Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUM_plani.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
51.24 Кб
Скачать

Заняття № 1

Вступ. Норми і стилі сучасної української літературної мови

Контрольні питання:

  1. Предмет, зміст і завдання курсу „Сучасна українська літературна мова”.

  2. Українська літературна мова як унормована форма загальнонародної мови. Поняття про норми літературної мови; типи літературних норм.

  3. Писемна й усна форми сучасної української літературної мови.

  4. Функціональні стилі української літературної мови. Їх загальна характеристика.

  5. Поняття експресивних стилів (колоритно-стилістичних, колоритно-експресивних різновидів мови).

Література

(Див. список літератури до курсу)

Завдання для самостійної роботи:

  1. Опрацюйте рекомендовану літературу. Підготуйтеся до висвітлення контрольних питань.

  2. Підготуйтеся до діагностичного зрізу (диктант).

  3. Прочитайте тексти. Яка тема кожного з них? Чим вони відрізняються? До яких стилів належать? Визначте тип мовлення (опис, розповідь, роздум). Обґрунтуйте свою думку.

Горіло над морем багаття

Горіло над морем багаття,

І море його залило.

Яка я на світі багата

З тих пір, як тебе полюбила.

Горіло над морем багаття,

І ніч цвіркуном говорила,

Що буде гіркою розплата

За те, що тебе полюбила.

Горіло над морем багаття.

А потім – горіти втомилось.

Розплата – це гірше, ніж плата

І щедро дарована милість.

В душі зберігається свято.

В житті – додає мені сили:

Горіло над морем багаття,

І море його не залило (Г. Чубач).

ІІ. Море – частина океану, більш або менш відокремлена від нього сушею. Хто був біля моря, той спостерігав, що воно міняє свій колір. Колір води моря залежить від кількості розчинених у ній речовин, від освітлення сонцем, місяцем, зміни погоди, сили вітру, а також від живих організмів, що населяють море (З газети).

ІІІ. Перший місяць нашого календаря – січень. Назва його походить від старослов’янського слова сікти. Саме в цю пору давні слов’яни вирубували ліс, чагарник, готуючи землю для посіву сільськогосподарських культур. Від основи дієслова сіктисік- і утворився іменник січень (к перейшло в ч, до основи додався суфікс -ень). Таку саму назву або споріднену з нею знаходимо в багатьох слов’янських мовах.

Деякі вчені вважають, що назва січень пов’язана із сильними морозами. Та є дані, що спростовують цю гіпотезу. Справа в тому, що в чеській мові діалектна назва місяця (діалект – місцевий різновид мови, який відрізняється від літературної певними рисами) означала не зимовий, а літній час: так називався липень, місяць сінокосу, коли „січуть трави”.

Тому останнім часом більшість учених уважає, що вірогідніше пов’язувати назву січень із часом рубання лісу (Є. Чак).

ІV. У світі налічується близько 3 тисяч мов. Одні з них перебувають між собою у близькій спорідненості, інші більш віддалені одна від одної...

До близькоспоріднених мов належать східнослов’янські (російська, українська, білоруська). Їхніми близькими родичами є й решта слов’янських мов: польська, чеська, словацька, верхньолужицька, нижньолужицька, сербохорватська, словенська, болгарська й македонська... Споріднені мови об’єднуються в групи мов. Разом з тим усі мовні групи – слов’янська, германська, романська та ін. – належать до однієї сім’ї – індоєвропейських мов... (З книги В. М. Русанівського „Українська мова”).

V. Закон України про розвиток і застосування мов в Україні (проект)

Цей Закон відповідно до Конституції України встановлює загальні принципи мовної політики в Україні, правові та організаційні засади розвитку й застосування державної мови та мов національних меншин України, права громадян на користування рідною мовою.

Основні терміни, використані в цьому Законі, уживаються в таких значеннях:

державна мова України – мова етнічної більшості українського народу – українська, яка є обов’язковою для використання в усіх сферах суспільного життя на всій території України;

мовна політика України – політика держави, спрямована на забезпечення належних умов для всебічного розвитку й функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання мов національних меншин України;

нормативна форма державної мови – закріплені в практиці та затверджені „Українським правописом” і відповідними нормативними документами мовні варіанти зразкового використання (у галузі вимови, слововживання, граматичних та інших мовних засобів), які найбільш ефективно виконують свою суспільну функцію (Освіта України. – 1999. – 17 лют.).

  1. Доберіть власні приклади (обсягом 30 – 50 слів) до кожного функціонального стилю сучасної української літературної мови. Назвіть стиль кожного уривка. Визначте основні стильові ознаки. Які мовні засоби характеризують стиль кожного тексту?

  2. Знайдіть помилки в побудові словосполучень, виправте їх. Які норми порушено?

Дякую Вас; піклуватися за матір; пам’ятка Тарасові Шевченку; виключення з правил; занятий день; сьогоднішня епоха; попадати в скрутне становище; вести себе; особовий приклад; любе питання; приємний на вираз.

6. Перекладіть словосполучення українською мовою: следующий за мной мальчик; на следующее десятилетие; следующий день; запомните следующее; приметы следующие; следующий номер журнала; следующее правило; преследовавший его; следовать по маршруту; следующая станция; следующий параграф.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]