Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Частки найбільших виробників пива в Україні в натуральному виразі, %

Компанія

2005

2006

2007

2008

1. "Оболонь"

32

34,8

30,1

30,3

2. "Сан Інтербрю Україна"

32,9

34,7

38,6

37,4

3. "ВВН-Україна"

16,4

15,8

20,4

23.1

4. "Сармат"

12,4

9,7

7,6

5,0

5. Інші

6,3

5

3,4

4,2

Щорічні темпи зростання виробництва пива за останні 5 років становили 12-20 %, у 2008 році – 5 %.

На ринку безалкогольних напоїв лідерами є “Coca Cola”(близько 30%), концерн „Ерлан”, „Росинка” (16%), „Оболонь”(12%). Крім того, існує велика кількість відносно невеликих виробників.

На ринку мінеральних вод лідерами є IDS Group (Моршинський, Миргородський заводи, Трускавецька вода, Боржомі) – 26%, “Coca Cola”(10%), „Росинка”, „Оболонь”. Також є велика кількість відносно меншої потужності виробників, спрямованих на задоволення споживачів на окремих територіальних ринках(АР Крим, інші).

Конкурентна боротьба на українському пивному ринку посилюється з кожним роком. Лідери галузі нарощують обороти виробництва пінного напою, витісняючи слабких конкурентів. Конкуренція з боку таких потужних виробників, як "Сан Интербрю Україна" і ВВН, створює стимул для роботи вітчизняних броварників у нових сегментах ринку.

Щоб зміцнити свої позиції на ринку, у даний час броварникам приходиться проводити більш агресивну маркетингову політику. По-перше, за рахунок виведення на ринок оригінальних, не властивих для ринку, сортів пива - наприклад, нефільтрованого, крижаного, безалкогольного, фруктового пива. По-друге, за рахунок розвитку окремих сегментів - пива в банках, як це зробили з Taller Іce на "Десні". Ринок завойовують і завдяки активній експансії в регіони. Якщо ще рік-два тому можна було говорити про превалювання в тім чи іншому регіоні пива того чи іншого виробника, то в даний час великі компанії представляють свою продукцію майже у всіх областях України, продовжуючи відвойовувати ринок у дрібних пивзаводів місцевого значення.

Підтримка брендів значно збільшилася в 2008 році. Це в першу чергу свідчить про те, що конкуренція на ринку посилюється. Витрати на рекламу продовжують рости в основному тому, що телевізійні канали виставляють ціни з урахуванням усе більшої інфляції.

Минулі роки, незважаючи на постійне зростання інфляції, ціни на пиво не збільшувалися чи росли незначно. У 2008 році ціни уперше виросли більш ніж на 20%. Пивовари були змушені підвищити ціни, щоб хоч якось покрити значний ріст цін на сировину - солод, хміль, пляшку, пластикову преформу і т.д. У 2008 році вартість солоду, головної складової собівартості пива, виросла на 75%, ціна пляшки - на 44%, банки - на 17%, електроенергії - на 38%, газу - на 31%, також подорожчало паливо і витрати на медіа (маркетинг).

Для того, щоб мати якісній ячмінь у достатній кількості, компания "Оболонь" створила науково-виробничу асоціацію "Нива Оболонь". Спеціалісти асоціації селекціонують нові сорти пивоварного ячменю, випробують їх та вирощують для подальшого використання у виробництві пива.

Пиво вариться з високоякісного солоду. Більшість українських броварень закуповує цю сировину за кордоном або  у вітчизняних виробників. Компанія "Оболонь" пішла іншим шляхом і виробляє свою власну сировину.

Щорічні темпи зростання виробництва пива в Україні за останні 5 років становили 12-20 %, у 2008 році – 5 %.

Запитання:

Які ресурси і компетенції підприємства є потенційними джерелами досягнення конкурентних переваг?

Асортимент

Насиченість ринку різними сортами пива, а також зниження ринкового дефіциту підсилюють роль маркетингу.

Донедавна багато пивних компаній працювали на масову цільову аудиторію. Однак кілька років назад виникла необхідність більш чіткої структурної сегментації на продукцію премиум класу, середнього класу, для широкої аудиторії і т.д. Тепер усе більше уваги приділяється розробці марки і маркетингових прийомів її просування на ринок.

Основною задачею маркетингової політики є збільшення обсягів продажів і посилення позицій бренда і його впізнавання споживачами.

Ринок пива України представлений великим асортиментом, основною частиною якого є п'ять основних марок: світле, темне, червоне, біле і міцне. Близько 90% вітчизняного пивного ринку займають світлі сорти, на які припадає основний обсяг продажів, а інші 10% розділяють між собою інші сорти, переважно темні. Зараз "у моді" нефильтровані сорта пива.