Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_ekonomiki_Oporny_konspekt.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
615.94 Кб
Скачать

6. Завершальний етап розвитку класичної школи

Серед найортодоксальніших послідовників Рікардо були Дж. Мілль та Джон Мак-Куллох. Вони не лише визнали його систему, пропагували її, а й застосували для аналізу економічних процесів капіталістичного суспільства.

Дж. Мілль (1773-1836). З його ім'ям пов'язано багато культурних та наукових починань того часу: він був першим із засновників Лондонського університету. Його основні праці, в яких знайшли відображення його економічні погляди, такі: «Історія британської Індії» (1817); «Елементи політичної економії» (1821). У першій праці міститься конкретний економічний аналіз основ капіталістичного господарства, а друга є популяризацією вчення Рікардо.

Певний внесок у розвиток економічної теорії зробив Насао Сеніор (1790-1864) - професор політекономії в Оксфорді. Теорія викладена в його книзі «Політична економія» (1850 р.). Об'єктом дослідження у Сеніора є багатство, яке виступає у вигляді речей, що мають вартість і можуть обмінюватися. Він розрізняє 3 властивості речей: вартість, корисність та обсяг пропозиції. По суті вони визначають цінність багатства. Розглядаючи корисність, Сеніор дає визначення поняття граничної (спадаючої) корисності: «існує межа задоволення потреб, що може дати товар відповідного типу і, більше того, задоволення швидко зменшується задовго до досягнення цієї межі. Два предмети одного типу рідко приносять вдвічі більше задоволення ніж один предмет і ще рідше 10 принесуть вп'ятеро більше задоволення ніж два». Але хоча Сеніор приділяє увагу граничній корисності, його ще не можна вважати засновником теорії граничної корисності. Корисність визначається попитом. Його пропозиція визначається рівнем доступності блага. Обсяг пропозиції залежить від витрат виробництва, які включають два елементи: працю та капітал.

Найбільш відомим послідовником класичної традиції був Джеймс Стюарт Мілль (1806-1873). Його праці були присвячені популярізації вчення класичної школи, узагальненню та упорядкуванню її теоретичних положень. Основною його працею є «Принципи політичної економії» (1848) - ця книга протягом другої половини XIX ст. була основним навчальним посібником для економістів. Вона була своєрідним підсумком розвитку політичної економії першої половини XIX ст. Ця праця складається з 5 книг:

1. Виробництво.

2. Розподіл.

3. Обмін.

4. Вплив суспільного прогресу на виробництво та розподіл.

5. Вплив уряду.

Політичну економію Мілль визначав як науку, «що досліджує закони тих суспільних явищ, які є результатом сумісних дій людства з створення багатства...» Велике значення він надає співвідношенню факторів виробництва – праці та природних ресурсів, а також капіталу.

Мінілексикон

Трудова теорія вартості – основна теорія класичної школи, згідно з якою, вартість товару вимірюється витратами праці на його виробництво.

Концепція економічної людини – теоретична концепція, запропонована А.Смітом, згідно якої в самій природі людини закладено устремління до власної вигоди та схильність до обміну.

«Невидима рука» ринку – закладений, на думку А.Сміта, в основу ринку механізм саморегулювання, який спрямовує людину до мети й використовуючи її егоїстичний інтерес автоматично сприяє досягненню суспільного блага.

Промисловий переворот – процес переходу від мануфактури з її ремісничою технікою до великого машинного виробництва.

Теорія трьох факторів виробництва – теорія запропонована Ж.Б.Сеєм, згідно з якою у створенні вартості товару беруть участь усі три фактори виробництва: праця, капітал, земля, власники яких одержують відповідні доходи у формі зарплати, прибутку, ренти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]