертя при „холодному” обкатуванні.

При повороті корпуса електромашини повертається ексцентриковий вал. На ексцентриковому валу закріплений важіль з вантажем (маятник), який при повороті ексцентрикового вала відхиляється від вертикального положення. Відхилення вантажу проходить до тих пір, поки момент сили тяжіння вантажу не врівноважить гальмівний або крутний момент.

Реостат рідинний служить для запуску балансирної електромашини, регулювання частоти обертання її ротора при „холодному” обкатуванні двигуна і гальмівного моменту в процесі „гарячого” обкатування.

Реостат складається з бака ємкістю 300 л, який заповнюється водним розчином кальціонованої соди. У верхній частині баку встановлений вал, на якому з допомогою ізолятора закріплені електроди. До кожного електроду під'єднується фаза обмотки ротора і через ротор проходить їх замикання.

Шляхом занурення електродів в розчині кальцінованої соди можна змінити активний опір в ланцюзі ротора електричної машини і тим самим регулювати частоту обертання або момент на її валу.

Вал з електродами повертається в кронштейнах за допомогою електричного механізму, з'єднаного з валом електродів за допомогою важеля кривошипа. При повороті вала електроди занурюються в розчин або виводяться з нього.

Необхідна умова запуску випробовуваного двигуна – підняте положення електродів реостата !

В залежності від величини площі занурення електродів в розчин, змінюються опір обмоток ротора і таким чином змінюється частота обертання ротора електромашини або гальмівний момент.

4

Таблиця 1.1