Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод до диплом спеціаліст 2013 .doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
784.9 Кб
Скачать

Структура та зміст вступу до дипломної роботи вступ

У вступі обґрунтовується вибір теми, визначається її актуальність та значущість для науки та практики, предмет (об’єкт) дослідження та основна мета роботи, формулюються завдання для розкриття теми дипломної (випускної, магістерської) роботи.

Обсяг вступу – 3–5 с.

Структура вступу:

Актуальність теми – ступінь її важливості в даний момент та в даній ситуації для вирішення даної проблеми (задачі, питання).

Мета і завдання дослідження.

Обєкт та предмет дослідження.

Об’єкт дослідження – процес чи явище, що спричинило проблемну ситуацію, обране для вивчення.

Предмет дослідження – усе те, що знаходиться в межах об’єкта дослідження в певному аспекті його вивчення.

Методи дослідження – способи застосування старого знання для отримання нового.

Законодавча, нормативна база та джерела первинної інформації.

Основний результат роботи (для магістерської роботи – наукова новизна отриманих результатів).

Практична цінність отриманих результатів.

Особистий внесок автора роботи.

Апробація результатів роботи (для магістерської роботи обов’язково).

Публікації.

Структура та обсяг роботи. Дипломна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, викладених на 95 сторінках машинописного тексту. Матеріали роботи містять 20 таблиць і 17 рисунків, які подані на 11 сторінках. Список використаних джерел із 50 найменувань поданий на 5 сторінках, 4 додатки – на 8 сторінках.

Приклад оформлення вступу до дипломної роботи на тему

Управління інвестиційними процесами на підприємстві в умовах ризику” 11

Інвестиційна діяльність є одним із головних джерел забезпечення довгострокових конкурентних переваг підприємства та надає йому можливості для формування надійних основ сталого економічного зростання, оскільки від ефективності управління інвестиціями значною мірою залежить технічний рівень основних фондів, якість і конкурентоспроможність продукції та ін. В умовах структурно-інноваційних перетворень перебіг процесів інвестування характеризується високим рівнем невизначеності, що зумовлює об’єктивну необхідність теоретичного узагальнення і нового вирішення науково-прикладної проблеми щодо розвитку методичних засад, практичних рекомендацій із управління інвестиційними процесами підприємств з урахуванням ризиків.

Наукові та практичні проблеми, пов’язані з удосконаленням управління інвестиційними процесами на підприємстві, відображені в роботах Р. Бауера, В. Беренса, І.О. Бланка, М. Бромвіча, В.М. Гриньової, А.Т. Завгороднього, В.В. Ковальова, Д. Норкотта, П.А. Орлова, А.А. Пересади, В.С. Пономаренка, В.П. Савчука, П.М. Хавранека, У. Шарпа, В.Д. Шапіро, О.М. Ястремської та ін. Розробкою проблем визначення ризику в процесі інвестування займалися такі закордонні й вітчизняні вчені, як А.П. Альгін, В.В. Вітлінський, В.Ю. Катасонов, Т.С. Клебанова, Г.Б. Клейнер, Я.Д. Крупка, А.А. Лактіонова, Г.Марковіц, О. Моргенштерн, Ф.Х. Найт, С.І. Наконечний, Дж. Нейман, А.А.Первозванський, Т.Н. Первознанська, Т. Райс, К. Редхед, Н.В. Хохлов та ін.

Праці зазначених учених є підґрунтям магістерської роботи, проте теоретико-методичне забезпечення управління інвестуванням з урахуванням ризику на сьогодні є недостатньо розроблене. Вимагають вирішення питання кількісної оцінки ризику господарювання, що враховує цінові стратегії виробництва продукції з орієнтацією на цілі інвестора; результати прогнозування обсягу продажу продукції для забезпечення ефективності діяльності підприємства. Зазначені обставини визначили вибір теми магістерської роботи, її актуальність і практичне значення.

Метою роботи є подальший розвиток науково-методичного забезпечення щодо обґрунтування та розробки методичних підходів та практичних рекомендацій до прийняття інвестиційних рішень у сфері поточної діяльності підприємства в умовах ринку.

Для досягнення мети роботи були поставлені та вирішені такі завдання:

- розкриття об’єктивного характеру змісту та сутності понять “інвестиційна діяльність” та “управління інвестиційною діяльністю”;

- уточнення визначення поняття ризику інвестиційного проекту з урахуванням особливостей його кількісного вимірювання;

- визначення сутності та змісту етапів управління інвестуванням у поточній діяльності підприємства та сукупність цілей для прийняття обґрунтованих інвестиційних рішень;

- аналіз методичних підходів до оцінки ефективності інвестиційних проектів;

- аналіз сучасного економічного стану підприємства “Альфа”, особливостей та організації управління його інвестиційною діяльністю;

- розробка методичних та практичних рекомендацій із кількісного визначення ризику в процесі інвестування в поточну діяльність підприємства;

- розробка практичних рекомендацій із удосконалення управління інвестиційною діяльністю підприємства “Альфа” та оцінка їх ефективності.

Об’єктом дипломної роботи є інвестиційні процеси на промислових підприємствах.

Предметом дипломної роботи є теоретичне забезпечення та науково-практичні рекомендації з управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства промислового підприємства в умовах ризику.

Теоретичною та методологічною основою дипломної роботи є сучасна інвестиційна теорія, теорія часової вартості грошей, портфельна теорія, теорія вартості капіталу, фінансовий менеджмент, теорія ризику, наукові праці вітчизняних і зарубіжних фахівців із питань управління інвестиційною діяльністю.

У роботі застосовуються такі методи і прийоми: прийоми теоретичного узагальнення і порівняння – для розкриття змісту й уточнення наукових понять із управління інвестиційною діяльністю підприємства й оцінки ризику; анкетного опитування та експертних оцінок – для отримання інформації щодо прогнозування обсягу продажу продукції; економіко-статистичний аналіз – для вивчення, порівняння емпіричних даних, аналізу динаміки, структури й ефективності використання інвестиційних ресурсів; метод формалізації – для розробки методичних рекомендацій із технології управління інвестуванням у поточну діяльність підприємства; аналіз, синтез, системний і ситуаційний підходи – для дослідження суті процесу інвестування в поточну діяльність і підходів до прийняття управлінських рішень.

Найбільш вагомі результати, які отримані при виконанні роботи, полягають у наступному: ............................................................

Запропоновані в роботі висновки й пропозиції, що мають прикладний характер, можуть бути використані на промислових підприємствах аналогічного типу.

Основні положення й висновки, викладені в дипломній роботі, доповідалися на 2 науково-практичних конференціях, зокрема на ....... (назви конференцій)...... – для спеціалістів це необов’язковий елемент

Основні результати й висновки роботи знайшли відображення у 2 наукових працях загальним обсягом – 0,5 ум. друк. арк.

Дипломна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку посилань із 70 найменувань, 7 додатків. Робота викладена на 110 сторінках машинописного тексту, містить 23 таблиці, 5 рисунків. Обсяг основного тексту дипломної роботи складає 95 сторінок.