Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Товарний знак

Зображений в середині щита товарний знак символізує три важливих компоненти. Блакитним кольором зображено краплі води - основну сировину, яку використовують для приготування пива , мінеральної води, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв. На блакитному фоні нанесені жовтим кольором пророщені зерна ячменю, з яких готується пиво. А в середині товарного знаку зображений трилисник хмелю, який перегукується зі знаком сонця і водночас підкреслює, що основним продуктом АТ "Оболонь" залишається пиво.

Символічним у зображенні товарного знаку є число три. Три краплі води, три листки хмелю та три пари пророщених ячмінних зернят уособлюють зародження життя в хаосі, і водночас створення акціонерного товариства "Оболонь" у складний період становлення ринкової економіки. Малюнок вписано в коло, що нагадує форму літери "О", з якої починається назва акціонерного товариства "Оболонь". Крім того, споконвіку коло символізувало єдність, цілісність та завершеність. Та й захист від зовнішньої стихії уявлявся нашими пращурами у вигляді магічного кола.

Запитання:

Які ознаки соціально відповідальної компанії мають місце в діяльності заводу „Оболонь”?

Організаційна культура

На офіційному сайті підприємства розміщується інформація і звіти про основні події у професійному і суспільному житті заводу. На підприємстві щоквартально видається( в тому числі в електронному вигляді) корпоративний журнал – „Вісник компанії „Оболонь”, в якому висвітлюються основні новини підприємства. Для щойно прийнятих на роботу проводиться корпоративний тренінг, на якому нові працівники знайомляться як з історією пивоваріння, так і з досягненнями заводу. Є положення про дрес-код.

Регулярно проводяться спеціалізовані професійні тренінги зовнішніми компаніями для окремих відділів згідно графіку навчань, який складається у кінці кожного року, на наступний. Загальнозаводський захід – визначення найкращого працівника місяця.

Постійно діє конкурс щодо найращих впроваджень на ЗАТ "Оболонь" серед працівників. Співробітники ЗАТ "Оболонь" постійно навчають і консультують персонал на дочірніх підприємствах. Працівники технічних відділів відвідують закордонні семінари та тренінги, під час яких дізнаються про новітні технології. У кінці 2008 року проходили курси дегустацій, під час який одна з найкращих у світі шкіл FlavorActiV Limited навчала усіх бажаючих працівників ЗАТ "Оболонь", як потрібно дегустувати пиво. Традиційно щомісяця на заводі проходять „Дні якості”. Під час цих днів проводяться загальні збори, під час яких обговорюються питання якості на ЗАТ "Оболонь", а саме розглядаються проблеми чи приймаються рішення щодо їх майбутнього уникнення. Також у ці дні велику увагу приділяють продуктивності ліній, переробці сировини, тощо.

Запитання:

Які елементи організаційної культури розвиваються на підприємстві, а які відсутні? Чи присутні ознаки організації, що навчається?

Підприємства компанії „Оболонь”:

  1. ЗАТ «Оболонь» головне підприємство;

2. Пивоварня Зіберта(Фастівський пивзавод);

3. Охтирський пивзавод;

4. Севастопольський пивзавод;

  1. Дятьківці – Коломия;

  2. Чемерівецький ТНК;

  3. ДП Красилівське;

  4. Бершадьський комбінат;

  5. Олександрійська ПТБ;

  6. Рокитнянський склозавод.

Організаційну структуру управління підприємством наведено в додатку.

Запитання:

Проаналізуйте відповідність організаційної структури управління підприємством стратегіям, що впроваджуються. Який тип оргструктури використовується підприємством?

Конкурентне середовище

На ринку бурштинового напою України діє більше 50 підприємств, але лідерство розділяють між собою чотири пивоварних холдинги, що займають 94,07% у загальному виробництві пива: 1. "САН Интербрю Україна", 2. "Оболонь", 3. Baltіk Bevereges Holdіng, 4. "Сармат". А також пивзаводи меншого масштабу, що виробляють кожен приблизно по 0,4 млн. дал пива в рік: АТЗТ "Радомишль", "Пивзавод на Подолі", "Запорізький пивзавод №1", "Бердичівський пивзавод", "Микулинецкий пивзавод "Бровар", об'єднання "Хмельпиво", "Уманьпиво", Лисичанський пивзавод, "Ніжинський пивзавод", Одеський завод "Гамбринус", Ровенський пивзавод і інші.