Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН філософія.docx
Скачиваний:
120
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
80.29 Кб
Скачать

8. Тема: Матеріальна єдність світу

План:

1.Філософське розуміння матерії

А) до марксистське розуміння матерії

Б)сучасне розуміння суті матерії

2. Рух та його основні форми існування

3. Простір та час як форми існування

4. Матеріальна єдність світу

1А. Філософське розуміння матерії, до марксистське розуміння матерії.

Людину що миттєво оточує безліч речей та явищ і тому вже давно постало питання про те що є спільним між всіма цими речами. В процесі характеристики даного питання виникає поняття матеріальної субстанції, тобто чогось такого що завжди існувало і ніколи не знищувалась. Подібні міркування пройшли певний еволюційний шлях. Спочатку в стародавньому світі такі філософи як Гераклід, Анаксимандр і Анаксимен за першооснову брали елементи оточуючого світу, але найбільш наближеною до нас була теорія запропонована Левкіпом та Демокрітом, яку вони назвали атомістичною теорією. Суть цієї теорії полягала в тому що в першооснові є найменші неділимі частинки – атоми.

Нового продовження ця теорія отримала в період Нового часу. Представниками такого бачення були Ісаак Ньютон, Гольбах та Ломоносов. Зокрема останній відкрив корпускулярну теорію походження світу. Одночасно із матеріалістичним існували і ідеалістичні теорії. Прикладом може бути Гегелівське пояснення ідеалістичного походження світу. Він вважав що в першооснові світу є абсолютний дух або Бог.

Розвиток науки приводив до природничого розуміння матеріальності світу. Великими відкриттями стають відкриття сонячної системи – Галілей, відкриття закону збереження енергії – Майєр, теорії еволюцій біологічних видів – Дарвін. На початку 19 ст. вченні Максвел та Фарадей відкривають електромагнітне поле, а пізніше відомі відкриття радіоактивність (Кюрі), складність хімічних елементів. Таким чином всі ці відкриття вказували на матеріальне походження світу.

1.Б Сучасне розуміння суті матерії

На початку хх ст. російський демократ Ленін у своїй праці «Матеріалізм та емпіримокритизм» дає визначення суті матерії.

Матерія – це філософська категорія для визначення об’єктивної реальності, яка дана людині у її відчуттях і не залежить від її свідомості.

Матерія пояснюється як нескінченна багатоманітність різних об’єктів та системи природи, які існують та рухаються в просторі та в часі і мають величезну різноманітність властивостей. Людські органи відчуття сприймають лише невелику частину існуючих форм матерії. Матерія має чітку організацію, тобто вона існує у вигляді конкретних матеріальних систем: 1) нежива природа: атоми, молекули, планети. 2)жива природа: клітини ДНК, РНК, організм в цілому. 3)суспільство: людина, сім’я , колектив.

2. Рух та його основні форми існування матерії.

В усіх матеріальних об’єктах відбувається між молекулами атомами та людьми, якщо брати в загальному то рух можна побачити як зміни в суспільстві в живій та не в живій природі. Рух-це загальний атрибут, або спосіб існування матерії у світі не може бути матерії без руху, як руху без матерії. В 19ст. німецький філософ Енгельс у роботі «діалектика природи» дає характеристику основних форм руху матерії. 1) механістичний рух (просторове переміщення). 2)фізичний рух (тепло, гравітація). 3)хімічний рух (перетворення атомів та молекул). 4)біологічний рух (це обмін речовин в організмах). 5) соціальний рух (зміни в суспільстві). Найголовнішою формою є соціальна тому що вона складно прогнозована.