Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕЧАТЬ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
472.06 Кб
Скачать

10. Сутність інноваційного проекту

Як форма цільового керування інноваційною діяльністю інноваційний проект являє собою систему взаємообумовлених і взаємопов'язаних по ресурсах, термінам і виконавцям заходів, спрямованих на досягнення конкретних цілей (задач) на пріоритетних напрямках розвитку науки і техніки.

Як процес здійснення інновацій - це сукупність виконуваних у визначеній послідовності наукових, технологічних, виробничих, організаційних, фінансових і комерційних заходів, що приводять до інновацій.

Інноваційний проект - комплект документів, що визначає проце­дуру й комплекс усіх необхідних заходів (у т. ч. інвестиційних) щодо створення й реалізації інноваційного продукту і (або) інно­ваційної продукції.

За предметно-змістовною структурою і характером інноваційної діяльності проекти підрозділяються на дослідницькі, науково-технічні, зв'язані з модернізацією і відновленням виробничого апарата, а також на проекти системного відновлення підприємства. Види інноваційних проектів представлені на рис 3.5.

Інноваційний процес здійснюється через низку окремих інноваційних проектів. Інноваційні проекти, що складають інноваційний процес, можуть послідовно змінювати один одного в рамках технологічного ланцюжка створення і поширення нововведень, а можуть бути незалежними, паралельними і в ряді випадків дублюватися.

Для створення науково-технічного нововведення з високою мірою новизни необхідно інноваційний проект починати з етапу науково-дослідних робіт.

Використовують класифікацію інноваційних проектів у міру охоплення ними етапів інноваційного процесу:

  • повний інноваційний проект, що включає всі етапи інноваційного процесу, починаючи з проведення фундаментальних досліджень до реалізації інноваційного продукту чи послуги;

  • неповний інноваційний проект першого типу, що охоплює перші етапи інноваційного процесу;

  • неповний інноваційний проект другого типу, що об’єднує завершальні етапи інноваційного процесу.

Керівництво розробкою і реалізацією інноваційного проекту здійснюють керівник проекту (проект-менеджер) і науково - технічна рада (НТР). До складу НТР входять провідні спеціалісти з тематичних напрямків проекту, що несуть відповідальність за вибір науково-технічних рішенні, ступінь їхньої реалізації, повноту і комплексність заходів, необхідних для досягнення проектних цілей, що організують конкурсний добір виконавців і експертизу отриманих результатів.

Керівник проекту - юридична особа, якій замовник делегує повноваження по керівництву роботами по проекту: плануванню, контролю і координації робіт учасників проекту. Конкретний склад повноважень керівника проекту визначається контрактом із замовником.

Команда проекту - специфічна організаційна структура, очолювана керівником проекту і створювана на період здійснення проекту з метою своєчасного досягнення планових показників. Склад і функції команди проекту залежать від масштабів, складності й інших характеристик проекту. Для виконання частини своїх функцій розроблювач може залучати спеціалізовані організації.

До підтримуючих проект структурам відносяться інноваційні центри, фонди підтримки програм і проектів, консалтингові фірми, організації незалежної експертизи, патентно-ліцензійні, аудиторські фірми, виставочні центри і т.п.

Глибина структуризації інноваційного проекту, кількість наукових підходів, що враховуються при проектуванні, і принципів, застосовуваних методів менеджменту визначаються головним менеджером проекту і членами НТР у залежності від складності проблеми, вартості проекту і стану факторів зовнішнього і внутрішнього середовища інноваційної організації.

Розробка інноваційного проекту - тривалий і дуже дорогий процес. Від первісної ідеї до експлуатації цей процес може бути представлений у виді циклу, що складається з трьох видів ділових фаз: предінвестиційної, інвестиційної й експлуатаційної.

Інноваційні проекти характеризуються:

1. Високою невизначеністю на всіх стадіях інноваційного циклу. Навіть найбільш успішні проекти не гарантовані від невдач: у будь-який момент їхнього життєвого циклу вони не застраховані від появи в конкурента більш перспективної новинки.

2. Наявністю варіантів на всіх стадіях життєвого циклу нововведення. Якщо після відбору інвестиційного проекту здійснюється лише одне-єдине рішення, що і варто реалізувати, то інвестиційний проект вимагає нової переоцінки і перегляду на наступних етапах і в численних контрольних крапках. Інновація у своїй основі характеризується альтернативностью і багатоваріантністю рішень. Звідси і виникає складність її прогнозування. Це зв'язано з оцінкою майбутньої конкурентноздатності і ринковою адаптацією.

3. Проблема виділення індивідуального нововведення як одиниці спостереження й аналізу. Велике значення у виборі методу прогнозування й аналізу нововведення має тривалість планованого життєвого циклу інновації. Варто мати на увазі, що фінансовий успіх може залежати від подовження циклу життя інновації за рахунок як збільшення термінів її корисного функціонування, так і більш раннього виходу на ринок. Критерії успішності інноваційного проекта також вимагають уважного і строгого розгляду. Якщо для інвестиційного проекту єдиним і головним критерієм виступає успішність, то для інноваційних проектів не менш важливі принципова новизна, патентна чистота, ліцензійний захист, пріоритетність напрямку інновацій, конкурентноздатність.

4. Розробка інноваційного проекту завершується підготовкою проектної документації. Інноваційний проект будь-якого рівня повинний включати наступні розділи (етапи): зміст і актуальність проблеми (ідеї); резюме керівника проекту; дерево цілей проекту, побудоване на основі маркетингових досліджень і структуризації проблеми; система заходів щодо реалізації дерева цільний проекту; комплексне обґрунтування проекту ; комплексне забезпечення реалізації проекту; характеристика НТР; експертний висновок проекту; механізм реалізації проекту і система мотивації.

В даний час відповідно до рекомендацій ЮНІДО у закордонній і вітчизняній практиці застосовуються наступні показники оцінки ефективності інноваційних проектів:

1. Чистий дисконтованний доход (ЧДД) - обчислюється як сума дисконтированних потоків доходів і витрат на всьому розрахунковому проміжку Т:

,

де Д t - результат (доход), досягнутий у t-му році; Зt - поточні витрати в t-му році; Кt - розмір інвестицій (капітальних вкладень у t- му році; здійснення проекту.

Позитивне значення ЧДД - проект ефективний і може принести прибуток у встановленому обсязі.

2. Індекс доходності (прибутковості, рентабельності) проекту показує, чи зможе поточний доход від проекту покрити капітальні вкладення в нього. Він розраховується по формулі:

.

Ефективним вважається проект, ІД якого більше 1 Поряд з вище викладеними показниками можливе використання і ряду інших: крапки беззбитковості, норми прибутку, капіталовіддачи, інтегральної ефективності витрат і ін. Застосування цих показників залежить не від конкретного проекту, а поставлених цілей.