Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История украинской культуры.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2 Mб
Скачать

Словник Основні поняття

Авангардизм - рух у художній культурі XX ст., що пориває з існуючи­ми нормами і традиціями; тісно зв'язаний із модернізмом.

Агіографія - вид церковної літератури, життєписи святих

Акрополь (у перекладі - верхнє місто) - укріплена частина давньо­грецького міста.

Анімізм - віра в душу і духів.

Античність - історія і культура Стародавньої Греції і Стародавнього

Риму,

Антропогенез - біологічна еволюція людини.

Антропоцентризм - погляди, відповідно до яких людина - центр і

вища мета світобудови.

Апокрифи - твори християнської літератури, які не входять до біб­лійного канону.

Архаїка (у перекладі - стародавній) - ранній період у розвитку дав­ньогрецького мистецтва полісного періоду (VП-Vст. до н.е.).

Архітектурний ордер - певне сполучення колон і перекриття і їхня художня прикраса, у Стародавній Греції склалося три таких ордери: доричний, іонічний і коринфський.

Бароко - стиль у європейському мистецтві у ХVІ-ХVПІ ст., характер­на пишність, парадність, яскравість кольорів, контрастність; в архіте­ктурі - розмах, використання складних криволінійних форм, створен­ня ансамблів; у живопису - парадні портрети, у музиці - поява опери.

Братства - національно-релігійні і просвітительські громадські ор­ганізації при православних церквах; організовували школи, друкарні.

Ваганти - бродячі студенти, школяри, у їхньому середовищі склада­ється вільнодумна латиномовна поезія.

Васалітет - система особистої залежності одних феодалів (васалів) від інших (сеньйорів).

Вертеп - український народний ляльковий театр.

Вівтар - у християнських храмах - столи (престоли) для вчинення та­їнства; також називають усю східну частину храму, відділену особли­вою перепоною, а в православних храмах із XV ст. - іконостасом.

Геліоцентрична система - уявлення про структуру Сонячної систе­ми, відповідно до якого Земля обертається навколо своєї осі та на­вколо Сонця, нарівні з іншими планетами (Геліос - давньогрецький бог Сонця), склалося в епоху Відродження.

Геоцентрична система (Птолемеєва система) - виникле в давньо­грецькій науці уявлення, що зберігалося до Відродження, про центральне положення Землі у Всесвіті (Гея - богиня Землі в древніх греків). Глаголиця - давньослов'янська абетка, спеціально розроблена Кири­лом для слов'янських мов.

Готика - стиль у європейському мистецтві XII -XVI ст., головний тип архітектурних споруд - собор із стрілчастими арками.

Догмат - положення, яке не підлягає сумніву і критиці.

Елінізм - період в історії, початок якому поклали завоювання Олек­сандра Македонського, а кінець - римські завоювання (IV-І ст. до н.е.).

Еклектика - механічне з'єднання різнорідних поглядів, теорій, сти­лів, художніх елементів.

Єресі - у християнстві: напрямки, що відхиляються від офіційної це­рковної доктрини.

Єписдсоп - глава церковно-адміністративної одиниці.

Замок - укріплене житло феодала, спочатку вежа (донжон) оточувала­ся стінами, ровом, пізніше стали зводити складні комплекси будівль.

Зікурат - культова споруда в Месопотамії у вигляді ступінчастої пі­раміди, на верхній площадці якої будували храм.

Звіриний стиль - стиль у декоративному мистецтві ранньої залізної доби, зображення тварин або частин їхнього тіла для прикраси зброї, предметів побуту тощо.

Ідеалізм - загальна назва філософських напрямків, які стверджу­ють, що дух, свідомість, мислення - первинні, матерія, природа—вто­ринні.

Ієрогліфи - рисункова словесно-складова система письма у Старо­давньому Єгипті, а також у китайській, японській писемності.

Імпресіонізм - від французького "враження", напрямок в мистецтві останньої третини XIX — початку XX ст., склався у живопису, ствер­джував красу повсякдення, розробив особливу систему зображення світла та кольору.

Канон (у перекладі - правило) - правила, що мають обов'язковий ха­рактер - у релігії, в образотворчому мистецтві.

Капела - каплиця, невелика окрема споруда або помешкання в храмі, звідси друге значення - хор співаків.

Капітель - прикрашена частина колони, що вінчає її.

Кирилиця - давньословянська абетка, що виникла на основі грець­кого алфавіту з додаванням декількох літер для неіснуючих у грець­кій мові звуків.

Класика - період вищого розквіту давньогрецького мистецтва (V-I ст. до н.е.).

Класицизм - стиль і напрямок у мистецтві у ХVІІ-поч. XIX ст., звернення до античної спадщини як до норми й взірця, зв'язаний із Просвітни­цтвом.

Клинопис - система письма, знаки якої складаються з клинчастих рисочок (знаки видавлювалися на глині), словесно-складове письмо.

Клір - служителі християнського культу, духівництво; від слова "же­реб", тому що в перших християнських общинах посадових осіб ви­бирали за жеребом.

Комедія дель арте - перший професіональний європейський театр епохи Відродження, комедія масок. Комуна - міська община, що має права самоврядування.

Конфесія - об'єднання людей за ознакою спільних: віри, обрядів і організаційної структури.

Кордоцентризм - "філософія серця", характерна для Г.Сковороди; визнання рівних можливостей розуму, інтуїції, емоційної сфери в про­цесі пізнання.

Коренізація - політика Радянського уряду у 20-і роки, спрямована на підтримку культури "корінних" національностей у радянських рес­публіках.

Космологія - вчення про Всесвіт.

Кроманьйонець -.викопна людина сучасного фізичного типу, Ноmo sapiens, місце перших знахідок – грот Кро-Маньйон Франції.

Культ - певні дії (спів, читання текстів, танці, жертвоприношення тощо), у яких виявляється релігійне поклоніння.

Культурний натуралізм - концепція розвитку культури, згідно з якою культура розвивається за тими самими законами, що природа.

Лінійна перспектива - спосіб зображення просторових фігур на площині, що використовується в образотворчому мистецтві для ство­рення ілюзії простору.

Літопис - історичний твір, що описує події за роками.

Магдебурзьке право - одна з найбільш відомих правових систем міського самоврядування в середні віки.

Магія - чаклунство, обряди, пов'язані з вірою в надприродну здат­ність людини впливати на інших людей, природу.

Макіавелізм - позначення політики, що зневажає мораль.

Мануфактура - капіталістичне підприємство, засноване на поділі ручної праці.

Матеріалізм - філософський напрямок, який виходить з того, що світ матеріальний, існує незалежно від свідомості, матерія первинна, вічна. Мегаліти (у перекладі - великі камені) - найдавніший вид монументаль­ної кам'яної архітектури, її різновиди:

менгіри (вертикально поставлені величезні камені),

дольмени (два вертикальних камені, перекриті тре­тім),

кромлехи (розташовані колом камені).

Мікролітична техніка (мікроліт - маленький камінь) - виготовлення з кременю невеликих пластин, що використовувалися як свого роду «леза»

Міфологія - сукупність міфів - розповідей про богів, героїв, у яких від­биті фантастичні уявлення людей про світ, природу, власне людину.

Модернізм - узагальнена назва нових напрямків у мистецтві і літерату­рі, що виникли наприкінці XIX- початку XX ст. (кубізм, дадаїзм, сюр­реалізм, футуризм, експресіонізм, абстракціонізм і т.д.).

Монотеїзм - єдинобожжя, віра в одного бога.

Натурфілософія - філософія природи, в Стародавній Греції - перша форма філософії взагалі, стихійно матеріалістичний напрямок.

Новела - різновид оповідання, відрізняється чіткістю сюжету, відсутніс­тю описовості.

Нуклеус - кам'яна заготовка, проміжна при виготовленні кам'яних зна­рядь; каменю додавали форму циліндра, від якого потім відщеплювали пластини.

Панте'йм - напрямок у філософії, коли Бог трактується як світовий за­кон; обожнювання природи,

Пантеон - храм усіх богів у Стародавньому Римі; сукупність усіх богів у политеїстичній релігії.

Папірус - матеріал для письма, що виготовлявся у давнину із рослини з такою ж назвою.

Парсуна (перекручування слова "персона") - твір портретного живо­пису, що ще зберігало прийоми іконопису.

Плафон - стеля, прикрашена живописом або ліпниною.

Поліс - форма державного ладу, місто-держава.

Політеїзм -багатобожжя, віра в багатьох богів.

Просвітництво - епоха в культурному розвитку європейських держав у XVIII ст., її провідний філософський напрямок - раціоналізм.

Протестантизм - один з напрямків у християнстві, сукупність церков, що відокремилися від католицтва під часі Реформації.

Раціоналізм (від грецького - розум) - філософська система, стрижень якої - віра в можливості людського розуму.

Реалізм - напрямок у художній культурі, правдиве, об'єктивне відобра­ження дійсності, особлива його форма - критичний реалізм.

Романський стиль - умовна назва стилю, який склався в період ран­нього середньовіччя Х-ХІІ ст., архітектурі властивий кріпосний харак­тер (замки, монастирі, церкви).

Романтизм - ідейний і художній напрямок у духовній культурі, відбив розлад між ідеалом і реальною дійсністю, звідси - ідеї безмежної волі, пафос особистої незалежності, героїчного протесту, характерний інтерес до національного минулого, нерідко його ідеалізація.

Синтез мистецтв - 1) сполучення різних видів мистецтва, що веде до багатобічного впливу (наприклад: спектакль - синтез режисерсь­кого,, акторського, письменницького мистецтва); 2) виникнення но­вих форм і жанрів мистецтва на основі класичної культури і нових технічних можливостей (наприклад, на початку століття - кінематог­раф, зараз - комп'ютерна графіка),

Синкретизм - Нерозчленованість, злитість, характерні для початково­го, нерозвинутого стану будь-якого явища. Сонет - особлива форма ліричного вірша з 14 рядків. Соціалістичний реалізм - художній метод, який у СРСР був оголоше­ний єдиним і обов'язковим для радянської літератури.

Соціогенез - процес формування людського суспільства.

Схоластика - збірна назва середньовічної філософії, пізніше виник­ло переносне значення - відірвані від життя, марні міркування.

Теологія - богослов'я, сукупність релігійних доктрин про сутність і дію бога.

Тоталітаризм - форма державного ладу, що характеризується відсу­тністю демократичних свобод і повним (тотальним) контролем дер­жави над усіма сферами життя суспільства.

Тотемізм - вид первісних вірувань, віра в тварину, рідше рослину — предка рода.

Трубадури - поети-співаки в Провансі (Франція), оспівували рицарські подвиги і кохання.

Українізація - радянська політика, спрямована на створення україн­ської освіти, формування кадрів української інтелігенції, розвиток українського мистецтва, підтримку культури національних меншин.

Утопічний соціалізм - вчення про ідеальне суспільство, яке засно­ване на загальній рівності, праці і суспільній власності.

Фреска - одна з технік стінних розписів, живопис по мокрій штука­турці фарбами, розведеними на воді.

Фетишизм - віра в надприродні властивості матеріальних речей.

Форум - площа в центрі Риму, центр суспільного, політичного, релі­гійного життя.