Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fin_menedzhment_files / теория.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
698.37 Кб
Скачать
  1. Особливості фінансового менеджменту, обумовлені з формою власності і сферою здійснення бізнесу.

На п-вах з різною ф-мою власності, сферою бізнесу ФМ має свої особливості, пов'язані з специфікою формування капіталу та фінансових ресурсів, форм та методів розподілу цих фінансових ресурсів тощо. За формами власності з позицій ФМ прийнято виділяти п-ва державної і недержавної власності. Державні п-ва сформували свій капітал ще до початку ринкових реформ. Їх особливістю є висока доля власного капіталу, авансована переважно в ОЗ. Застарілий парк ОЗ, низький коефіцієнт їх загрузки в умовах спаду вир-ва обумовлюють досить низьку ефективність використання капіталу. В процесі формування фінансових ресурсів певна їх частина може розраховувати на державну підтримку ( фінансування за рахунок бюджету, пільгові кредити, державні гарантії при залучені іноземних кредитів). П-ва недержавної форми власності створені в основному протягом останнього десятиліття, тому структура їх активів і капіталу сформована більш оптимально. Вони оперативніше реагують на зміну кон’юнктури товарного і фінансового ринку, тому інтенсивність їх грошових потоків значно вища. Галузеві особливості п-ва характеризуються різною капіталомісткістю продукції і співвідношенням обор. і необоротних активів ( сфера обігу - більш оборотна, вир-во - більш необоротна), тривалістю операційного циклу ( що визначає різну швидкість обертання оборотних активів і капіталу в цілому). Особливості ФМ в різних сферах бізнесу (вир-во, торгівля, страхування, банківська діяльність) обумовлені відмінностями в формуванні, розподілі фінансових ресурсів.

  1. Стратегія і тактика фінансового менеджменту.

Фін стратегія – це система довгострокових цілей фін діяльності та вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення.

Основні етапи процесу формування фін стратегії підприємства:

1. визначення загального періоду формування фін стратегії;

2. формування стратегічних цілей фін діяльності;

3. розробка фін політики за загальними аспектами фін діяльності;

4. конкретизація показників фін стратегії за періодами її реалізації;

5. оцінка розробленої фін стратегії.

Умовами визначення періоду формування фін стратегії є також галузева прилеглість підпр, його розміри, стадія життєвого циклу та інше.

Систему формування фін політики за окремими аспектами фін діяльності підпр див. в роздатковому матеріалі.

Тактика ФМ – полягає в маркетинговому дослідженні, прийнятті цінових рушень, в своєчасній корекції маркетингової політики.

Закон спадної граничної корисності (чи немарксистський закон вартості): збільшення змінних витрат веде до збільшення виручки і прибутку лише до певної межі за якою економ ефект починає знижуватися.

  1. Функції та механізм фінансового менеджменту.

ФМ – це процес управління формуванням, розподілом і використанням фін ресурсів господарського суб’єкта та оптимізації обороту його грошових коштів.

ФМ – це форма управління процесами фін діяльності підприємства за допомогою методів і важелів фін механізму.

Функції ФМ:

1. відтворювальна (забезпечення збалансованості між рухом мат та фін ресурсів в процесі простого та розширеного відтворення. Проявляється через прибутковість та ліквідність.)

2. розподільча ( формування та використання фін ресурсів і підтримка ефективної структури капіталу підприємства)

3. контрольна (контроль за реальним грошовим обігом)

Предметом ФМ є фін механізм.

Структура фін механізму включає 5 елементів:

1) фін методи (планування, прогнозування, інвестування, кредитування, самофінансування, оподаткування, система розрах., стимулювання, страхування, залогові операції, оренда, лізинг, факторинг, фондоутворення, взаємовідносини з різними підпр.)

2) фін важелі (прибуток, дохід, аморт відрахуваня, фін санкції, ціна, орендна плата, дивіденди, % ставка, дисконт, цільові економічні фонди, вклади, пайові внески, котировка валютних курсів, форми розрах, види кредитів)

3) правове забезпечення (закони, накази, статут юридичної особи)

4) нормативне забезпечення (норми, інструкції, методичні вказівки)

5) інформаційне забезпечення (інформація різного виду та роду).

Соседние файлы в папке Fin_menedzhment_files