Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

10 Принципів Глобального договору оон

КОМПАНІЇ ПОВИННІ:

•забезпечувати та поважати захист прав людини, проголошених на міжнародному рівні;

•не порушувати права людини власною діяльністю;

•підтримувати свободу зібрань і дієве визнання права на колективні угоди;

•сприяти викоріненню усіх форм примусової праці;

•активно сприяти повному викоріненню дитячої праці;

•підтримувати викорінення дискримінації стосовно зайнятості та працевлаштування;

•дотримуватися обережних підходів до екологічних проблем;

•ініціювати поширення екологічної відповідальності;

•стимулювати розвиток і розповсюдження екологічно чистих технологій;

•протидіяти будь-яким формам корупції, включаючи хабарництво.

«Оболонь» долучилася до мережі Глобального договору влітку 2007 року. 2008-го року співпраця в рамках Мережі стала більш активною: «Оболонь» підписала декларацію «Go Green!» («Прямуй на зелене!») та взяла участь у двох практичних заходах в рамках цієї екологічної програми. Також ми підтримали звернення українського бізнесу на підтримку прав людини.

Серед пріоритетних сфер мережі Глобального договору у 2009 році учасники зустрічі визначили подальшу консолідацію мережі ГД, політичний діалог та розвиток бізнес-партнерства.

Делегати проголосували за 3 фокусні сфери на 2009, а саме: продовження роботи у сфері захисту навколишнього середовища, фокус на антикорупційному принципі та трудових відносинах. Протягом Зборів презентовано Звіти з прогресу компаній, які першими приєднались до мережі

Глобального договору. Соціальний звіт – це документ, що описує практичне втілення принципів ГД ООН, впроваджені проекти корпоративної соціальної відповідальності компанії, посилює відкритість та прозорість бізнесу. Цього року «Оболонь» також планує підготувати та презентувати соціальний звіт, в якому буде систематично викладено основні підходи до реалізації стратегії корпоративної соціальної відповідальності та інвестиції компанії у розвиток українського суспільства.

Що таке Глобальний договір ООН?

Це добровільна ініціатива, що об’єднує компанії, громадські організації, асоціації в єдину мережу, яка дозволяє обмінюватися найкращим досвідом бізнес-лідерства та корпоративної соціальної відповідальності. Веденню відповідального бізнесу сприяють 10 принципів Глобального договору ООН у сферах прав людини, трудових відносин, екологічної політики та протидії корупції.

Принципи Зеленого офісу в компанії «Оболонь»

25 лютого 2009 року відбувся тренінг «Використання принципів Зеленого офісу в організації», що був ініційований Представництвом ООН в Україні. Учасниками данного заходу стали представники компаній-підписантів Глобального Договору ООН, в тому числі і «Оболоні».

Зелений офіс – це концепція управління організацією, що дозволяє зменшити її негативний вплив на навколишнє середовище шляхом максимального збереження ресурсів і енергії та зменшення кількості відходів.

Отримана на тренінгу інформація ще раз переконала в тому, що дні, коли турбота про довкілля була сферою діяльності зелених рухів, давно минули. Справді, глобальні екологічні виклики, які стають щораз помітнішими і торкаються інтересів усе більшої кількості людей, формують нового клієнта і нове суспільство, для якого турбота про довкілля є не просто бажаною, а необхідною умовою функціонування організації, з якою вони матимуть справу.

Компанія «Оболонь» в своїй діяльності керується саме такими принципами організації виробництва та праці спеціалістів. У всіх адміністративних приміщеннях впроваджуються сучасні енергозберігаючі технології – гнучке керування освітленням (в тому числі за допомогою датчиків руху), теплоізоляційні матеріали, енергоефективне обладнання. На виробництві, крім переліченого, також застосовують систему роздільного збирання вторсировини.

Окрім цього, «Оболонь» як соціально відповідальна компанія, постійно впроваджує інноваційні проекти, що дозволяють мінімізувати вплив на довкілля та зберегти його чистоту для населення України – всім вже відомі проекти збору та переробки ПЕТф пляшок, переробці пивної дробини у добрива для сільського господарства.

Також компанія «Оболонь», піклуючись про навколишнє середовище, успішно впровадила міжнародні стандарти, які в тому числі регулюють і питання впливу на екологію – ДСТУ ISO 9001-2001, ДСТУ ISO 14001:2006, ДСТУ–П OHSAS 18001:2006, ДСТУ ISO 22000:2007.

Загалом, у 2008 році компанія «Оболонь», незважаючи на збільшення випуску продукції, досягла значних успіхів у зменшенні впливу на довкілля: на 33% зменшено викиди зернового пилу, на 43% зменшено утворення відходів вологої дробини, питоме утворення відходів зменшено на 36%, а показник викидів забруднюючих речовин в атмосферу утримується на низькому рівні – всього 3,8 т на 10 млн. дал продукції. Загальні екологічні витрати компанії «Оболонь» у 2008 році становили більше 5 млн. грн.