Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
817.55 Кб
Скачать

5) Оскільки групові середні різняться (^=528, у2 =588), то для оцінки міри варіації групових середніх навколо загальної се­редньої (у = 556) використовують міжгрупову дисперсію:

6) Загальна дисперсія визначається за правилом декомнозиції як сума середньої з групових та міжгрупової дисперсій

Середня ціна тижневого туру по всіх туристичних фірмах розраховується як середня арифметична зважена і становить

  1. Варіація цін в межах окремих курортів характеризується груповими дисперсіями: для курорту Коста-Брава дисперсія становить О] = 2228, а для курорту Коста-дель-Соль\ <3і = = 6851.

  2. Значення групових середніх свідчить про певну залеж­ність ціни тижневого туру від місця розташування курорту. Середні ціни на відпочинок по курортах різняться, водночас на кожному курорті варіація цін різна, що свідчить про наявність впливу інших факторів (рівень сервісного обслуговування, вид відпочинку, інше).

Узагальнюючою мірою внутрішньогрупової варіації цін є середня з групових дисперсій, яка становить

:

Міжгрупова варіація — це результат впливу фактора, який покладено в основу групування, а саме — місце розташування курорту; внутрішньогрупова — вплив інших факторів, окрім групувального. Відношення міжгрупової дисперсії до загальної характеризує частку варіації результативної ознаки у, яка пов'язана з варіацією групувальної ознаки. Стосовно цін на тиж­неві тури це відношення становить 424 : 4785,7 = 0,09, тобто ли­ше 9 % варіації цін на тижневі тури пов'язано з місцем розташу­вання курорту. На інші фактори припадає 100 - 9 = 91 % варіації.TEMA 6

ВИБІРКОВИЙ МЕТОД І СТАТИСТИЧНА ПЕРЕВІРКА ГІПОТЕЗ

1

якщо структури абсолютно протилежні, то Р = 0, чим більше схожі структури, тим більше значення Р.

Структура джерел фінансування капітальних вкладень на до­будову атомних електростанцій різниться. Значна частина коштів (67 % та 46 %) як для Хмельницької, так і для Рівненської АЕС виділяється з фондів амортизаційних відрахувань, по інших дже­релах існує певна диференціація.

3

Соседние файлы в папке Статистика екзамен