Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История украинской культуры.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2 Mб
Скачать

Список літератури

1 .Андрєєва, Т. О. Від феномена людини до феномена людс­тва [Текст] / Т. О. Андрєєва. — Донецьк, 2002.

2. Безклубенко С. Д. Українська культура: погляд крізь віки [Текст] : іст.-теорет. нариси / С. Д. Бесклубенко. — Ужго­род, 2006.

3. Борінштейн, Є. Р. Особливості соціокультурної транс­формації сучасного українського суспільства [Текст] / Є. Р. Борінштейн. — Одеса, 2006.

4. Горський, В. С. Філософія в українській культурі [Текст] / В. С. Горський. - К, 2001.

5. Губернський Л. Культура. Ідеологія. Особистість [Текст] : метод.-світогляд, аналіз / Л. Губерський, В. Андрущенко, М. Михальченко. - К., 2002.

6.З абужко О. Філософія української ідеї та європейський контекст [Текст] : Монографія/ О. Забужко. — К., 1993.

7. Історія української культури. У 5 т. [Текст] / НАН України / Я. Д. Патон (голов. ред. ). - К, 2001.

8. Історія української та зарубіжної культури [Текст] : під­ручник / під ред. С. М. Клапчука та В. Ф. Остафійчука. -К, 2000.

9. Павличко С. Д. Дискурс модернізму в українській літера­ турі [Текст] / С. Д. Павличко. - К., 1997.

10. Петрук Н. К. Українська духовна культура ХVІ-ХVІІ ст.: соціальна організація і формування простору національ­ного буття [Текст]: [моногр.] / Н. К. Петрук. — Хмельни­цький, 2007.

11. Попович, М. В. Нарис історії культури України [Текст] : навч. посібник / М. В. Попович. — К, 1998.

12. Українська культура в європейському контексті [Текст] / Ю. П. Богуцький, В. П. Андрущенко, Ж. О. Безвершук, Д. М. Новоханько / під ред. Ю. П. Богуцького. — К., 2007.

13. Національна ідентичність [Текст] : хрестоматія / упоряд. Т. Є. Воропай. - X., 2002.

  1. Українська та зарубіжна культура [Текст] : навч. посібник / за ред. М. Заковича. — К., 2000.

  2. Українська та зарубіжна культура [Текст] : підручник / за ред. В. Т. Жежеруна, В. Г. Рибалки. - X., 2003.

16. Шевчук В.О. Українська культура: загальні питання [Текст] : культурно-стилістичні епохи. Освіта. Національна ідея / В.О. Шевчук.- К., 2007.

І. ІСТОРИЧНІ ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

  1. Поняття "етнічна культура".

  2. Деякі проблеми та особливості етногенезу українсько­ го народу.

3. Культурно-історична своєрідність реґіонів України. 1. Поняття "етнічна культура".

Кожна з існуючих у світі культур країн, народів, націй неповторна й унікальна, є невід'ємною складовою скарбниці світової культури. На повнокровний розвиток етнічної культури впливає широке коло чин­ників, таких як: історичний шлях народу, відособлення або взаємовплив з іншими народами; соціальні, економічні, екологічні умови; культур­на політика держави і т.п. При цьому національна культура повинна розглядатися як цілісна система, що включає і фольклорно-етнографіч­ні шари, і внесок в неї різних верств населення протягом тривалого історичного шляху, і вплив культури інших народів, і досягнення вихід­ців з країни, які проживають за її межами. Потрібно особливо зазначи­ти, що кожний народ в культурній сфері створює своєрідний, власти­вий тільки йому образ.

Народ (грецькою - "етнос") - поняття багатопланове. Частіше за все в цей термін вкладається таке значення: етнос - це історична спільність людей, яка склалася на певній території та володіє стабільними особли­востями мови, культури і психічного складу, а також усвідомленням своєї єдності і відмінності від інших. Останнє звичайно зафіксоване в етнонімі (самоназві) народу. Сформований етнос виступає як соціаль­ний організм, який самовідтворюється шляхом переважно етнічно од­норідних шлюбів і передачі новим поколінням мови, традицій і т.д. Для більш стійкого існування етнос прагне до створення своєї соціально-територіальної організації (держави), а етнічні групи, особливо в су­часних умовах, - своїх автономних об'єднань, закріпленні в законодав­стві своїх прав.

Для внутрішньої єдності етносу найважливіше значення має куль­тура, яка дає людям усвідомлення своєї спільності. Культура, і як необ­хідний компонент, і як одна з властивих етносу особливостей, забезпе­чує його повноцінне функціонування. Але відбувається і зворотний процес - конвергенція (зближення) етнічних культур внаслідок історич­ного розвитку і взаємодії народів. Тому сьогодні культуру кожного ет­носу характеризує сукупність, з одного боку, національно-специфіч­них, а з іншого - загальнолюдській компонентів.