Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для ККР Microsoft Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Питання для ккр з дисципліни „Міжнародні конфлікти” для студентів, що навчаються за спеціальністю „Міжнародні відносини”

  1. Феномен міжнародного конфлікту та підходи до його визначення.

  2. Структурні елементи міжнародного конфлікту.

  3. Поняття третьої сторони у врегулюванні міжнародного конфлікту. Види посередництва.

  4. Особливості міжнародних конфліктів сучасності.

  5. Основні принципи і фази врегулювання міжнародного конфлікту.

  6. Збройний конфлікт як особлива форма міжнародного конфлікту.

  7. Роль ядерного фактору у розвитку відносин на Корейському півострові на сучасному етапі. Позиція щодо цього питання КНДР, Республіки Корея, КНР, США, міжнародних організацій.

  8. Проблема Нагорного Карабаху у відносинах Вірменії та Азербайджану.

  9. Конфліктогенний потенціал Афганістану. Причини розгортання антитерористичої операції в Афганістані в 2001 р.

  10. Загострення іракського питання на початку ХХІ століття. Врегулювання іракської кризи в форматі РБ ООН. Наслідки війни у Іраку у 2003 р.

1. Феномен міжнародного конфлікту та підходи до його визначення.

Існує дві точки зору на природу міжнародного конфлікту:

  • Виходить з того, що міжнародний конфлікт - це етнічне зіткнення, представлене національними державами;

  • Міжнародний конфлікт як соціальне явище.

Найважливішою проблемою визначення міжнародного конфлікту є питання, щодо визначення меж конфлікту. Є декілька поглядів щодо визначення феномену міжнародного конфлікту.

  1. Кеннет Боулдінг: «Міжнародний конфлікт – ситуація суперництва, у якій сторони визнають несумісність і кожна сторона намагається посісти положення несумісне з тим, яке намагається посісти інша сторона».

  2. Ральф Дарендорф: « Міжнародний конфлікт – притримування другої точки зору». Дорендорф надає конфлікту значення суперечки і конкуренції.

  3. Куінсі Райт: «конфлікт міжнародних відносин є проявом раніше прихованої ворожості сторін». Він вважав, що слід принципово розривати ситуацію конфлікту та ситуацію конкуренції, чітко проводити межі між ситуацією конфлікту.

Критерії міжнародного конфлікту (були визначенні Дороніною на основі наукових робіт американських соціологів):

  • наявність двох сторін, що контактують одна з одною;

  • взаємо заперечні інтереси через нестачу ресурсів;

  • поведінка спрямована на знищення планів, намірів сторони, а також такі взаємовідносини, за яких одна сторона може щось отримати за рахунок іншої;

  • ворожі дії спрямовані проти іншої сторони у відповідь;

  • спроба силою домогтись контролю над ресурсами, яких бракує.

Загально визначеним є наступне визначення міжнародного конфлікту. Міжнародний конфлікт – це стан дуже серйозного погіршення (загострення) стосунків між учасниками міжнародного життя, які з метою розв’язання між ними суперечки загрожують один одному застосуванням збройної сили або безпосередньо їх застосовують. Недоліками цього визначення є акцентування уваги саме на збройний них методах вирішення міжнародних конфліктів.

Методи вирішення міжнародного конфлікту:

  • дипломатичний демарш;

  • економічний тиск;

  • пропаганда.

Конфлікти можуть періодично повторюватись. В теорії міжнародних відносин найбільша увага приділяється вирішенню питань попередження міжнародного конфлікта та його врегулюванню.

Міжнародному конфлікту властиві наступні особливості: - учасниками конфлікту можуть бути як держави, так і інші міжнародні актори, здатні переслідувати політичні цілі; - міжнародний конфлікт може розпочинатися як внутрішній, але його ескалація здатна виводити об’єкт конфлікту за межі юрисдикції його учасників, внаслідок чого конфлікт призводить до міжнародних наслідків; - розвиток міжнародного конфлікту відбувається в специфічних умовах анархії міжнародної системи, яка зменшує ефективність міжнародно-правових інструментів його вирішення; - міжнародний конфлікт може приймати різні форми, і часто поняття, що асоціюються із конфліктом, позначають лише один із можливих шляхів його вирішення (наприклад, ультиматум).